1940 - 1945


Persoonlijke verhalen

Persoonlijke verhalen uit de periode 40-45 die gespeeld hebben in de Bijzondere Strafgevangenis. Nederland is in oorlog met Duitsland. De Bijzondere Strafgevangenis en het Huis van Bewaring hebben alleen Nederlandse cipiers maar niet iedereen was te vertrouwen, er waren ook aanhangers bij van de NSB. Een periode waar je op je woorden moest passen. 


Dokter Bearda Bakker

Dokter Bearda Bakker

Dokter Bearda Bakker was huisarts in Leeuwarden en door de Duitsers aangesteld als gevangenisarts van de Leeuwarder gevangenis en Huis van Bewaring. Hij heeft meegewerkt aan de overval op de gevangenis op 8 december 1944. Er zaten belangrijke verzetsmensen vast en die moesten er hoe dan ook uit. Anders werden ze doodgeschoten. Een en vijftig mensen zijn bevrijd en ondergedoken en niemand van hen is gepakt. Maar het was bloedlink.

Hermannus (Herman) van der Vegte

Onze vader had heel wat stukken bewaard en na verder onderzoek en gesprekken met familieleden van mensen die dankbrieven aan onze vader stuurden hebben we het volgende samengesteld. Als dochter die dit schrijft zal ik het veelal hebben over mijn of onze vader Herman van der Vegte (foto onder midden) Hij kwam te werken in de Bijzondere Strafgevangenis Leeuwarden. Als Bewaarder ontmoette hij in de gevangenis verzetsstrijders die voor rechtvaardigheid streden. 

Directeur A.B.R. Jansen

Directeur A.B.R. Jansen

Directeur A.B.R Jansen kwam uit Rotterdam, alwaar hij als directeur van de gevangenis aan de Noordsingel. Hij had in de moeilijke oorlogsjaren de kastanjes uit het vuur mogen halen en werd zelfs gearresteerd; hij verbleef geruime tijd in het concentratiekamp Amersfoort en keerde werkelijk uitgemergeld terug. Zijn vrouw en dochter woonden in de directeurswoning aan het Blokhuisplein. De stuwende kracht hierbij was ongetwijfeld de directeur Abraham Jansen. Een uniek privé archief van A.B.R. Jansen gekregen van de kleinzoon Bauke Mulder.

De Overval 8 december 1944

De Overval 8 december 1944

Drie opzienbarende bevrijdingen noemen wij hier. Alle in de laatste fase van de bezetting. In de eerste plaats die in Leeuwarden. Het plan rijpte bij het verzet om te proberen een aantal gevangenen die in het Huis van Bewaring opgesloten zaten, te bevrijden. Bekend was met wat voor een wreedheid verhoren door de S.D. uitgevoerd werden om informatie te krijgen over nog vrij opererende verzetsstrijders. De gevangenen werden niet alleen gemarteld, zij konden ook geëxecuteerd worden. 


Nieuwe verhalen

Wij zijn op zoek naar verhalen uit de periode 40-45 Huis van Bewaring Leeuwarden. Wat heeft zich daar allemaal afgespeeld. Regelmatig zijn er contacten met vragen. Help mee om de geschiedenis te bewaren.

 

Voer de code in:

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.