Terugblik "Kom Op Verhoal"

Terugblik "Kom Op Verhoal"

Op tien november kwam in de Blokhuispoort het verhalen collectief "Kom Op Verhoal" uit Doezum en omstreken. Mede door hun inspanningen was IJje Wijkstra weer even terug in de Blokhuispoort, daar waar hij 12 jaar gevangen heeft gezeten tussen 1929 en 1941.

 

Een uitverkochte voorstelling.


IJje weerom ien Blokhuuspoort

Dunnerdag 10 november 2022 was Kom Op Verhaal met e verhoalen over IJje Wijkstra op n biezunder stee. Ze vertelden ien e veurmoalige gevangenis Blokhuispoort ien Leeuwarden, woar Wijkstra ien e cel zat. Ok ien t Heitelân sprekt e moord op 4 veldwachters, noa bijna 100 jaar nog steeds tot de verbeelding, want de zoal zat vol.

 

Ien e middag hadden ee vertellers soamen met gidsen een bezoek brocht aan e diverse ruumten van e gevangenis, woar de leste ‘onvrijwillige bewoner’ pas ien 2008 vertrok. Met verboazing keken ze noar de cellen, de luchtploatsen en luisterden naar e verhoalen van e gidsen over e geschiedenis van et middeleeuwse gebouw, ontsnappingspogingen en e overval ien WOII, woarbij een groot aantal verzetsstrijders, bij kloarlichte dag, op spectaculaire wieze bevrijd werden.

 

Ien e avond wadden de rollen omkeerd en luusterden de gidsen soamen met het publiek noar de vertellers. Groepen publiek liepen onner begeleiding van een gids deur de gevangenis en luusterden naar verhoalen op biezundere plekken, zoals e isoleercel, e gangen van e bewakers en de directeurskoamer.

 

Noadat al het publiek weer bijeen kommen wasen genoten had van de leste scene met jaren-30 muziek, kregen de spelers een ovationeel applaus en mochten ze alpmoal zo de poort weer uutlopen richting Westerkwartier.  bron