Directiekamer, een kamer met een bijzonder verhaal. Niet zoals men zich bij dit oude met torens gekroonde bolwerk wellicht zou denken, ergens op een torentrans, maar een fraaie vergaderzaal die eens Directeur Kraaij als kamer diende. De ruimte besloeg oorspronkelijk de volledige breedte van het bouwdeel, maar werd reeds voor 1888 door middel van een gang van de oostgevel afgesloten. De rechthoekige ruimte meet ongeveer 5,1 bij 6,7 meter en is gelegen achter het drielicht boven de derde poort op de grote luchtplaats. De wanden zijn voorzien van een houten lambrisering (1957) met een hoogte van 2,4 meter, beëindigd met een geprofileerde houten kroonlijst. De oorspronkelijke vloerdelen zijn bedekt met een grijze vloerbedekking, die via een samengestelde houten plint overgaat in de wanden. Het gestuukte plafond sluit door middel van een eenvoudige kooflijst aan op de lambrisering. De noordwand wordt in het midden onderbroken door een gemetselde schouw (1957) met brede terugliggende lintvoegen en zeer smalle stootvoegen op een terugliggende rollaag. De schouw wordt afgedekt door zwart geglazuurde tegels. Links en rechts van de schouw bevindt zich een drietal schuifdeuren voorzien van groen glas in lood. Achter de linker schuifdeuren is een keukenblokje aangebracht (1988) voorzien van witte tegels van 10 x 10 cm. De deuren rechts van de schouw verbergen drie kasten, waarvan twee voorzien van houten planken. De kast in het midden is een sleutelkluis, afgesloten door middel van een stalen deur, die aan de buitenzijde is voorzien van houtimitatie. De oostwand bezit de in de lambrisering opgenomen toegangsdeur, waarop lijstwerk is aangebracht, maar zonder neuten. Op de lambrisering van de zuidwand zijn sporen zichtbaar, in de vorm van een lichtere verkleuring van het hout, van een zevental schildjes. In de westwand bevindt zich een venster met getoogde bovendorpel, voorzien van gekorniste eenvoudig geprofileerde lijsten. De stolpramen bezitten geprofileerde zinken roeden, scharnieren met oudhollandse knop en een spanjolet van recenter datum (1974). Voorts zijn een eenvoudige gordijnkoof en een vensterbank uit zwart geglazuurde tegels aangebracht. Het interieur van de directeurskamer is in de jaren 1950 aangepast, de lambrisering en de haard zijn toen aangebracht. Bron: bouwkundig onderzoek
Het meubilair van de voormalige directiekamer bestaat uit een bureau, tafel, 11 stoelen van verschillende hoogtes en een dekenkist. De stoelen stonden gerangschikt op hoogte, wie de hoogste rang had zat het dichts bij de directeur. 1 grote directeur stoel, 2 hoofdbewaarders stoelen, 8 kleine van verschillende afmetingen. Bestaande uit een houten frame, groen lederen zittingen, en groen lederen armsteunen. De tafel en het bureau is met hetzelfde groene leer bekleed.
De maker van de wapenschildjes van de provinciën.
Eric de Lyon heeft zich in de gevangenis ontpopt als een getalenteerde houtsnijder. Hij kreeg ook alle gelegenheid dat te bewijzen en de producten van zijn
handvaardigheid bleven bij ons achter; o.m. de wapenschildjes van de provinciën en een fraaie dekenkist, die de toenmalige directeurskamer sierden. Meer informatie
over Eric de Lyon
De dekenkist is handgemaakt en bewerkt door de gevangene Erik de Lyon. De dekenkist versierde de voormalige directiekamer, op de dekenkist stonden frutsels en in de kist lagen drie groene tochtrollen. De flessen miswijn werden ook wel eens aangetroffen in deze dekenkist.
Na de sluiting van het Huis van Bewaring "De Blokhuispoort" in 2008 zijn de stoelen, tafel en bureau voorzien van nieuwe bekleding. Na restauratie is het meubilair geplaatst in de directiekamer van de PI "De Marwei" nu PI Leeuwarden. De directiekamer van PI Leeuwarden werd ingericht zoals de directiekamer in "De Blokhuispoort".
De restauratie werd uitgevoerd door: Veldhuis & zoon Atelier
In 2002 heeft het bestuur van "Stichting Blokhuispoort" de directie van PI "De Marwei" gevraagd of het meubilair terug kan worden geplaatst in het museum van de Blokhuispoort. Zo geschiede het, dat het meubilair met de inventaris van de oude directiekamer geschonken werd aan "Stichting Blokhuispoort".
Op 1 februari 2018 was de sleuteloverdracht aan "Stichting Blokhuispoort". De kamer wordt voor verschillende doeleinden gebruikt, bestuursvergaderingen en activiteiten van de stichting.
30-03-2019 Nieuwe overgordijnen voor de directiekamer. Stichting Blokhuispoort heeft de overgordijnen gekocht vanwege het zonlicht. Tijdens de V.I.P. arrangementen was er veel overlast door het binnendringen van het zonlicht.
Afbeelding van 11.000 jaar Leeuwarden: Blad Panorama 13 januari 1949
Er zijn vele directeuren geweest in de voormalige Bijzondere Strafgevangenis en Huis van Bewaring van Leeuwarden. Er waren twee directeuren die veel informatie hebben achtergelaten, zij beschreven vele verhalen die erg waardevol zijn voor de geschiedenis van dit bijzondere gebouw "De Blokhuispoort"
Wij vermelden directeur A.B.R. Jansen 1919 t/m 1945 en directeur H. Born 1943 t/m 1961
Restaurateur Gerard Buising heeft de schade hersteld van de glas in lood deuren van de directiekamer in DeBlokhuisPoort. Van vier schuifdeuren waren een aantal ruitjes vernield. Stichting Blokhuispoort heeft in de buidel getast om de schuifdeuren van directiekamer te herstellen. Helaas waren de groene doeken achter het glas in lood niet weer te gebruiken, die zijn dan ook vervangen. Het resultaat is top.