Stichting Blokhuispoort


Stichting Blokhuispoort bewaart en promoot de geschiedenis van het Leeuwarder Blokhuis, het Huis van Opsluiting en Tuchtiging, de Bijzondere Strafgevangenis, het Huis van Bewaring en het Cultureel bedrijvencentrum "DeBlokhuisPoort", de gebouwen aan de Keizersgracht en het Blokhuisplein Leeuwarden. Ruim 500 jaar geschiedenis over een bijzondere plek in de binnenstad van Leeuwarden, van Blokhuis tot Blokhuispoort.

Erfgoed De Blokhuispoort cd-rom

In 2003 is een start gemaakt met het toegankelijk maken van de geschiedenis van de Leeuwarder gevangenis voor het grote publiek. Initiatiefnemer Willem Helfrich was werkzaam in "DeBlokhuisPoort", Hij ontwikkelde een cd-rom over het leven in de Leeuwarder gevangenis van 1500 tot 2005. Toen is ook de website blokhuispoort.nl ontwikkeld.  Daarop werden de eerste verhalen en foto's de gevangenis en het personeel geplaatst In augustus 2009 lieten Sylvia Beers en Willem Helfrich Stichting Blokhuispoort notarieel registreren. Met eigen middelen en een grote dosis creativiteit opende Stichting Blokhuispoort met vrijwilligers op 6 februari 2010 een expositie die al snel de vorm aannam van een museum. Het museum was gratis toegankelijk en trok vele bezoekers uit heel Nederland en buitenland. Maar op maandag 2 juli 2012 10.00 uur werd het museum ontruimd  en is het museum overgegaan in een digitaal museum. 

Op 1 februari 2018 is de sleuteloverdracht geweest  van de voormalige directiekamer met Boei, de nieuwe eigenaar van DeBlokhuisPoort. De directiekamer is weer in de originele staat teruggebracht en deze kamer is het nieuwe onderkomen van Stichting Blokhuispoort. De directeurskamer is te bezichtigen tijdens rondleidingen en op afspraak. Sindsdien fungeren we als een fysiek museum, met enthousiaste vrijwilligers-gidsen die rondleidingen verzorgen. Wij exposeren in een aantal historische cellen die zich bevinden in het cellenblok "H-vleugel" en deze cellen zijn gratis te bezichtigen. Alle vrijwilligers van Stichting Blokhuispoort zijn ambassadeurs van Museum Blokhuispoort en zij vertellen het verhaal van DeBlokhuisPoort. Alle activiteiten van Stichting Blokhuispoort zijn te volgen via Zien en Doen in het startmenu van de website. 

Missie en visie

Missie en visie

De geschiedenis van de gebouwen op het terrein tussen Keizersgracht en Blokhuisplein te Leeuwarden. Ruim 500 jaar geschiedenis over deze unieke en bijzondere historische plek in de binnenstad van Leeuwarden. Museum Blokhuispoort is een onderdeel van Stichting Blokhuispoort en draait geheel op vrijwilligers.

 

Missie, Stichting Blokhuispoort draagt de geschiedenis uit van "De Blokhuispoort". De gebouwen aan de Keizersgracht en Blokhuisplein te Leeuwarden, ruim 500 jaar geschiedenis in woord en beeld.
Visie, Museum Blokhuispoort tot een begrip maken in de samenleving.

Kernwaarden, Gastvrijheid, Betrokkenheid, Kwaliteit, Ambitie, Betrouwbaarheid, Creatief. 

ANBI-Status

Een ANBI is een algemeen nut beogende instelling. Een instelling kan alleen een ANBI zijn, als ze zich voor minstens 90% inzet voor het algemeen nut. Stichting Blokhuispoort heeft geen winstoogmerk. Zoals de statuten, reglement of beleidsplan van de instelling en de feitelijke werkzaamheid blijkt dat de instelling geen winstoogmerk heeft. Lees de ANBI status, beleidsplannen en de jaarverslagen, klik op de knop 

Activiteiten

De vrijwilligers van Stichting Blokhuispoort organiseren diverse activiteiten zoals; rondleidingen; tentoonstellingen; lezingen; exposities; onderzoek in de archieven; en de promotie van de geschiedenis van de voormalige gevangenis DeBlokhuisPoort.

Hoogtepunten

Projecten

In bewerking:
  • Gevangen in glas namen achterhalen inmates 1880-1939  [doorlopend]
  • Pop-up Exposities ontwikkelen  [doorlopend]
  • Overleden gevangenen [in bewerking]
  • Vrouwen in het gevang van Leeuwarden [in bewerking]
  • Archief onderzoek  [doorlopend]

Museumfederatie Fryslan

Stichting Blokhuispoort is aangesloten bij de Museumfederatie Fryslan en hebben de status "aspirant" en wij willen de status geregistreerd museum bereiken.

Koninklijke Bibliotheek

Koninklijke Bibliotheek

In het kader van het initiatief van de Koninklijke Bibliotheek (KB) om een selectie van Nederlandse websites te bewaren voor toekomstig onderzoek willen wij ook uw Website archiveren en voor de lange termijn bewaren.


Contactgegevens

Bezoekadres: (op afspraak)

Blokhuispoort, Blokhuisplein 40

Directiekamer G1.06 1e etage 3e poort

8911 LJ Leeuwarden

 

Postadres Stichting Blokhuispoort

Stichting Blokhuispoort  

Dotingastate 52 

8926 MR Leeuwarden

 

Bankrekeningnummer,
Bank IBAN: NL78RABO0151896577 

BIC: RABONL2U  

T.n.v. Stichting Blokhuispoort  

KvK nummer:  01160755 Leeuwarden 

Secretariaat is telefonisch bereikbaar van:

19:00 uur tot 21:00 uur via: 0629975022

 

Bestuur Stichting Blokhuispoort

Voorzitter, Willem Helfrich 0646432900

Secretaris, Sylvia Beers 0629975022 

Penningmeester, Gerard Brattinga

 

Vrijwilligers Stichting Blokhuispoort

Contacten,  VrijwilligersSocial media

Pinterest

Instagram

Instagram Blokhuispoort
Instagram Blokhuispoort

Blogspot

Blogger

Twitter