Maand v.d. Geschiedenis

Maand van de geschiedenis

Ontdek gisteren, begrijp vandaag.

De Maand van de Geschiedenis is het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Samen met honderden culturele, toeristische, literaire en mediaorganisaties brengen we geschiedenis onder de aandacht bij miljoenen Nederlanders.

 

Geschiedenis is altijd aanwezig, maar moet wel verteld, aangevuld en gedeeld worden. Vanuit het verleden kun je het heden beter begrijpen en zo ook een beter begrip vormen van jezelf, je eigen achtergrond of omgeving. Begrip leidt tot inzicht, nuancering en mogelijk een andere kijk op de wereld.

Thema 2020: Oost/West

De wereld wordt steeds kleiner: wat ooit ver weg was, is nu dichtbij. 

 

Wat van ver komt

Eén spreekwoord bevat `wat van ver komt, is lekker`  (=iets wat van ver komt, is bijzonder. Daarom denkt men dat het ook beter zal zijn) De wereld wordt steeds kleiner: alsof het niets is stappen we op het vliegtuig naar het Verre Oosten of Zuid-Amerika. We hoeven maar te swipen om een voorheen onbekende en onbereikbare wereld op te roepen. Via talloze kanalen weten we precies wat er allemaal speelt in de wereld en houden we contact met anderen, waar zij zich ook bevinden. Uit het oog betekent niet langer uit het hart. Ver weg is opeens heel dichtbij.

 

Oost West thuis het best?

Thuis in de Bijzondere Strafgevangenis Leeuwarden. Een gevangenis is een afspiegeling van de maatschappij. In onze maatschappij (Nederland) komen en wonen mensen uit verre landen. Sommige van deze mensen komen in aanraking met justitie. De rechter kan dan een vrijheidsstraf opleggen en dan komen die mensen in een Nederlandse gevangenis.

 

Eric de Lyon
Als Erich 5 jaar is vertrekt hij met zijn moeder en nieuwe wettige vader naar Nederlands-Indië. Zijn jeugd brengt hij door op Sumatra (Palembang-Medan) en op Java (Madioen). Erich, die zich Eric gaat noemen, doorloopt de MULO en de Algemene Middelbare School en vervult daarna zijn militaire dienstplicht bij de Marine (Soerabaija).