Ingezonden verhalen "DeBlokhuisPoort"


Schrijf ook mee en maak geschiedenis. Deel je eigen verhaal met ons over de "DeBlokhuisPoort". Heb jij een verhaal dat betrekking heeft op "DeBlokhuisPoort" dat geschiedenis moet maken, stuur dan je verhaal in. Heb je ook nog afbeeldingen dan plaatsen wij die er bij. Heb jij nog stukjes van de puzzel Blokhuispoort? Wij zijn er blij mee, stuur je verhaal in en wij plaatsen jouw verhaal. 

Aanmelden verhaal


Klaas (Nicolaas) Boes

Klaas Boes

De naam is Klaas (Nicolaas) Boes, zoon van een caféhouder uit het Noord-Hollandse plaatsje Schagen. Op zaterdagavond 11 augustus 1894 vermoordde Klaas Boes met een bijl en een mes op bloedige wijze een 58-jarige weduwe en haar 17-jarige inwonende nichtje. Dat gebeurde in de woning annex levensmiddelenwinkel van deze weduwe, in het centrum van Schagen.

Lees meer


Hermannus (Herman) van der Vegte

Hermannus (Herman) van der Vegte

Herman van der Vegte kwam te werken in de Bijzondere Strafgevangenis Leeuwarden. Hij had heel wat stukken bewaard en na verder onderzoek en gesprekken met familieleden van mensen die dankbrieven aan onze vader stuurden hebben we het volgende samengesteld. Als dochter die dit schrijft zal ik het veelal hebben over mijn of onze vader. 

Lees meer


Johan Hendrik Mentjox

Johan Hendrik in het jaar 1860 als bewaarder binnen de gevangenissen muren betrokken zou zijn geweest bij valsemunterij.  Hij werd daarom ook op 24-05-1860 vanwege ernstige plichtsverzuim ontslagen als bewaarder van de gevangenis van Leeuwarden. Zelfs een smeekbrief van Johan Hendrik aan de minister van Justitie van 07-08-1860 kon hier geen verandering meer in aanbrengen. In deze brief vroeg hij om compassie met hem te hebben vanwege zijn grote en jonge gezin. 

Lees meer


Rineke Krikke

Egbert Krikke

Zaterdag 4 juli heeft dhr. Egbert Krikke de Blokhuispoort bezocht. Hij heeft er gewerkt van 1976 tot en met 1986. Begonnen als bewaarder in de B vleugel, daarna planner en kaderlid geweest. Vele herinneringen kwamen boven, helemaal toen we Willem Hellfrich spraken en een rondleiding kregen. Dank hiervoor. Egbert vond het geweldig.  Met vriendelijke groet, Rineke Krikke (dochter) 

Fotoalbum

 


Grady Uiterwijk Winkel

Grady Uiterwijk Winkel

Herinneringen aan de Blokhuispoort. Gewerkt van 1979 t/m 1989. Als ik dit opschrijf is het dat, wat er in mijn gedachten komt, wat ik mij dus nog herinner van die tijd. Collega’s die dit lezen hebben hier vaak nog wel aanvullingen op of hun eigen herinneringen en ervaringen. Bij deze moedig ik ze dan ook aan, om hier ook eens wat over op te schrijven. 

Lees meer


Anja Hofman

Geesten en spoken

Zoals elke vrijdag ga ik naar DeBlokhuisPoort waar nu ook dbieb is gevestigd. Ik zat rustig mijn werk te doen en een aantal collega’s die om mij heen zaten op de stoel, voelde ik in een keer een luchtig briesje als iemand je voorbij loopt op dat moment achter mij was iemand die mijn haar optilde en weer liet vallen.

Lees meer


Johannes Geerts Pool

Johannes Geerts Pool

In de nacht van 7 op 8 mei 1845 is Johannes samen met nog wat andere smokkelaars bezig met een 'klus'. Johannes en de andere worden in de boeien geslagen. Johannes wordt eerst vervoerd naar de gevangenis in Groningen en vervolgens naar het huis van opsluiting en tuchtiging  te Leeuwarden.

Lees meer


LBB zoekactie met Koos Ouwehand

LBB zoekactie met Koos Ouwehand

LBB zoekactie in de Blokhuispoort in de 90er jaren aan het eind van onze werkdag in Scheveningen een oproep om naar Leeuwarden te gaan, zoekactie naar.......

 

lees meer


PIWer naar Werkmeester

PIWer naar Werkmeester

Van Penitentiaire Inrichtingswerker naar werkmeester vakarbeid boek- binder.  De locatie is: Penitentiaire Inrichting De Marwei, Leeuwarden. De PIW er komt van de locatie: Huis van Bewaring, De Blokhuispoort, Leeuwarden.....

Lees meer


Dick Rubingh

Dick Rubingh

Een willekeurige werkdag uit de tijd dat ik in de Blokhuispoort heb gewerkt. Zoals elke morgen, had ik mij ook die dag bij de portier gemeld, om mijn sleutels en mijn "pieper" in ........

 

Lees meer


Taeke Brandts

Taeke Brandts

In 1732 waren er veel inbraken in de buurt van Surhuisterveen waarbij Taeke was gesignaleerd.  Taeke niet van andermans spullen afblijven......

 

Lees meer


Louw en Fokke Hoeksma

Louw en Fokke Hoeksma

In de oorlog waren mijn oom Fokke en vader Louw bezig met verzetswerk.  Ze woonden in Augustinusga. Er is niet veel over bekend, maar we weten wel dat Fokke foto’s kon maken en valse persoonsbewijzen maakte.

 

Lees meer


Ingezonden korte verhalen


Dominee van Gelder

dominee van Gelder

Ter gelegenheid van de bevrijding heeft dominee van Gelder 71 jaar geleden in Jorwerd gepreekt. Ook dominee van Gelder was vrij na een gevangenschap van een paar maanden in de strafgevangenis te Leeuwarden. Hij had onderduikers geholpen en was te anti-Duits in zijn preken. Daar heeft hij mijn vader ontmoet en zijn woorden :” voor mijn bewaker in zaal 1 uit dank voor de onvergetelijke diensten “ staan in de liturgie” Dominee van Gelder had zijn preek gestoeld op de driekleur.

 

Via google “Audio: "hoe was het om in een klein dorp te wonen ten tijde van de oorlog” kun je horen dat er enkele dames de preek toelichten” wel in het Fries. 

Dominee van Gelder heeft een boek geschreven getiteld “Nachtboek van een kerkuil” over zijn werk als Hervormd predikant in Jorwerd en zijn belevenissen in de gevangenis. In. Maart 1993 is dominee van Gelder overleden en ligt begraven bij zijn kerk in Jorwerd. Over die belevenissen in de gevangenis , die ik dus 71 jaar later lees, was ik wel geëmotioneerd omdat Dominee van Gelder een verslag doet van grote kerels die liedjes aan het zingen waren zoals,” een karretje op de zandweg reed en het Zonnetje wat van ons gaat scheiden. Als kind hoorde ik mijn vaders, bas en mijn moeders tweede stem, nooit geweten dat in die cel deze liedjes de revue passeerden. Ook lees ik dat van onbetaalbaar belang bewakers Kuipers en van der Vegte (mijn vader dus) vriendelijk, betrouwbaar en behulpzaam waren en dat die twee behoorden tot de stille helden van de  Verzetsbeweging. Ze droegen ook verboden en levensgevaarlijke brieven mee. In dit verband heb ik van een mijnheer Kruithof een briefje gezien wat een bewaker aan dhr. Kruithof heeft gegeven. Deze mijnheer Kruithof heeft ook gevangen gezeten en daar had mijn vader ook contact mee. Op de site van de Blokhuispoort onder Herman van der Vegte staat een uitgebreide levensloop. Ook Hein Groeneveld schreef over van Gelder tijdens zijn gevangenschap in het Huis van Bewaring Leeuwarden.

Ingezonden: J.M. Kleinveld - van der Vegte  23-07-2021  


Blauwe kistje

Heel vreemd om verhalen te lezen na zoveel jaar die je kent vanuit het blauwe Kistje" waarin de telefoontap verslagen lagen van Aukje m'n Mem Mocht niet over het kistje praten, maar moest wel naar een museum als...? Heit Sietse heeft me verteld hoe de centrale werkte en hoe er werd afgeluisterd via de telefoon op het bureau. Als je als kwaaijong weet, dat er een Kistje met geheimen uit de oorlog  in de kast ligt brandt dat. Dus veel zaken vlug gelezen. Soms over dingen kunnen praten. Er vallen nu dingen op hun plaats. De telefooncentrale stond op onze zolder aan de Diepswal hoek kleine Breestraat. Als er getapt werd, vlug een theedoek over Piet Kanarie en stil zijn.    

Ingezonden: Ruud Abrahams 06-04-2018


Barend Meerman 1855-1931

Barend Meerman 1855-1931

Barend en Hillegien waren zeker niet vermogend. In tegendeel, ze waren zo arm als een kerkrat. Ze woonden in een woonwagen en reisden rond. Barend verdiende de kost voor zijn vrouw en kinderen als stoelenmatter en later als verkoper in kramerijen.  Zijn leven was, hoe moet ik het noemen….moeilijk… hectisch. Oordeelt u zelf maar, ik maak u graag deelgenoot

Lees meer op: Barend Meerman

 

Met vriendelijke groet, Monique. 06-01-2017


Mijn vader, Gerardus Hofstede

Gerardus Hofstede

Mijn vader, Gerardus Hofstede geboren 1920 woonde aan de Gedempte  Keizersgracht als zoon van Frans Hofstede, hoofdbewaarder ziekenboeg. (1910-1955) zoon Gerard ging als typograaf in Leeuwarden aan het werk bij een plaatselijke drukkerij. In 1950 is hij als gestichtswacht te Veenhuizen gaan werken. Daar heeft hij ook mijn moeder, Dora Seetz, dochter van bewaarder Jan Seetz, leren kennen en zijn in 1952 getrouwd in Veenhuizen.

Ook zijn tweelingbroer Hein heeft als bewaarder in Veenhuizen gewerkt en is later naar de Mesdagkliniek in Groningen gegaan. In 1954 is Gerard en het gezin naar Leeuwarden verhuist en is mijn vader als typograaf aan het werk gegaan in de Leeuwarder gevangenis op de afdeling boekbinderij. Later is hij werkmeester geworden. In 1972, door nadere sluiting, overgeplaatst naar Veenhuizen en gaan wonen in Oosterwolde. In 1979 met vervroegd pensioen gegaan. Helaas kort daarop een beroerte gehad en tot 1993 verpleegd in het MCL Borniastate en daar in 1993 overleden. Ook heeft de opa van Gerard Hofstede, ene Dirk Hofstede in 1880 als kleermaker gewerkt in de Leeuwarder Gevangenis. Ikzelf heb er nooit gewerkt al ken ik mij de kienavonden en de Sinterklaas (de heer Zwerver) avonden goed herinneren. Ook kan ik me de portier de heer Ketellapper nog goed herinneren. Bekende namen die mijn vader wel liet vallen, Born, Elzinga, Bergsma, Tuinstra, Postma. 

 

Ingezonden door: Frans Hofstede 4-1-2017


Houtkrullen uit de gevangenis

 Mijn ouders hadden een bakkerij aan de Gijsbert Japickxstraat 5 in Leeuwarden. De oven werd gestookt met houten " krullen".  Op de hoek van de G. Japickxstraat zat een wasserij. Volgens mij van Geelof. Deze man haalde met zijn bakfiets de krullen op bij de gevangenis. Een zak of 8 à 10 tegelijk. Mijn vader stookte daar de oven mee. Hoe het allemaal geregeld was weet ik niet precies maar het is me altijd bijgebleven. De bakkerij heeft tot september 1963 bestaan.

 

Ingezonden door: Anneke Zeitsen-Minnema. 29-11-2016 


Schrijf mee

Voer de code in:

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.