Gids van "De Blokhuispoort"


Wiegina Dijkema 

Wiegina Wekema

Oud medewerkster Huis van Bewaring "De Blokhuispoort" te Leeuwarden. Gids in de voormalige gevangenis de Blokhuispoort nu Cultureel Bedrijven Centrum.  Wiegina Dijkema werkte zes jaar lang als PIW-er (Penitentiair Inrichtingswerker) in "De Blokhuispoort" en is de aangewezen gids om ons door het cellencomplex te leiden. Met een zware sleutelbos in de hand worden her en der deuren geopend. Het is een indrukwekkend gezicht om aan het begin van de lange cellenrij te staan, die zich niet alleen links en rechts uitstrekt, maar ook nog eens drie verdiepingen hoog. 

Negentig cellen met blauwe deuren voorzien van kijkgaatjes, schaftluiken en zware grendels liggen hier verdeeld over drie ringen. Twee gietijzeren trappen voeren naar boven waar je langs geel geschilderde relingen een ronde kunt maken. Als je je ogen dichtdoet hoor je de geluiden erbij: geroezemoes van de gevangenen, geklos op de trap, een deur die met een klap dichtslaat, een grendel die knarsend wordt verschoven. Wiegina begon haar loopbaan in de gevangenis bij de receptiebalie in de portiersloge.

 

Naast balie- en telefoonwerk schreef ze bezoekers in, leidde ze door de detectiepoortjes en bracht ze naar boven. Na een opleiding van drie maanden in Assen werd ze gevangenisbewaarder. De Blokhuispoort telt 158 cellen. Hier werden uitsluitend mannelijke gedetineerden opgesloten vanaf 18 jaar. Alleen tijdens de Tweede Wereldoorlog waren er een paar cellen voor vrouwen gereserveerd. Vleugel A was het Huis van Bewaring. Vanuit de politiecel werden arrestanten hierheen gebracht, in afwachting van hun proces en eventuele straf. 

De B-vleugel was tot de zeventiger jaren de strafgevangenis. Hier zaten gevangenen die veroordeeld waren tot een celstraf van minimaal vijf jaar. Het ging om zware jongens die moorden en overvallen hadden gepleegd. Vanaf de jaren zeventig werd deze vleugel gebruikt voor sober regime, dat wil zeggen voor gevangenen die kortere straffen moesten uitzitten voor bijvoorbeeld diefstallen en onbetaalde boetes. 


Download het verslag

Download
noorderland.pdf
Adobe Acrobat document 866.9 KB