Bijzondere gebeurtenissen


In ieder gebouw gebeuren bijzondere dingen zo ook in het cultureel centrum "De Blokhuispoort". Stichting Blokhuispoort bewaard de belangrijkste gebeurtenissen voor de geschiedenis. Denkt u dat er iets ontbreekt op de website, geef het door aan ons en misschien plaatsen wij het wel. 

Verbouwing "De Blokhuispoort" 2015 - 2016

"De Blokhuispoort" in Leeuwarden wordt de komende jaren fors verbouwd. Er komt een bibliotheek, een jongerenherberg en een restaurant in het complex. Er is een start gemaakt met aanbouwen te verwijderen uit de jaren 90. Het gebouw krijgt bijna weer zijn oude gedaante terug. Er zijn vele miljoenen beschikbaar.

Jail House Rock

28 november 2015 de allerlaatste JAIL_HOUSE_ROCK in het cellenblok! 

Jail House Rock is een muziekevenement dat plaatsvindt in de Blokhuispoort. Steff da Campo en de band JUISCHT! weten op ingenieuze wijze live- en housemuziek met elkaar te combineren.

 


Kerstmarkten "De Blokhuispoort"


Gevangenismuur

In Leeuwarden is maandagochtend de vluchtmuur van het oude Huis van Bewaring "De Blokhuispoort" over een lengte van zo’n 20 meter ingestort. De muur rondom het gebouw is ongeveer twee meter vanaf de bovenkant afgebroken. De invallende dooi kan de oorzaak zijn geweest. Die zou tot scheurvorming hebben geleid. De oude gevangenis is sinds 2008 niet meer als zodanig in gebruik. 


Tragisch ongeval "De Blokhuispoort"

Ongeval "De Blokhuispoort". De 34-jarige Leeuwarder klom vervolgens via een trap naar de zolder. Door nog onbekende oorzaak viel de man door het zoldergat naar beneden. Door de val raakte de 34-jarige ernstig gewond. Het slachtoffer werd door het ambulancepersoneel gestabiliseerd en vervolgens per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad.

Gids "De Blokhuispoort"

De gids in de voormalige gevangenis "De Blokhuispoort" nu Cultureel Bedrijven Centrum.

Wiegina Dijkema werkte zes jaar lang als PIW-er (Penitentiair Inrichtingswerker) in de Blokhuispoort en is de aangewezen gids. Met een zware sleutelbos in de hand worden her en der deuren geopend. Het is een indrukwekkend gezicht om aan het begin van de lange cellenrij te staan, die zich niet alleen links en rechts uitstrekt, maar ook nog eens drie verdiepingen hoog. 

Sluiting Museum Blokhuispoort

Sluiting Museum Blokhuispoort. Stichting Blokhuispoort in de voormalige gevangenis te Leeuwarden heeft de deuren van het museum op maandag 2 juli 2012 gesloten. Er was geen overleg meer mogelijk tussen de beheerder van de Blokhuispoort CareX en Stichting Blokhuispoort.  Als gastheer van de stad betreurt VVV Leeuwarden de sluiting van het museum ‘De Blokhuispoort’. Gerrit Fokkema: Ik heb ruim 2 jaar daar mijn verhaal mogen vertellen op woensdag- vrijdag en zaterdagmiddag aan honderden mensen uit het hele land. 

Reünie oud personeel "De Blokhuispoort"

 IT GIET OAN! Zondagavond 2 december 2012.
Oud personeel "De Blokhuispoort" Leeuwarden ontmoet elkaar weer. Dankzij jullie gaat het feest door, er hebben zich al 50 collega’s aangemeld om elkaar weer eens te ontmoeten in een ontspannen sfeer in het café de Stee in Leeuwarden. De Stee Leeuwarden zondag 2 december 2012.

Knipselkrant "De Blokhuispoort"

Krantenknipsels en verhalen gevonden op internet. Bijzondere berichten over de voormalige gevangenis en cultureel bedrijvencentrum "De Blokhuispoort""De Blokhuispoort" is nu echt gevangenis af. Het ministerie van justitie heeft per 1 april 2008 het huurcontract van de Leeuwarder gevangenis.