Maand van de Geschiedenis

Thema 2021 Aan het werk

Voor het vijfde jaar doen wij mee aan "De Maand van de Geschiedenis" dit is het grootste geschiedenis- evenement van Nederland. Samen met honderden musea, bibliotheken, boekhandels en andere culturele organisaties brengen we geschiedenis voor het voetlicht middels talloze uiteenlopende activiteiten, op locatie en online. Met het jaarthema Aan het werk klokken we op 1 oktober 2021 in om de handen uit de mouwen te steken. 

Aan het werk in de voormalige Strafgevangenis van Leeuwarden.  Zowel personeel en gevangenen werken in een gevangenis. Zins het bestaan van dit soort inrichtingen wordt er gewerkt binnen de muren en soms ook buiten de muren. Het spreekwoord ledigheid is des duivels oorkussen wat betekend: "Uit nietsdoen komt niets goeds voort".  Elke nieuw binnengekomen gedetineerde kreeg de gelegenheid om bij de directeur aan te geven welke arbeid hij wilde verrichten. Er kon een keuze gemaakt worden uit: timmeren, smeden, meubelmaker, kleermaken, weven, letterzetten en drukken, schilderen, boekbinden, mandenmaken, schoenen maken en zadels maken. De voornaamste opdrachtgevers voor gevangenisarbeid waren de Rijksdiensten en PTT. 

Maand van de geschiedenis deblokhuispoort

Reactie schrijven

Commentaren: 0