De Blokhuispoort

Cultureel bedrijvencentrum "DeBlokhuisPoort"

Cultureel bedrijvencentrum

De geschiedenis van het cultureel bedrijvencentrum "DeBlokhuisPoort", dit bedrijvencentrum staat in het centrum van Leeuwarden. Het voormalige huis van bewaring "DeBlokhuisPoort" herbergt creatieve bedrijven. Het woord 'cultuur' wordt ook wel gebruikt om gewoonten aan te duiden; zo kan men spreken van een bedrijfscultuur in een organisatie of een overlegcultuur op een kantoor.  

Nieuwe eigenaar van "DeBlokhuisPoort"

Met de verhuizing van de penitentiaire inrichting is het rijksmonument "DeBlokhuisPoort" in 2008 leeg komen te staan. Het grote gebouw (circa 16.000 m2) wachtte op een nieuwe bestemming, in oktober 2014 neemt de gemeente Leeuwarden "DeBlokhuisPoort" over van het rijk voor het symbolische bedrag van 1 euro. Het voormalige Huis van Bewaring werd daarna meteen doorverkocht aan Stichting BOEi, Nationale Maatschappij tot Behoud, Ontwikkeling en Exploitatie van Industrieel erfgoed.  

De pioniers van het cultureel bedrijvencentrum

De eerste ondernemers van het Cultureel bedrijvencentrum "DeBlokhuisPoort". Zij maken nu ook deel uit van de geschiedenis over de Blokhuispoort.  

De uitblinkers

De uitblinkers moet je bezoeken wanneer je DeBlokhuisPoort bezoekt. Bijzondere creatieve ondernemers met unieke producten. Deze zomer is Titaantoverfee de uitblinker. Marije Stehouwer is een professionele titaniumsmid met handgemaakte sieraden. Marije geeft ook worskshops in het bewerken van titanium. Bij deze workshop maak je eigen titanium (hypoallergeen) sieraden in een echte cel van de H-Vleugel in de Blokhuispoort. Een unieke ervaring. 

 

Wil je meer weten over Marije en haar titanium sieraden klik op de volgende link Titaantoverfee 


De geschiedenis en de toekomst van "DeBlokhuisPoort"

Een vierdelige serie over "DeBlokhuisPoort" door Heit & Mem Media uitgezonden door GPTV. H-vleugel cellenblok

H-vleugel cellenblok
H-vleugel cellenblok