Schandpaal Museum Blokhuispoort


Een schandpaal, gerechtspaal, geselpaal of kaak is een paal waaraan iemand in de Middeleeuwen als strafmaatregel werd vastgebonden en te kijk werd gesteld. Deze middeleeuwse straf is in heel Europa gebruikt als strafmaatregel in de tijd dat gevangenisstraffen nog niet gangbaar waren. Museum Blokhuispoort heeft ook een schandpaal laten maken naar een voorbeeld van een Frans model. 

De schandpaal van Museum Blokhuispoort heeft al vele mensen gevangen.

Dit object is een grote publiekstrekker en heeft al vele mooie plaatjes opgeleverd. De schandpaal is naar een Frans model gemaakt en is een geliefd object. In dit fotoalbum is een verzameling foto's te zien die gemaakt zijn in:  

 

Museum Burgum Nr. 0100 - 0104.  

Museum Blokhuispoort Nr. 0001 - 0089. 

 

Boefjesdag Burgum

Boefjesdag 26 juli 2014 Burgum. De boefjesdag werd georganiseerd door het Streekmuseum Volkssterrenwacht Burgum en Museum Blokhuispoort. Er waren verschillende activiteiten zoals: de boeven bus bezichtigen, ME’ers, demonstratie zelfverdediging, politiehondentraining, foto maken in een schandpaal, spoorzoeken, zonnewijzer maken en vele andere activiteiten.  

Uitfestival 2014 leeuwarden

UITfestival Leeuwarden trapt het culturele jaar af met een festival vol theater, literatuur, kunst, kinderactiviteiten en muziek. Maar ook met bijzondere projecten, een cultuur- en cursusmarkt, eten & drinken.

Locatie: Prinsentuin en Oldehoofsterkerkhof. Tijdens het UITfestival krijgt het publiek een voorproefje van alles wat er volgend seizoen komen gaat. 

Museum Heerenveen 2017

schandpaal Museum Heerenveen 2017

Expositie "Gevangen achter Crackstate" een "vergeten" gevangenis van Heerenveen. Een expositie over de voormalige gevangenis "Crackstate" en het gevangen zijn in Friesland. Deze unieke tentoonstelling geeft een beeld over een stuk (vergeten) geschiedenis over Heerenveen en Friesland. 

 

De spannende tentoonstelling over het gevangeniswezen in Friesland. In Heerenveen stond ruim 100 jaar een gevangenis. Eerst een Huis van Arrest in de Molenwijk. De omstandigheden waren daar zo slecht dat er een andere locatie gevonden moest worden. Die werd gevonden in het deftige Crackstate dat tot 1832 dienst deed als woonhuis van de geslachten van de familie Crack.