Dienstweigeraar achter Tralies

Dienstweigeraar achter Tralies. Stephan Kraan zat twaalf maanden in het Huis van Bewaring Leeuwarden gevangen als totaal-dienstweigeraar. Nederland kende bijna 200 jaar de militaire dienstplicht. In 1810 voerden Franse bezetters onder Lodewijk Napoleon deze in. Dienstweigeraars waren er altijd, soms vanuit christelijke soms vanuit politieke motieven. Zij gingen allen de gevangenis in. 

Totaalweigeraars weigerden alle aspecten van de dienstplicht, ook de vervangende dienstplicht, en lieten zich niet keuren of in ieder geval niet afkeuren. Hun persoonlijke weigering en daaruit volgende gevangenschap was een daad van verzet.  "Ik zat er een jaar gevangen in cel 30 van de A-vleugel, het Huis van Bewaring. Dat was van maart 1981 tot maart 1982. Op dat moment was ik de enige totaalweigeraar in Leeuwarden".

 

Dienstweigeraar achter Tralies speelt zich af in de oude directiekamer, deze locatie is niet toegankelijk voor een rolstoel. De beleving doe je met minimaal 5 personen tot maximaal 10 deelnemers.  Stephan Kraan vertel het verhaal over zijn motivatie als totaalweigeraar en zijn gevangenschap.

 

Richtlijnen 

  • Dienstweigeraar achter Tralies duurt minimaal 2 uur en loopt meestal wat uit.  
  • Minimum leeftijd 16 jaar.
  • Spreektaal is Nederlands.

Reserveren

Dienstweigeraar achter Tralies € 10,00 per persoon. 
Via onderstaand formulier geeft u een voorkeur aan voor de Dienstweigeraar achter Tralies
U ontvangt van ons een bevestiging binnen 24 uur met de beschikbaarheid van uw voorkeur. Wanneer Dienstweigeraar achter Tralies vol is bieden wij u een andere beschikbare datum/ tijd aan. 


Let op! 

Reserveer op tijd het VIP arrangement Dienstweigeraar achter Tralies.

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.