Personeel


Informatie

Bijzondere Strafgevangenis te Leeuwarden was bestemd voor mannen, veroordeeld tot 5 jaar of langer. Deze gevangenisstraf wordt in afzondering of gemeenschap ondergaan. In deze gevangenis werkte ook diverse mensen met verschillende taken. De ambtenaren in het algemeen zoals: de directie; het administratief personeel; de sociaal ambtenaar; de geestelijke verzorgers; de geneesheer; het onderwijzend personeel; de bibliotheekbeheerder; het bewakingspersoneel; het arbeidspersoneel; het verplegend personeel en het huishoudelijk personeel. De leefregels in deze gevangenis werden omschreven in een huishoudlijkreglement.

Ingezonden

Oud personeel van de Bijzondere Strafgevangenis is niet meer werkzaam bij justitie, de gevangenis is in 1970 gesloten. Informatie over het oud personeel zijn ingezonden door familieleden van oud personeel. Diverse documenten en verhalen worden hier digitaal bewaard zodat deze bijzondere verhalen niet verloren gaan. 

Oud personeel

De ingezonden documenten en verhalen zijn met toestemming van de familie van oud personeel geplaatst.

  1. Doeke de Vries -  in dienst 19 mei 1945 uit dienst 1 januari 1970.
  2. Hermannus (Herman) van der Vegte - in dienst 15 juni 1942  in 1947 overgeplaatst Huis van Bewaring in Scheveningen.
  3. Johan Hendrik Mentjox -   24-05-1860 vanwege ernstige plichtsverzuim ontslagen.
  4. Gerardus Hofstede - in dienst 1954 (Zie ingezonden verhalen) en 1979 met vervroegd pensioen gegaan

Afbeeldingen wie is wie

Afbeeldingen van personeel in de periode 1900 -1970. Foto's zijn belangrijk voor in onze samenleving. Foto's die gemaakt zijn in de gevangenis zijn uniek en eigenlijk was dit niet toegestaan. Maar ze zijn er en familie vraagt vaak, "zijn er ook foto's van vader, opa of grootvader". Wij plaatsen hier afbeeldingen uit de periode van 1900 tot 1970. Vele namen zijn niet bij ons bekend maar wij rekenen op uw hulp. 


Ik schrijf mee

Voer de code in:

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.