Verbouwing DeBlokhuisPoort

Verbouwing de Blokhuispoort

Verbouwing

Het is een van de markante gebouwen van Leeuwarden en Friesland: DeBlokhuisPoort. Qua uiterlijk opvallend vanwege het poortgebouw, maar van binnen is het net zo bijzonder.  Zo lang de oude gevangenis van Leeuwarden bestaat worden er verbouwingen verricht.  

Bouwkundig onderzoek

Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van de Rijksgebouwendienst door Vlaardingerbroek & Wevers gedurende de maanden oktober tot december 2009. Het veldwerk werd verricht door ir. Leo Wevers, ir. Ingrid Maaijwee en ir. Roos van Enter, waarbij de speciale bouw- en interieuronderdelen fotografisch gedocumenteerd werden. Bekijk dit uniek onderzoek.

Verbouwing 2015

Maandag 8 juni 2015 begonnen met de verbouw van dit oude huis van bewaring. Het uiterlijk van het pand wordt voor een groot deel teruggebracht in de oude staat. 

Verbouwing 2016

De verbouwing vergt een ingrijpende verbouw, waardoor een deel van de wanden langs de Keizersgracht en het eerste binnenplein een ander uiterlijk krijgt.  

Verbouwing 2017

De voormalige gevangenis is nu een Cultureel bedrijvencentrum. In 2018 moeten de ingrijpende verbouwingen gereed zijn . De foto's zijn gemaakt door Sylvia Beers. 

Verbouwing 2018

De verbouwing is stilgelegd in DeBlokhuisPoort. In de media wordt erover geschreven.

 

DBieb. Op 25 januari 2018 is dbieb in de Blokhuispoort voor het publiek geopend. Het Blokhuispoortcomplex is een rijksmonument en van grote historische waarde. BOEi, een organisatie die herbestemming van erfgoed als doelstelling heeft, heeft de Blokhuispoort verbouwd en verhuurt het nu aan dbieb en aan andere organisaties.. Dossier DeBlokhuisPoort

Verbouwing 2020

Augustus 2020. De verbouwing van de Blokhuispoort in Leeuwarden is weer opgepakt. De werkzaamheden werden in 2017 stilgelegd omdat het geld op was. Op het dak van de voormalige gevangenis zijn enkele luchtbehandelingskasten geplaatst. Er wordt gestart met de verbouwing van de kapel - een onderdeel van dbieb ofwel de bibliotheek. Eind oktober moet die verbouwing klaar zijn.  

Verbouwing 2021

De gehele maand Januari werd er aan de Kapel gewerkt voor de oplevering Dbieb.

Verbouwing 2022

verbouwing voormalige Kerkzaal oplevering Amaryllis mei 2022

Verbouwing 2023

Werken o.a. aan de buitenmuren