Exposities Stichting- Museum Blokhuispoort


Exposities Museum Blokhuispoort

Buiten onze vaste online expositie zijn er ook wisselexposities. De online expositie "Gevangen in Friesland" trekt nu veel bezoekers vanuit de gehele wereld. Een expositie hoe de Friezen omgaan met mensen in gevangenschap. Op deze pagina is een overzicht van exposities die wij organiseren en hebben georganiseerd in en buiten het museum. Thema's zoals "Boefjesdag" en "De Strafcel" zijn belevingsexposities waar wel eens een traantje wordt gelaten. 

Expositieruimte gevraagd

Heeft u een museale expositieruimte voor wissel-tentoonstellingen en deze ruimte gratis beschikbaar is, dan hebben wij een complete expositie over "Gevangen in Friesland".

 

Voor een periode van minimaal drie maanden en onze voorkeur gaan uit naar een museale ruimte in Friesland.

 

Om de expositie op te vrolijken hebben wij verhalenvertellers uit het gevangeniswezen en wij kunnen lezingen verzorgen tijdens de tentoonstelling.

Contactformulier "Expositieruimte"

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.Lopende tentoonstellingen


Tentoonstelling "Gevangen achter Crackstate"

Tentoonstelling in Museum Heerenveen

Een spectaculaire tentoonstelling over bijzondere gebeurtenissen in Heerenveen en Friesland.

 

Expositie "Gevangen achter Crackstate" een "vergeten" gevangenis van Heerenveen.

Een expositie over de voormalige gevangenis "Crackstate" en het gevangen zijn in Friesland. Deze unieke tentoonstelling geeft een beeld over een stuk (vergeten) geschiedenis over Heerenveen en Friesland. Een samenwerking van de Werkgroep Oud-Heerenveen, Museum Heerenveen en Stichting Blokhuispoort.

Pop-up expo "Vijf lotgenoten" Fries verzets museum

Pop-up Expo "Vijf lotgenoten"  in het  Fries Verzetsmuseum 

 

De start van de Pop-up Expo "Vijf lotgenoten" is van 1 maart 2016  tot maart 2017.  "Vijf lotgenoten" in het Fries Verzetsmuseum, met dank aan Hans Groeneweg de publieks conservator WOII die dit mogelijk heeft gemaakt.

 

Ben je nieuwsgierig geworden waar het om gaat, kom dan een bezoekje brengen aan het Fries verzetsmuseum  te Leeuwarden.

 

Online Expositie doorlopend

Gevangen in Friesland Online expositie. Friesland sluit ook zijn misdadigers op en door de eeuwen heen is dat op verschillende manieren ten uitvoer gebracht. In kerkers, burchten, kastelen, blokhuizen, gevangenissen en inrichtingen worden mensen gevangen gehouden ter bescherming van de maatschappij. In de Middeleeuwen speelden kerk en geld een belangrijke rol in het geven van straffen. De mensen in de Middeleeuwen werden gedreven door angst. De kerk speelde daar op in. Als je je maar hield aan hun regels was het goed. Leefde je daar buiten was je een Ketter en werd je veroordeeld en werden de zwaarste mishandelingen opgelegd zonder rechtsgang. Straffen in de Middeleeuwen Straffen kun je op vele manieren uitvoeren. Dat het middel straf het doel bereikt, is maar de vraag. In dit verslag worden de straffen uit de Middeleeuwen beschreven.

Exposities die zijn geweest


500 jaar gevangen in Friesland 12 april 2014  (Museum Burgum)

500 Jaar Gevangen in Friesland van 12 april 2014 tot en met 13 september 2014 10 april 2014. "VIP en Pers" Opening expositie ‘500 jaar gevangen in Friesland’ in de nieuwe wisselexpositieruimte van het gebouw van Streekmuseum Volkssterrenwacht Burgum In het Streekmuseum Volkssterrenwacht Burgum de expositie “500 jaar gevangen in Friesland” te bewonderen. De bijzondere en unieke museumcollectie van de voormalige Bijzondere Strafgevangenis en Huis van Bewaring te Leeuwarden is na twee jaar weer te bewonderen. Wij presenteren 500 jaar geschiedenis over het gevangen zijn in Friesland. Vanuit de maquette van de Blokhuispoort nemen wij u mee door een tijdslijn en laten u ervaren hoe het is om gevangen te zijn in Friesland. Bij de maquette worden de bizarre maar ook ontroerende verhalen vertelt. Wel doordachte ontsnappingen en natuurlijk de welbekende "Overval" op 8 december 1944 waar 51 verzetsstrijders werden bevrijd uit de handen van de bezetters van Nederland. Deze bijzondere en unieke expositie is in samenwerking met het Streekmuseum-Volkssterrenwacht te Burgum en de stichting Blokhuispoort samengesteld. 

Boefjesdag 26 juli 2014 (Museum Burgum)

Boefjesdag 26 juli 2014. De boefjesdag wordt georganiseerd door het Streekmuseum Volkssterrenwacht Burgum en Museum Blokhuispoort. Er zijn verschillende activiteiten zoals: de boeven bus bezichtigen, ME’ers, demonstratie zelfverdediging, politiehondentraining, foto maken in een schandpaal, spoorzoeken, zonnewijzer maken en vele andere activiteiten.  Op het terrein van en in de sterrenwacht /museum waren verschillende activiteiten: de boevenbus bezichtigen, ME’ers, demonstratie zelfverdediging, politiehondentraining, foto maken in een schandpaal, spoorzoeken, zonnewijzer maken, experimenten in de sterrenwacht en het bezichtigen van verschillende exposities in het streekmuseum.  De boefjestour ging van start om 10:00 en 13:00 uur vanuit de “De Pleats” in het centrum van Burgum richting Streekmuseum onder begeleiding van trommelaars. 

Expositie "De Strafcel" 3 december 2012 (Museum Blokhuispoort)

De Strafcel. van 3 december tot 3 maart 2012 

De expositie in het gevangenismuseum Blokhuispoort gaat over de strafcel, ook wel genoemd de isolatiecel. De expositie geeft een beeld over de strafcellen van de voormalige Bijzondere Strafgevangenis en het Huis van Bewaring te Leeuwarden. Deze straf-, isolatiecellen zijn nog in originele staat en vele gevangenen hebben deze vorm van disciplinaire straf ondervonden. De expositie toont op een zeer toegankelijke manier uniek en prachtig foto,- film-, en tekstmateriaal van de strafcellen. Verder zijn er originele hand en voetboeien, knevelkettingen, dwangbuizen en “de fiets” (veiligheidsbed) te zien. In de expo ruimte is een strafcel gereconstrueerd met originele gevangenisattributen.

Blokhuis tot Blokhuispoort  7 augustus 2011 (Museum Blokhuispoort)

1499 - 2012. 27 augustus 2011 tot 31 december 2012 

De tijdslijn van de voormalige Bijzondere Strafgevangenis en het Huis van bewaring te Leeuwarden. De Bijzondere Strafgevangenis te Leeuwarden was bestemd voor mannen, veroordeeld tot 5 jaar of langer. Deze gevangenisstraf werd in afzondering of gemeenschap ondergaan. Het Huis van bewaring bood huisvesting aan preventieve gedetineerden (uit alle categorieën), arrestanten, vreemdelingen en subsidiair gehechten. Tijdens de tentoonstelling zijn er bijzondere verhalen te horen die worden verteld door oud personeel en voormalige gevangenen van de gevangenis te Leeuwarden.

Vijf eeuwen kijken op u neer 17 augustus 2011 (Museum Blokhuispoort)

VIJF EEUWEN KIJKEN OP U NEER  27 augustus 2011 tot 26 november 2011

Wij laten u kennis maken met het ontstaan van het Leeuwarder Blokhuis. Wij spreken hier over het tijdspad van 1499 - 1580 Stichting van een Kasteel, Sterkte of Blokhuis in de Stad.

Hertog ALBERT van Saksen had bewind over Friesland aangenomen.

De stad, tot haar eigen bedwang, een Blokhuis zou stichten.

Nadat men reeds in het midden der maand november 1498 begonnen was, de bomen te rooien en de plaats te effenen en af te palen, ving men den 22 februari des volgenden jaars aan met het aanleggen en bouwen van het Blokhuis. Wij nemen u mee naar het jaar 1499, in het museum van de Blokhuispoort.

Dienstweigeraar achter tralies 26 maart 2011 (Museum Blokhuispoort)

DIENSTWEIGERAAR ACHTER TRALIES 26 maart 2011 tot 30 juli 2011

De tentoonstelling in het gevangenismuseum Blokhuispoort gaat over de totaal dienstweigeraar Stephan Kraan die precies 30 jaar geleden vanuit het Depot van Discipline in Nieuwersluis het Huis van Bewaring in het centrum van Leeuwarden werd binnengebracht om er een vol jaar achter tralies door te brengen.  Kraan weigerde niet alleen om in militaire dienst te gaan, maar ook de vervangende dienstplicht en werd daarvoor door de Krijgsraad en het Hoog Militair Gerechtshof tot 18 maanden gevangenisstraf veroordeeld. Omroep Fryslan heeft in de afgelopen weken een documentaire over deze principiële dienstweigeraars gemaakt. Zij hebben onder andere met de Leeuwarder totaalweigeraar Willem Bosma gesproken. 

Herdenken "De Overval" op 8 dec 1944  7/8/9 dec 2011 (Museum Blokhuispoort)

Herdenken De Overval 8 december "44  Op 7/8/9/10 december 2011 staan wij stil bij de bijzondere gebeurtenis op 8 december 1944.  In het museum zal dhr. Gerrit Fokkema aanwezig zijn om zijn bevrijding door het verzet op 8 december "44 te vertellen. Een van de meest spectaculaire ontsnappingen in zijn geschiedenis was de overval door het Nederlandse verzet op 8 december 1944. Deze actie wordt gezien als een van de grootste verzetsdaden tijdens de Tweede Wereldoorlog.