Maand van de Geschiedenis

Maand van de geschiedenis deblokhuispoort

Ontdek gisteren, begrijp vandaag.

De Maand van de Geschiedenis is het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Samen met honderden culturele, toeristische, literaire en mediaorganisaties brengen we geschiedenis onder de aandacht bij miljoenen Nederlanders.

 

Thema 2023: Eureka!

Nieuw inzicht voor Nederlandse gevangenissen. Het Pennsylvania-systeem is bedacht door de Quakers, een religieuze groep die sterk vertegenwoordigd was in Pennsylvania. Het gevangenissysteem werd voor het eerst geïmplementeerd in de Eastern State Penitentiary in Philadelphia in 1829. De naam "Pennsylvania-systeem" komt van de staat waarin het voor het eerst werd gebruikt. Het werd ook wel het "separate systeem" genoemd, vanwege het principe van het volledig scheiden van gevangenen van elkaar om hen te isoleren en te rehabiliteren.