BLOKHUISPOORT.NL
ONLINE
MUSEUM - ERFGOED BLOKHUISPOORT -
 
 
Linkedin TwitterFacebook Museum Blokhuispoort
 
 

MUSEUM BLOKHUISPOORT NU OVER OP ONLINE MUSEUM

Museum in de Blokhuispoort is gesloten.   Persberichten
Bestuur Stichting Blokhuispoort laat geen andere keus om het museum in de Blokhuispoort te sluiten. Het nieuwe contract wat Carex ons oplegt kunnen wij juridisch niet ondertekenen. Johan de Jong van Carex Fryslan wil geen onderhandeling over het voorstel van een nieuw contract.

Reactie op sluiting museum van Gerrit R.Fokkema (89)  3-6-2012
Enige vertellende overlevende verzetsman van de bevrijding uit huis van bewaring Leeuwarden

Tot mijn zeer grote spijt moet ik helaas stoppen met het vertellen over de Overval vanwege sluiting van het Museum in de voormalige gevangenis. Ik heb ruim 2 jaar daar mijn verhaal mogen vertellen op Woensdag- Vrijdag en Zaterdagmiddag aan honderden mensen uit het hele land, oud en jong, zeer aandachtig publiek, sommigen hadden nog nooit van de overval gehoord. De aandacht en waardering van al deze mensen heeft mij gestimuleerd om door te blijven vertellen, vaak meerdere malen op een middag. Ik ben de enige nog vertellende overlevende van deze verzetsdaad waar mensen zich met het leven inzetten om anderen uit de handen van de Duitsers  te bevrijden.

Dit alles wil niet zeggen dat ik nooit meer zal vertellen, zolang ik dat kan doen, maar de mogelijkheid om dat te doen op deze enig juiste locatie wordt door deze sluiting onmogelijk en dus zullen vele mensen, overal vandaan, dit verhaal nooit horen. Uiterst betreurenswaardig!!  Ik ben de stichting Museum Blokhuispoort dankbaar dat ik daar met inzet van vele vrijwilligers het overvalverhaal kon vertellen en wens hen sterkte bij het verdriet van het moeten opruimen van dit mooie museum. Gerrit R.Fokkema 
Note v/d redactie: Gerrit Fokkema vertelt weer via  
Lezingen

Reactie op sluiting museum van René van der Weide.
VVV Leeuwarden betreurt sluiting museum ‘De Blokhuispoort’
Als gastheer van de stad betreurt VVV Leeuwarden de sluiting van het museum ‘De Blokhuispoort’. Het museum in de oude Leeuwarder gevangenis heeft de deuren gesloten. Daarmee komt er een eind aan een stuk historie. VVV Leeuwarden vindt de sluiting van het museum een gemis voor de stad. “Vooral vanwege de cultuurhistorische waarde die ‘De Blokhuispoort’ heeft voor Leeuwarden betreuren wij de sluiting enorm”, zegt René van der Weide, directeur van VVV Leeuwarden. “Het museum is een toeristische trekker dat volledig draait op de inzet van vrijwilligers. De gevangenis is een beeldbepalend gebouw in deze stad. Wij vinden het daarom ontzettend zonde dat het zijn functie als museum verliest.”

De sluiting is het gevolg van een geschil tussen beheerder CareXFryslân, het museum en de stichting ‘De Blokhuispoort’. De samenwerkende partijen hebben onenigheid over het tekenen van een nieuwe bruikleenovereenkomst. Museum de Blokhuispoort ontvangt meer dan 10.000 bezoekers per jaar. Leeuwarders, Friezen, maar ook veel geïnteresseerden uit binnen- en buitenland. Het museum toont de geschiedenis van de oude gevangenis die tot 2007 in functie was. De Blokhuispoort is een van de meest markante gebouwen in Leeuwarden. René van der Weide, directeur van VVV Leeuwarden

Reactie redactie Stichting Blokhuispoort
De stichting Blokhuispoort is nu niet meer onder het juk van Carex en de Stichting Blokhuispoort heeft zijn vrijheid weer terug in doen en laten. Vrijheid is het grootste bezit en dat zullen wij straks gaan uitstralen in de nieuwe opzet van de website. Nieuw begin met veel kennis dat we blijven doorgeven en gaan ons richten op educatie voor scholen en een informatiebron voor onze bezoekers van de blokhuispoort.nl. Los van het juk kijkend naar de toekomst en ooit zal er een andere heerser komen in de blokhuispoort.
Redactie Blokhuispoort.

Fotoboek van museum blokhuispoort

Reacties uit het geschreven gastenboek
 

 


Gerrit Fokkema
 

Museum Blokhuispoort