Maand vd Geschiedenis

Maand van de geschiedenis deblokhuispoort

Ontdek gisteren, begrijp vandaag. De Maand van de Geschiedenis is het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Elk jaar zet de Maand van de Geschiedenis een thema centraal. Dit jaar is ons Thema "Tuchthuisbrand in Leeuwarden" 

 

Verschrikkelijke brand in het Leeuwarder Tuchthuis

In de nacht van maandag 11 november 1754 ontstond er een verschrikkelijke brand in het Leeuwarder Tuchthuis, waarbij verschillende gevangenen om het leven kwamen, ook de schade was buiten proporties. De nieuwbouw wordt later aanbesteed voor een bedrag van ca. 24.000 gulden, destijds een zeer aanzienlijk bedrag. De Leeuwarder Courant deed hier destijds, zeer emotioneel, verslag van. 

 

De roep “brand, brand” was nauwelijks verstomt of het op de brand afkomende publiek zag “gloeiende rook en ijselijke vlammen” uit de vensters komen en die de daken liet openbarstten. Lees meer