Verhalen museum blokhuispoort

Verhalen

Welkom in de wereld van verhalen en de rijke geschiedenis van DeBlokhuisPoort. Elk hoekje en elke steen van deze bijzondere plek draagt een verhaal met zich mee. Hoewel stenen niet kunnen praten, hebben wij de taak op ons genomen om het verhaal van DeBlokhuisPoort te vertellen.

 

Duik in de boeiende verhalen van het personeel dat hier heeft gewerkt, de gevangenen die hier hun tijd hebben doorgebracht, en zelfs de verhalen die zijn ingezonden door mensen die een connectie hebben met dit complex.

 

Wij onthullen de verborgen geschiedenissen, geven stem aan degenen die geen stem meer hebben en brengen de geschiedenis tot leven. Ontdek de menselijke kant van DeBlokhuisPoort en ervaar de emoties, uitdagingen en overwinningen die hier hebben plaatsgevonden.

 

Lees mee en laat je meeslepen door de verhalen die je een dieper inzicht geven in het leven binnen deze muren. Van aangrijpende gebeurtenissen tot opmerkelijke anekdotes, elk verhaal biedt een uniek perspectief op de geschiedenis van DeBlokhuisPoort.

 

Dompel jezelf onder in de wereld van verhalen en ontdek hoe deze plek de levens van velen heeft beïnvloed. We nodigen je uit om de pagina's van DeBlokhuisPoort te verkennen en de verhalen te ontdekken die wachten om verteld te worden.


Willem Hendrik Suringar

Biografie Willem Hendrik Suringar (1790-1872). Suringar werd geboren in Leeuwarden uit een Oranjegezind burgerlijk gezin. Zijn vader was ambtenaar en zijn grootvader was burgemeester van Leeuwarden. Zij hadden hun posities te danken aan hun oranjegezindheid en de goede band met de jonkheer Willem Hendrik van Hambroick, die in Leeuwarden de vertrouweling was van stadhouder Willem V. 

Beruchte gevangenen

De Leeuwarder gevangenis was altijd al berucht onder de gevangenen. Voor velen was dit een tijdelijk tehuis en er waren opmerkelijke en beruchte gevangenen:  Kop van Jut; de Dalstra’s; IJje Wijkstra; gebroeders Hogerhuis; Emanuel Polak; De bende van Oss; Dokter 0.; Age M. de Meesterkraker; Chris Blanken en vele anderen. 

Geesten en spoken

Geesten in DeBlokhuisPoort, waarheden of verzinsels. Een verzameling van ingezonden verhalen, YouTube video's en krantenberichten. Ik wilde weg...doodsangst ...ik ben het nooit vergeten..t was zo bizar... 

Gedetineerde vertelt

Verhalen die nooit naar buiten zijn gekomen van ex gevangenen. De verhalen zijn ingezonden door ex gevangenen en zij vertellen hun indrukwekkende gebeurtenissen tijdens het uitzitten van hun straf. 

Personeel vertelt

Verhalen over het Huis van Bewaring DeBlokhuisPoort vertelt door oud personeel. Bijzondere en ingrijpende verhalen over gebeurtenissen tijdens het uitvoeren van hun werkzaamheden.

Survival team

Survival Team Blokhuispoort. De boys van "De Blokhuispoort", survival in de Hooge Veenen Belgische Ardennen. Survivaltraining door Johannes Langohr.

Ingezonden verhalen

Ingezonden verhalen die door jullie zijn geschreven. Verhalen die betrekking hebben op het blokhuis, het Huis van Opsluiting, de strafgevangenis, het Huis van bewaring en het Cultureel bedrijvencentrum DeBlokhuisPoort in Leeuwarden.


Schrijf mee

Schrijf jij ook mee. Deel je verhaal met ons over de voormalige gevangenis "DeBlokhuisPoort". Heb jij een verhaal dat betrekking heeft op "DeBlokhuisPoort" dat geschiedenis moet maken?