Film De Overval


De Overval wordt gerekend tot de klassiekers van de Nederlandse filmgeschiedenis. De film is gebaseerd op een werkelijk uitgevoerde bevrijdingsactie van de Friese KP (KnokPloeg, de gewapende tak van het verzet). Op 8 december 1944 wisten de samenwerkende Knokploegen in Friesland 51 verzetsmensen uit het Huis van Bewaring in Leeuwarden te bevrijden. Er ging een minutieus uitgewerkt plan aan ‘de Kraak’ vooraf, want er mocht geen schot gelost worden om de nabij gehuisveste bezetters niet te alarmeren. De actie werd feilloos uitgevoerd en er volgden, heel uitzonderlijk, geen represailles.

De Overal (The Silent Raid) English Subtitles

This is a professionally produced movie created in the Netherlands that debuted in 1962 about the KP Group that Eppie Bultsma helped lead and ultimately rescue about 50 prisoners from the prison in Leeuwarden. Eppie Bultsma is one of the main characters and first appears looking out his window as prisoners are driven by his home.

 

Click Here for Video   VIEW ON YOUTUBE BELOW


Dvd De overval

DvD De Overval

FILM DE OVERVAL (DVD) (1962) gerestaureerd in 2002  door het Filmmuseum in Amsterdam - De speelfilm 'De Overval' uit 1962, naar het scenario van dr. Lou de Jong.

€ 17,95

  • Beschikbaar
  • Levertijd: 3-5 dagen

Verzet Leeuwarden


Verhalen 40-45

Verhalen uit de periode 1940 1945, de Tweede Wereldoorlog. Ontroerende verhalen van ingezonden verhalen van familieleden over het overleven tijdens een oorlog.