Schandpaal Museum Blokhuispoort


Een schandpaal, gerechtspaal, geselpaal of kaak is een paal waaraan iemand in de Middeleeuwen als strafmaatregel werd vastgebonden en te kijk werd gesteld.

 

Deze middeleeuwse straf is in heel Europa gebruikt als strafmaatregel in de tijd dat gevangenisstraffen nog niet gangbaar waren.

 

Museum Blokhuispoort heeft ook een schandpaal laten maken naar een voorbeeld van een Frans model. 

De schandpaal van Museum Blokhuispoort heeft al vele mensen gevangen.

Dit object is een grote publiekstrekker en heeft al vele mooie plaatjes opgeleverd. De schandpaal is naar een Frans model gemaakt en is een geliefd object.

 

In dit fotoalbum is een verzameling foto's te zien die gemaakt zijn in:  
Museum Burgum Nr. 0100 - 0104.  

Museum Blokhuispoort Nr. 0001 - 0089. 

 

Tegenwoordig worden veroordeelden niet te schande gezet op deze manier, nu is er een moderner middel zoals Facebook en Twitter.

Boefjesdag Burgum

Boefjesdag 26 juli 2014 Burgum. De boefjesdag werd georganiseerd door het Streekmuseum Volkssterrenwacht Burgum en Museum Blokhuispoort. Er waren verschillende activiteiten zoals: de boeven bus bezichtigen, ME’ers, demonstratie zelfverdediging, politiehondentraining, foto maken in een schandpaal, spoorzoeken, zonnewijzer maken en vele andere activiteiten.  

Uitfestival 2014 leeuwarden

UITfestival Leeuwarden trapt het culturele jaar af met een festival vol theater, literatuur, kunst, kinderactiviteiten en muziek. Maar ook met bijzondere projecten, een cultuur- en cursusmarkt, eten & drinken.

Locatie: Prinsentuin en Oldehoofsterkerkhof. Tijdens het UITfestival krijgt het publiek een voorproefje van alles wat er volgend seizoen komen gaat.