Verhalen museum blokhuispoort

Verhalen

Welkom in de wereld van verhalen en de rijke geschiedenis van DeBlokhuisPoort. Elke hoek en steen van deze bijzondere plaats draagt een verhaal met zich mee. Hoewel stenen niet kunnen spreken, hebben wij de taak op ons genomen om de verhalen van DeBlokhuisPoort te vertellen.

 

Duik in de fascinerende verhalen van het personeel dat hier gewerkt heeft, de gevangenen die hier hun straf hebben uitgezeten, en de verhalen ingezonden door mensen die verbonden zijn met dit complex.

 

Wij brengen de verborgen geschiedenissen aan het licht, geven een stem aan de stemlozen en wekken de geschiedenis tot leven. Ontdek de menselijke aspecten van DeBlokhuisPoort en beleef de emoties, uitdagingen en triomfen die hier hebben plaatsgevonden.

 

Lees en laat je meeslepen door de verhalen die een dieper inzicht bieden in het leven binnen deze muren. Van hartverscheurende gebeurtenissen tot opmerkelijke anekdotes, ieder verhaal biedt een uniek perspectief op de geschiedenis van DeBlokhuisPoort.

 

Laat je onderdompelen in de wereld van verhalen en ontdek hoe deze plek vele levens heeft geraakt. We nodigen je uit om de pagina's van DeBlokhuisPoort om te slaan en de verhalen te ontdekken die erop wachten om verteld te worden.


Willem Hendrik Suringar

Willem Hendrik Suringar (1790-1872) werd geboren in een Oranjegezind burgerlijk gezin in Leeuwarden. Zijn vader was een ambtenaar en zijn grootvader de burgemeester van Leeuwarden. Hun posities waren te danken aan hun loyaliteit aan het Huis van Oranje en hun goede relatie met jonkheer Willem Hendrik van Hambroick, de vertrouweling van stadhouder Willem V in Leeuwarden.

Beruchte gevangenen

De oude gevangenis in Leeuwarden stond altijd al bekend als berucht onder de gedetineerden. Voor velen was het een tijdelijk onderkomen, met opvallende en beruchte gevangenen zoals: Kop van Jut, de Dalstra's, IJje Wijkstra, de gebroeders Hogerhuis, Emanuel Polak, de Bende van Oss, Dokter O., Age M. de Meesterkraker, Chris Blanken en vele anderen.

Geesten en spoken

Geesten in DeBlokhuisPoort: feiten of fictie? Een compilatie van persoonlijke verhalen, YouTube-video's en nieuwsartikelen. Ik wilde vluchten... overmand door doodsangst... het is me altijd bijgebleven... het was zo onwerkelijk...

Gedetineerde vertelt

Verhalen van voormalige gevangenen die nooit eerder zijn gedeeld. Deze verhalen, ingediend door de ex-gevangenen zelf, onthullen hun aangrijpende ervaringen tijdens het uitzitten van hun straf.

Personeel vertelt

Verhalen verteld door voormalig personeel over het Huis van Bewaring DeBlokhuisPoort. Ze delen unieke en diepgaande ervaringen van gebeurtenissen die plaatsvonden tijdens hun diensttijd.

Survival team

Survivalteam Blokhuispoort. De jongens van "De Blokhuispoort" beleven survivalavonturen in de Hoge Venen van de Belgische Ardennen, onder leiding van survivaltrainer Johannes Langohr.

Ingezonden verhalen

Verhalen ingezonden, gerelateerd aan het blokhuis, het Huis van Opsluiting, de strafgevangenis, het Huis van Bewaring en het Cultureel Bedrijvencentrum DeBlokhuisPoort in Leeuwarden.


Schrijf mee

Schrijf ook mee en deel je verhaal over de voormalige gevangenis "DeBlokhuisPoort". Heb je een verhaal dat betrekking heeft op "DeBlokhuisPoort" en dat de geschiedenis in moet gaan?