Bestuur OBSERVEUM naar de gevangenis

Bestuur OBSERVEUM in de gevangenis
Bestuur OBSERVEUM in de gevangenis

Verslag van de rondleiding in DeBlokhuisPooort, de voormalige gevangenis van Leeuwarden.

Op maandagavond, 15-04-2024, waren de bestuursleden van Stichting OBSERVEUM museum en de sterrenwacht Burgum te gast bij Stichting Blokhuispoort. Onder leiding van Willem Helfrich kregen de bestuursleden en hun partners een rondleiding door de gevangenis.

 

We vertrokken rond half acht en begonnen onze verkenning bij het Huis van Bewaring. Meteen werden we ondergedompeld in de sfeer van het verleden, en de verhalen begonnen te stromen. Dankzij Willem's ervaring als bewaarder waren er talloze intrigerende anekdotes te delen. Bij de maquette van het gebouw kregen we uitleg over hoe dit imposante complex uit 1874 diende als een Bijzondere Strafgevangenis en Huis van Bewaring. We hoorden over de eenzame opsluiting die tot vijf jaar kon duren, compleet met het gebruik van celkappen om de besmetting van criminaliteit te voorkomen.

 

Tijdens een korte pauze in de oude directeurskamer, genietend van een kopje koffie, werden nog meer verhalen gedeeld. Het veranderende regime door de jaren heen werd toegelicht. Het was duidelijk een harde tijd; er is zelfs een lijst met meer dan tweeduizend gevangenen die overleden zijn in de gevangenissen van Leeuwarden.

 

Het bezoek aan de oude strafcellen was bijzonder indrukwekkend. Deze bevonden zich half onder de grond en waren verstoken van verwarming, waardoor ze zeker geen aangename plek waren om te verblijven.

 

Rond elf uur werden we weer naar buiten gelaten, terug naar de vrijheid, met onze hoofden vol indrukken over het gevangenisleven in Leeuwarden. Dit imposante gebouw herbergt talloze verhalen die nooit vergeten mogen worden.

Rondleiding Blokhuispoort
Rondleiding Blokhuispoort

Wil je zelf ook een uitgebreide rondleiding meemaken met je familie of vriendengroep? Dan kun je een rondleiding reserveren op woensdag- of zaterdagavond via de website van Museum Blokhuispoort.  Voor de standaard rondleidingen kun je aansluiten op de reguliere middagen, raadpleeg wel de beschikbaarheid.