· 

Gevangen in Glas

Vrijdag 1 december 2017 is de website Gevangen in Glas online gegaan. Op deze website staan 1804 glasplaten met gezichten van veroordeelden.

 

Fotograferen op de glasplaat

In 1871 vond de Engelse arts en fotograaf Richard Maddox een methode uit, de zilvergelatine negatiefdruk, die het fotograferen toegankelijker maakte. Hij gebruikte daarvoor een glasplaat waarop zilverbromide in een gelatine laag ingebed werd. Tussen 1880 en 1935 werden gevangenen gefotografeerd met deze Richard Maddox methode. 

 

Namen bij de glasplaten

Veel afbeeldingen uit het Geheimregister van ontslagen gevangenen, het Fries fotoarchief van Tresoar, kwamen overeen met die uit onze "Boevenkoppen" collectie. De persoonlijke signalementen en detentieperioden van deze gevangenen, daterend uit 1882 tot 1935, zijn in dit archief in vijftien jaargangen te raadplegen. Ook zijn er gegevens aangeleverd door bezoekers van de website blokhuispoort.nl 

 

Alle namen  bij de 1804 glasplaten vinden zal langs deze weg niet haalbaar zijn. Een groot aantal waren gedetineerd in een Strafgevangenis elders in het land, waaronder de vrouwen op glasplaat. 

 

Wij hebben ook uw hulp nodig. Herkent u een foto, dan willen wij graag met u in contact komen. 

 

Gevangeninglas.nl

Gevangen in Glas