Vervoer en E-Detentie


Mini-expositie in De Blokhuispoort

Vervoer en E-Detentie

Vanaf 2 oktober tot 30 november 2020 is de mini-expositie te bezichtigen in cel 003 van de H-vleugel in de Blokhuispoort. Woensdag, donderdag en zaterdagmiddag van 14:00 tot 17:00 uur. Door de coronamaatregelen is de officiële opening op 1 oktober geweest in besloten kring. De delegatie van DV&O kon helaas niet aanwezig zijn door de aangescherpte maatregelen van de overheid.


Vervoer

Vervoer gevangenen

 

Sinds 1813 is er bewaakt vervoer van gevangenen. De Dienst Vervoer en Ondersteuning (DV&O) is een landelijke organisatie die onder de Dienst Justitiële Inrichtingen valt. Zij verzorgt vanaf 1 februari 1997 het vervoer van arrestanten, gedetineerden en vreemdelingen.

Meer informatie kun je lezen op: Vervoer


Elektronische detentie

Elektronische detentie

Elektronische detentie wordt in ons land sinds eind 2001 toegepast. Elektronische detentie is het tenuitvoerlegging van een vrijheidsstraf op een plaats buiten de inrichting, meestal thuis. In november 2001 startte een proef waarbij gedetineerden met een enkelband betaald werk buiten de penitentiaire inrichting konden gaan uitvoeren. Ook in het huis van bewaring De Blokhuispoort in Leeuwarden draaide tot februari 2002 dit experiment met de naam Elektronisch Detentiehuis.

Meer informatie kun je lezen op Elektronische Detentie


Vaandels DV&O

Deze vaandels zijn te zien tijdens de mini expositie in cel 003

zaterdag 27 juni 2020, was het Nederlandse Veteranendag. Bij DJI werken honderden veteranen.
zaterdag 27 juni 2020, was het Nederlandse Veteranendag. Bij DJI werken honderden veteranen.

Speech opening mini expositie 1-10-2020

Mini-expositie Vervoer & Elektronische detentie

Namens het bestuur en vrijwilligers van het Museum Blokhuispoort mag ik jullie allen verwelkomen bij de opening van de mini-expositie ”Vervoer & Elektronische detentie”. Mijn naam is Willem Helfrich. De Stichting Blokhuispoort bestaat nu elf jaar en in deze voormalige gevangenis liggen vele voetstappen van ons. Je hoort de mensen hier wel eens zeggen ALS DE MUREN KONDEN PRATEN.  Ik heb vaak mijn oor tegen deze muren gelegd en geloof me maar…… deze muren praten echt niet. Daarom vertellen wij de verhalen over deze bijzondere plek in Leeuwarden. In 1499 werd op de plek van het alkovengebouw een blokhuis gebouwd. Albrecht van Saksen was de opdrachtgever; hij was er in geslaagd de twisten tussen de Schieringers en de Vetkopers te beëindigen…   Op het terrein van het blokhuis kwam later ook het Hof van Justitie, met een huis van arrest of detentie. Zo kwam er ook een wapen- of artilleriehuis, een stadsturfschuur en een kruitmagazijn. De militairen woonden er ook met hun gezinnen. In 1870 werd besloten om een nieuwe gevangenis te bouwen en zo werd hiernaast de bijzondere strafgevangenis gebouwd. In 1891 volgde het huis van bewaring, waar wij nu staan. Een plek waar de geschiedenis in de muren zit gebakken. Vanmiddag openen wij de mini-expositie in ”Vervoer & Elektronische detentie”. Een drie maanden durende expositie over het vervoer van gedetineerden en elektronische detentie met de welbekende enkelband. Met deze mini-expositie willen wij de bezoekers van de Blokhuispoort het verhaal meegeven over gedetineerdenvervoer en elektronische detentie. Er is ook een mini expoboekje gemaakt met informatie over de geschiedenis van het vervoer van gevangenen en elektronische detentie. Er is voor iedere bezoeker een exemplaar beschikbaar. Ik wil iedereen bedanken die deze mini expositie mogelijk heeft gemaakt en vooral de medewerken van DV&O die helaas niet aanwezig kunnen zijn i.v.m. de aangescherpte corona maatregelen van de overheid. Ik wens jullie namens het bestuur van Stichting Blokhuispoort een fijne middag en ik geef hierbij de celsleutel van de mini expositie aan onze gids Harrie Nicolai  om de expositie officieel te openen.


Fotoreportage opening 1 okt 2020


Expositieboekje

Download
expo boekje Vervoer & E-detentie.pdf
Adobe Acrobat document 345.7 KB

Promotie

Download
PERSBERICHT Vervoer & E-Detentie.pdf
Adobe Acrobat document 87.2 KB
Download
Poster Vervoer & E-Detentie.jpg
JPEG-bestand 958.7 KB