· 

8 jaar jubileum

10 augustus een dag om bij stil te staan, Stichting Blokhuispoort viert zijn 8 jarig jubileum. Wij zijn trots dat wij op eigen kracht het erfgoed "De Blokhuispoort" kunnen promoten en de geschiedenis van dit bijzondere gebouw bewaren. Dank aan alle vrijwilligers die hier aan mee werken. 

Stichting Blokhuispoort promoot de geschiedenis van het Leeuwarder Blokhuis, het Huis van Opsluiting en Tuchtiging, de Bijzondere Strafgevangenis, het Huis van Bewaring en het Cultureel bedrijvencentrum "De Blokhuispoort", de gebouwen aan de Keizersgracht en het Blokhuisplein  Leeuwarden.  Ruim 500 jaar geschiedenis over een bijzondere plek in de binnenstad van Leeuwarden, van Blokhuis tot Blokhuispoort.

Erfgoed De Blokhuispoort cd-rom

In 2003 is een start gemaakt om de geschiedenis van de Leeuwarder gevangenis toegankelijk te maken voor het grote publiek.

 

De initiatiefnemer Willem Helfrich was werkzaam in "De Blokhuispoort" en hij ontwikkelde een cd-rom over het leven in de Leeuwarder gevangenis van 1500 tot 2005. De website blokhuispoort.nl is ook ontwikkeld in 2003, waar de eerste verhalen en foto's werden geplaatst van de gevangenis en het personeel.

 

 

In augustus 2009 stapten Sylvia Beers en Willem Helfrich naar de notaris om Stichting Blokhuispoort vast te laten leggen. Met eigen middelen en een grote dosis creativiteit opende Stichting Blokhuispoort met vrijwilligers op 6 februari 2010 een expositie dat al snel de vorm aannam van een museum. Het museum was gratis toegankelijk en trok vele bezoekers uit heel Nederland en buitenland.

 

Maar op maandag 2 juli 2012 10.00 uur werd het museum ontruimd en is het museum overgegaan in een  digitaal museum. Stichting Blokhuispoort promoot en bewaard de geschiedenis van "De Blokhuispoort" en "Gevangen in Friesland" via lezingen, exposities en via internet zoals Facebook, Twitter en de websites: