Maand v.d. Geschiedenis

maand van de geschiedenis

Ontdek gisteren, begrijp vandaag.

De Maand van de Geschiedenis is het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Samen met honderden culturele, toeristische, literaire en mediaorganisaties brengen we geschiedenis onder de aandacht bij miljoenen Nederlanders.

 

Geschiedenis is altijd aanwezig, maar moet wel verteld, aangevuld en gedeeld worden. Vanuit het verleden kun je het heden beter begrijpen en zo ook een beter begrip vormen van jezelf, je eigen achtergrond of omgeving. Begrip leidt tot inzicht, nuancering en mogelijk een andere kijk op de wereld.

Thema 2019: Zij Hij

De verhoudingen tussen de seksen staan op scherp. In tijden van #MeToo#HeForShe en de eerste moslima’s in het Amerikaanse Congres kijkt de Maand van de Geschiedenis terug: hoe zijn genderverschillen historisch gevormd?  Vrouwen hebben altijd zo’n vijftig procent van de wereldbevolking uitgemaakt. Toch weten we vooral de namen van mannen uit het verleden. Als we de vrouwen niet ook kennen, hoe kunnen we de wereld om ons heen dan begrijpen

Mini expositie

In oktober is er iedere zaterdagmiddag een mini tentoonstelling over"Vijf Lotgenoten". Wij stellen de historische directeurskamer in DeBlokhuisPoort hiervoor beschikbaar.  Openingstijden zijn van 12:00 uur tot 17:00 uur.