V.I.P. arrangement 8 december 1944

Door de toename van coronabesmettingen zijn wij genoodzaakt om de V.I.P. arrangementen voorlopig te stoppen. Wij willen onze vrijwilligers en bezoekers niet onnodig blootstellen aan het coronavirus. 


8 december 1944

Van alle verzetsdaden in de Tweede Wereldoorlog noemde Lou de Jong de kraak van de Leeuwarder gevangenis een van de belangrijkste pronkstukken.  Zonder ook maar een schot te lossen hebben 26 verzetshelden 51 executiegevaarlijke gevangenen uit het huis van bewaring gehaald. De Jong zelf schreef voordat zijn boeken over de oorlog verschenen, hierover een scenario voor een speelfilm, die de naam De Overval kreeg. Lang werd jaarlijks deze heldendaad van het Friese verzet op 8 december herdacht. Sinds openstelling van de Blokhuispoort-gevangenis is de kraak meer en meer in de belangstelling gekomen. Niet in de laatste plaats door de inspanningen van Gerrit Fokkema die helaas vorig jaar is overleden. Hij was lang de laatste overlevende ooggetuige van wat zich 75 jaar geleden afspeelde. Ook het openluchtspel De Oerfal heeft bijgedragen tot de eer die het Friese verzet verdient.

 

Om dit blijvend in herinnering te roepen is de cel van Gerrit Fokkema voor het publiek opengesteld en kunnen belangstellenden kennis nemen van de Overval. Mocht u op afspraak het verhaal over de wonderbaarlijke bevrijding uit misschien wel de strengst bewaakte gevangenissen van Nederland willen horen, dan kunt u contact met ons opnemen. Rik Jongbloed kan u het verhaal vertellen hoe zijn moeder en zijn oma op 8 december 1944 zijn bevrijd.

U kunt dit gaan beleven via het VIP-arrangement 8 december 1944. 


8 december 1944  speelt zich in de voormalige Bijzondere Strafgevangenis van Leeuwarden. Wij nemen je mee naar december 1944 Nederland was in oorlog met Duitsland en vele verzetsstrijders werden gevangen gezet in Huizen van Bewaring. Wij nodigen je uit in de voormalige gevangenis de Bijzondere Strafgevangenis waar wij het verhaal over 8 december 1944  vertellen. Wij nemen je ook mee naar de hotspots van de voormalige Bijzondere Strafgevangenis en Huis van Bewaring.

 

Richtlijnen 

  • Arrangement duurt minimaal 90 minuten maar kan wat uitlopen, wij nemen alle tijd voor je. 
  • Arrangement start met minimaal 6 pers. tot max. 10 pers. Leeftijd vanaf 14 jaar en de spreektaal is Nederlands.
  • In de zaal waar de spreker vertelt is een mondkapje verplicht (Coronamaatregel) Mondkapjes worden verstrekt.

Enige reacties

  • Een adembenemend verhaal.
  • Wat een tijd was dat, je kon niemand vertrouwen en voor dat je het wist werd je verraden.
  • Na het verhaal weet je weer hoe belangrijk je vrijheid is in Nederland
  • Na 75 jaar is het nog steeds actueel en dat het gevaar nog altijd op de loer ligt.

Reservering 8 december 1944

Beleef deze historische reis en meld je aan via het contactformulier. Je ontvangt binnen 48 uur van ons een bevestiging met de beschikbaarheid van je keuze. Check voor de zekerheid ook de spambox. Heb je geen bericht gekregen? bel ons even op: 06 2997 5022, tussen 19:00 uur en 21:00 uur staan wij voor je klaar. Wanneer de tour is volgeboekt word je bericht met de mogelijkheid voor een andere datum/ tijdstip. Reserveer dus op tijd om teleurstelling te voorkomen. 

Prijs p.p. € 10,00 incl. boekje "Dit is DJI" 


Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.