Maand van de geschiedenis


Ontdek gisteren, begrijp vandaag.

Maand van de geschiedenis
Maand van de geschiedenis

De Maand van de Geschiedenis is het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Samen met honderden culturele, toeristische, literaire en mediaorganisaties brengen we geschiedenis onder de aandacht bij miljoenen Nederlanders.

Geschiedenis is altijd aanwezig, maar moet wel verteld, aangevuld en gedeeld worden. Vanuit het verleden kun je het heden beter begrijpen en zo ook een beter begrip vormen van jezelf, je eigen achtergrond of omgeving. Begrip leidt tot inzicht, nuancering en mogelijk een andere kijk op de wereld.


Thema 2021 Aan het werkAan het werk in de voormalige Strafgevangenis van Leeuwarden.  Zowel personeel en gevangenen werken in een gevangenis. Zins het bestaan van dit soort inrichtingen wordt er gewerkt binnen de muren en soms ook buiten de muren. Het spreekwoord ledigheid is des duivels oorkussen wat betekend: "Uit nietsdoen komt niets goeds voort". 

 

Elke nieuw binnengekomen gedetineerde kreeg de gelegenheid om bij de directeur aan te geven welke arbeid hij wilde verrichten. Er kon een keuze gemaakt worden uit: timmeren, smeden, meubelmaker, kleermaken, weven, letterzetten en drukken, schilderen, boekbinden, mandenmaken, schoenen maken en zadels maken. De voornaamste opdrachtgevers voor gevangenisarbeid waren de Rijksdiensten en PTT. 


Werkzalen

Schoenmakerij Leeuwarden
Weverij Leeuwarden

Vijf dagen per week werd er arbeid verricht. De werkmeesters hielden toezicht en waren bekwaam in hun vak om de gevangenen te begeleiden en eventueel het vak aan te leren van een desbetreffende werkzaal. 


Celwerk

Celarbeid Leeuwarden
Celarbeid Leeuwarden


Een uitgebreid verslag over het werken in de Bijzondere Strafgevangenis Leeuwarden is te lezen op de website:

gevangeninglas.nl


Functies

In de gevangenis van Leeuwarden waren vele uiteenlopende functies voor het personeel. Zo kennen wij functies als: directeur; huismeester; arbeidsmedewerkers; arts, verplegend personeel, bewaarders; administratie medewerkers; onderwijzers; bibliothecaris;  geestelijke verzorging zoals dominee, pater, humanist. Een diversiteit aan personeel om het "Werk" uit te voeren welke noodzakelijk zijn om een inrichting als een gevangenis goed te laten functioneren.

 

Er is een prachtige serie gemaakt over het werken/ leven in een gevangenis. Film in opdracht van de R.K. Reclasseringsvereniging over de dagelijkse gang van zaken in de gevangenis aan de Amstelveenseweg te Amsterdam anno 1925. Makers - Mullens, W. - (camera)  Productie Haghe film (producent)

 

Deze drie delen zijn hier te zien op de website

Gevangenisleven

Reacties

Commentaren: 0