Online Exposities


Gevangen in glas

Gevangen in Glas

Tussen 1880 en 1935 werden gevangenen gefotografeerd met de Richard Maddox methode. In 1871 vond de Engelse arts Richard Maddox een droge methode uit, de zilvergelatine druk. Hij gebruikte daarvoor een glasplaat waarop zilverbromide in een gelatine laag ingebed werd. 1804 glasplaten met afbeeldingen van gevangenen worden afgebeeld en bij vele afbeeldingen zijn de namen teruggevonden met de gegevens van hun delicten en vervolgingen.

www.gevangeninglas.nl


Gevangen in Friesland

Gevangen in Friesland

Gevangen in Friesland Online expositie. Friesland sluit ook zijn misdadigers op en door de eeuwen heen is dat op verschillende manieren ten uitvoer gebracht. In kerkers, burchten, kastelen, blokhuizen, gevangenissen en inrichtingen worden mensen gevangen gehouden ter bescherming van de maatschappij. In de Middeleeuwen speelden kerk en geld een belangrijke rol in het geven van straffen. De mensen in de Middeleeuwen werden gedreven door angst.

gevangeninfriesland


Korps Gestichtswacht

Korps  Gestichtswacht

Het Korps Gestichtswacht voert vanaf 1942 beveiligingstaken uit  in de Nederlandse gevangenissen, ziekenhuizen en in de Rijksasiels voor Psychopaten. De Gestichtswachter wordt ook regelmatig ingezet bij gedetineerden transport. Het Korps Gestichtswacht is bewapend met de karabijn, pistool, knevelketting en de wapenstok. De eerste Gewalientjes van het Korps Gestichtswacht. (aug 1980) In 1984 wordt het Korps Gestichtswacht opgeheven.

www.gestichtswacht.nl