Museum Blokhuispoort, een begrip in Friesland. De Blokhuispoort, vroeger gevangenis nu een cultureel bedrijven centrum in de binnenstad van Leeuwarden. Het heeft in de eeuwen vele aanpassingen en uitbreidingen ondergaan en heeft sinds 1580 tot 2008 dienstgedaan als gevangenis. 17 juni 2007 de laatste gevangene overgeplaatst en Justitie zegt 1 april 2008 de huur op. De nieuwe bestemming is nu een cultureel bedrijvencentrum.(BOEi) De Nationale Maatschappij tot Behoud, Ontwikkeling en Exploitatie van Industrieel erfgoed, is nu eigenaar van het voormalige Huis van Bewaring De Blokhuispoort.
Online Museum Blokhuis - Blokhuispoort

Cultureel Bedrijven Centrum
(2008-heden) BOEi De Nationale Maatschappij tot Behoud, Ontwikkeling en Exploitatie van Industrieel erfgoed, is nu eigenaar van de voormalige gevangenis Blokhuispoort en zij beheren en ontwikkelen het gebouw verder.

Huis van Bewaring Leeuwarden 
(1970-2008) Bestemd voor mannen en vrouwen die een(voorlopige) hechtenis ondergaan. Er verblijven verschillende soorten verdachten bij elkaar in één complex. Meestal verblijven de verdachten alleen in een cel.

Bijzondere Strafgevangenis en Huis van Bewaring 
(1874-1969) Gebouw dat bestemd is voor mannen, veroordeeld tot 5 jaar of langer. Deze gevangenisstraf wordt in algehele afzondering of gemeenschap ondergaan.

Het Huis van Tuchtiging en Opsluiting 
(1661-1874) Dit huis is verbonden met het hoofdgebouw van het voormalige blokhuis of kasteel der stad. Het werd in 1661 gebouwd, maar brandde op 12 november 1754 bijna geheel af, daarna is het sterker en veiliger opgebouwd.

Blokhuis 
(1498-1661) De aanvang van dit gebouw dateert uit 22 februari 1499, door Willebrord van Schaumburg, Stadhouder des Hertogen van Saksen. Het Blokhuis vertoont zich als een verzameling van gebouwen en rondom een gracht is gegraven.

Route Blokhuispoort