Donatie


Donatie Stichting Blokhuispoort

Donatie Stichting Blokhuispoort

Donatie museum blokhuispoort

Help mee het verhaal van DeBlokhuisPoort te vertellen en doneer!  Stichting Blokhuispoort bestaat uitsluitend uit vrijwilligers die zich gratis en enthousiast inzetten. Alle giften, hoe bescheiden ook, zijn meer dan welkom. Blokhuispoort  hoeft als culturele ANBI-instelling geen schenkingsrecht te betalen. Iedere euro van uw bijdrage komt dus volledig ten goede aan de stichting.

 

IBAN: NL78 RABO 0151896577 BIC: RABONL2U  

KvK nummer:  01160755 Leeuwarden Culturele ANBI:  821120049

Online doneren via Geef.nl


Wij verzamelen ook artikelen voor het archief, donaties worden met zorg bewaard en eventueel in een mini-tentoonstelling getoond aan onze bezoekers.


Ontvangen in 2023

PI de Wieling

Zaterdag 24-06-2023 ontvangen van Jan Deelstra. Koffiekopje, ontbijtbordje, soepkom met bordje. PI de Wieling een samenwerking met DeBlokhuispoort en de gevangenis PI de Marwei Leeuwarden.

Twee boeken

BAJES voor beginners
HANDBOEK Rechtspositie Gedetineerden

 

26-04-2023 K. Veld

De boeken zijn toegevoegd aan de bibliotheek van Museum Blokhuispoort

 

Ontvangen in 2022

prikklok

Twee prikklokken met toebehoren.
Uit een erfenis (Ad Schreuders ) gedoneerd aan de Stichting Blokhuispoort. 

 

Deze prikklokken werden gebruikt tijdens de nachtdienst.

lees meer over deze klok op:  de nachtdienst 

INGEREKEND, MAAR NIET UITGETELD!

INGEREKEND, MAAR NIET UITGETELD!.
Op 11 mei 2022 overhandigd Willem Oosterhoff namens de familie het boek INGEREKEND, MAAR NIET UITGETELD! geschreven door Atze Oosterhoff aan Museum Blokhuispoort. Het boekje was in bezit van een familielid dat in Canada woont en zij hebben het boekje gedoneerd aan de bibliotheek van Museum Blokhuispoort. Het was een bijzonder ontmoeting in het cellenblok van DeBlokhuisPoort. Na een korte rondleiding werd er bij het herdenkingspaneel 40-45 een tekst voorgelezen uit het boekje. Na het bezoeken van een cel werd er even stil gestaan bij de cel waar Atze Oosterhof twee maanden heeft gezeten. In de oude directeurskamer van de Bijzondere Strafgevangenis heeft de familie nog kunnen napraten en rond vier uur heeft de familie DeBlokhuisPoort weer verlaten met een bijzondere ervaring rijker.
Lees meer

donatie prikkloksleutel

Sleutelkastje met prikkloksleutel

 

Op bepaalde punten in het gebouw hing een kastje aan de muur met daarin een sleutel die je in de klok kon steken en een keer omdraaien. Ieder sleuteltje heeft een uniek nummer en zo kon er men controleren op welk tijdstip een bewaker op een bepaald punt in het gebouw was.  De heer J. Vellenga schonk dit kastje aan het museum in februari 2022.

Knevelketting, knopen van uniform en toegangskaarten Film De Overval. Donatie t.b.v. het verhaal van De bewaarder Herman van der Vegte

Hij heeft gewerkt tijdens de Tweede Wereldoorlog in de Bijzondere Strafgevangenis van Leeuwarden.


Donatie t.b.v. het verhaal van De bewaarder Herman van der Vegte.  Hij heeft gewerkt tijdens de Tweede Wereldoorlog in de Bijzondere Strafgevangenis van Leeuwarden. Er zijn vele documenten uit het archief van familie van der Vegte overgedragen aan de stichting Blokhuispoort. De documenten zijn gescand en online geplaatst. Er zijn ook vele kranten overgedragen die berichten over de film  van De Overval. Deze kranten liggen in de bibliotheek van Stichting Blokhuispoort. Een prachtig archief wat een goed een beeld geeft over de periode 40 -45 in de Leeuwarder gevangenis en het Huis van Bewaring.

 

Bekijk hier de documenten


Ingebrachte afbeeldingen, verhalen en artikelen

 • Diverse verhalen bij de glasplaten.
 • 2x klepsleutel van Gjalt.
 • 2x platen nachtdienstrondes op zink van Gjalt.
 • Zinken brandweeremmer van Gjalt.
 • 2x Boekenpers van Gjalt.
 • LBB jas via Elly Klein.
 • Afbeeldingen over Sybren Johan van der Meulen, bewaarder rond 1940.
 • Afbeelding in lijst groepsfoto personeel 1934-1935.
 • Verhaal over de schakende directeur Maan 1865.
 • Bajesboek Blokhuispoort 2001 van Elly Klein.
 • Archief directeur A B.R. Jansen 1930 1950.
 • en vele ander stukken.