BLOKHUISPOORT.NL
ONLINE
MUSEUM - ERFGOED BLOKHUISPOORT -
 
 
Linkedin TwitterFacebook Museum Blokhuispoort
 
 

HUIS VAN BEWARING LEEUWARDEN 1970- 2008
 

Huis van Bewaring Leeuwarden. Bestemd voor mannen en vrouwen die een(voorlopige) hechtenis ondergaan. Er verblijven verschillende soorten verdachten bij elkaar in één complex. Meestal verblijven de verdachten alleen in een cel.
 
De Blokhuispoort was voorheen bekend als het HvB Leeuwarden. Tot 1970 was er in het complex, naast de HvB bestemming, een bijzondere strafgevangenis gevestigd. Er is geen officiële IBA in De Blokhuispoort. Wel kunnen zeer moeilijke gedetineerden op een aparte afdeling met zes cellen geplaatst worden. "Achter de gele deur" heet deze afdeling waar meer rust te realiseren is.

Er werken in De Blokhuispoort 130 medewerkers, de gedetineerdencapaciteit is 163 (exclusief 103%)

De Blokhuispoort biedt huisvesting aan preventieve gedetineerden (uit alle categorieën), arrestanten, vreemdelingen en subsidiair gehechten. 'Het frustreert mij dat we, wat het materiële beveiligingsniveau betreft, onvoldoende middelen hebben. Per dagdeel zijn er tussen de 50 en 55 gedetineerden, buiten de huishoudelijke baantjes, actief op één van de vier arbeidszalen of op cel. Er zijn twee arbeidszalen met vrij eenvoudige ' diversenarbeid'. Een artikel dat men bijvoorbeeld gemaakt heeft, waren de zogeheten' Bartjes' oftewel poppetjes met graszaad dat zorgt voor' haargroei'. Eén arbeidszaal is bestemd voor de ± vijftien gedetineerden die op de boekbinderij werken.


Het hoofdstuk over de Bijzondere Strafgevangenis en Huis van Bewaring Leeuwarden is onderverdeeld in;

BEELD:
 Afbeeldingen van het Huis van Bewaring Leeuwarden. diverse foto's gevonden op internet en verkregen van oud personeel.

TEKSTDe bunker, De inspecteur, Aage M, Dinsdag 5 februari 2002, Het poëziealbum 1995, Verhalen van oude personeel, Verhalen van ex gevangenen, Folders, Interbellum, Ontsnappingen, Didjeepersad D, Voor honderd cipiers, Informatiemap gedetineerden, De nieuwe inkomst, Inrichting van de maand, Levenslang, Gevangene gepakt, Overleden gevangenen, Songtekst Bajes Blokhuispoort, Knipselkrant, Gescande documenten, Blad Normaal, Achterdeur, Fritsje, Voorspelling, Gevangenistaal Directeur H.S. Born

ARTIKEL:
  Kandelaars, Kruisbeeld, Avondmaal bekers, Mis bel, Handboeien, Knevelketting, wapenstok, Transportstok, ME wapenschild, Stempels medische dienst, Briefpapier Blokhuispoort.

VIDEO:  De grote Ontsnapping, Brandkastkraker Aage M, Met kerst ben ik bij jou, en vele andere video's.

STRAFZAKEN: 48 Uitspraken van strafzaken van verdachten die tijdens de uitspraak in de Blokhuispoort zaten.