Bronzen borsten


Kunstwerk

Kunstwerk bronzen borsten
Kunstwerk bronzen borsten (Foto Museum Blokhuispoort)

Berichten Leeuwarder Courant

Elke gevangene streelde deze bronzen borsten: kunstwerk Joop Snoep te koop

Asing Walthaus • 27 juni 2020, 10:16 • Cultuur

 

Er kan nog tot woensdag geboden worden op een bronzen kunstwerk van Joop Snoep, van elf vrouwenborsten, waarvan eentje een koperen kraan heeft in plaats van een tepel. De bronzen plaquette hing vroeger bij de trap naar de eerste verdieping van het Alkovengebouw in de Leeuwarder Blokhuispoortgevangenis. ,,Gedetineerden raakten de borsten aan als ze er langs liepen’’, weet Willem Helfrich, voorzitter van Stichting Blokhuispoort. ,,Sommige borsten glommen ervan.’’

De stichting biedt het werk te koop aan op de eigen website . De veiling sluit op woensdag 1 juli, dan gaat het naar de hoogste bieder.

Het is in 1983 gemaakt door de Rotterdamse beeldhouwer Joop Snoep, die in 2013 is overleden. Hij maakte het werk in het kader van de Beeldende Kunstenaars Regeling: kunstenaars maakten werken in ruil voor een beloning. Het leidde tot een onbeheersbare hoeveelheid kunstwerken in het bezit van overheden. Na afloop van de regeling, die in 1987 eindigde, werd veel kunst teruggegeven aan de makers of aan kunstuitlenen geschonken.

Het werk van Snoep verhuisde na de sluiting van de Leeuwarder gevangenis naar Veenhuizen, waar het nog steeds lag, met een heleboel andere werken. Helfrich kreeg het mee voor de stichting Blokhuispoort, die een paar ruimtes in het gebouw als gevangenismuseum beheert.

Door corona was het museum gesloten en vielen alle inkomsten weg. Inmiddels is het weer geopend, en biedt het museum voor deze zomer ‘V.I.P.-arrangementen’ aan. Om de kas aan te vullen worden er nu voor het eerst twee kunstwerken geveild (naast de borstenplaquette is dat het schilderij De vlucht van een onbekende maker). ,,Het is een paar honderd euro’’, zegt Helfrich. ,,Een druppel op de gloeiende plaat, maar het helpt wel.’’   Bron LC


Bronzen borsten verkocht, maar blijven in gevangenismuseum

Asing Walthaus • Vandaag, 13:30 • Cultuur

 

Het kunstwerk met bronzen borsten van Joop Snoep is verkocht en blijft toch in gevangenismuseum De Blokhuispoort. De nieuwe eigenaar geeft het in bruikleen. Stichting Blokhuispoort bood twee kunstwerken te koop aan, om de kas te spekken, die vrijwel leeg is nu alles stil ligt door het coronavirus. De stichting heeft een deel van het voormalige gevangeniscomplex in Leeuwarden in gebruik als museum.

Het opvallendste van de kunstwerken was een bronzen plaquette met elf vrouwenborsten. Vroeger hing het in de gevangenis bij een trap, waar de gedetineerden de borsten zo vaak aanraakte bij het passeren dat het brons ervan glom.

‘Daarmee kunnen wij de komende twee jaar vooruit’

Wijkpanel Binnenstad deed het hoogste bod, zo werd woensdag bekend gemaakt: 4000 euro. ,,Daarmee kunnen wij de komende twee jaar vooruit’’, zegt Willem Helfrich, voorzitter van stichting Blokhuispoort. Het andere aangeboden werk, een schilderij met als titel De vlucht , is voor een onbekend, maar lager bedrag verkocht aan een particulier.

Het wijkpanel wil de plaquette behouden voor de gevangenis, vertelt voorzitter Peter de Boer. Het is de bedoeling dat het werk een opvallende plek krijgt, die tot een aantrekkelijke ,,selfieplek’’ in het complex wordt. Ook voor de inrichting daarvan wil het wijkpanel bijdragen.

Dat past in het streven om de binnenstad aantrekkelijk te maken voor bewoners en bezoekers, aldus De Boer. Zo zorgde het wijkpanel eerder voor de opvallende bestrating voor de ingang van de gevangenis, ontworpen door Tilly Buy en Gerard Groenewold, en voor een muurschildering die de herinnering aan De Overval in 1944 levend houdt. Bron LC