De Overval 8 december 1944

8 december 1944

Van alle verzetsdaden in de Tweede Wereldoorlog noemde Lou de Jong de kraak van de Leeuwarder gevangenis een van de belangrijkste pronkstukken.  Zonder ook maar een schot te lossen hebben 26 verzetshelden 51 executiegevaarlijke gevangenen uit het huis van bewaring gehaald. De Jong zelf schreef voordat zijn boeken over de oorlog verschenen, hierover een scenario voor een speelfilm, die de naam De Overval kreeg. 

 

Lang werd deze misschien wel befaamdste heldendaad van het Friese verzet op 8 december herdacht. Sinds openstelling van de Blokhuispoort-gevangenis is de kraak meer en meer in de belangstelling gekomen. Niet in de laatste plaats door de inspanningen van Gerrit Fokkema die in 2019 overleed. Hij was lang de laatste overlevende ooggetuige van wat zich 75 jaar geleden afspeelde. Ook het openluchtspel De Oerfal heeft bijgedragen tot de eer die het Friese verzet verdient.

 

Om dit blijvend in herinnering te roepen is de cel 005 van Gerrit Fokkema voor het publiek opengesteld en kunnen belangstellenden kennis nemen van de Overval. Mocht u op afspraak het verhaal over de wonderbaarlijke bevrijding uit misschien wel de strengst bewaakte gevangenissen van Nederland willen horen, dan kunt u contact met ons opnemen.

 

Over de zorgvuldige voorbereiding vertelt Rik Jongbloed aan de hand van lichtbeelden; hij laat u de actie beleven op de daadwerkelijke plekken binnen de gevangenis en voegt een persoonlijk relaas toe vanwege de bevrijding van zijn moeder en oma als gevolg van de Overval. U kunt erbij zijn via het arrangement ‘8 december 1944’.


Richtlijnen 

  • Arrangement start  om 19:30 uur entree € 12,50 p.p.
  • Arrangement duurt minimaal 90 minuten maar kan wat uitlopen.
  • Arrangement is bedoeld voor een familie/ vrienden groepsuitje. 
  • Arrangement start met minimaal 6 pers. tot max. 10 pers.
  • Leeftijd vanaf 14 jaar en de spreektaal is Nederlands.

Enige reacties

  • Een adembenemend verhaal.
  • Wat een tijd was dat, je kon niemand vertrouwen en voor dat je het wist werd je verraden.
  • Na het verhaal weet je weer hoe belangrijk je vrijheid is in Nederland.
  • Na 75 jaar is het nog steeds actueel en dat het gevaar nog altijd op de loer ligt.

reserveren

Aanmeldingen in een werkweek na 18:00 uur worden standaard de volgende dag verwerkt. Aanmeldingen op de vrijdag, na 20:00 uur en in het weekend worden de daaropvolgende maandag verwerkt. Reserveer ruim op tijd om teleurstellingen te voorkomen.