Archief


Tijdens onze exposities hebben vele mensen in ons gastenboek een reactie geschreven. Wij willen deze reacties met je delen omdat dit ook een onderdeel is van de geschiedenis.  

Download
Gastenboek Expositie Burgum
Gastenboek 2014 Burgum.pdf
Adobe Acrobat document 6.4 MB
Download
Gastenboek Museum Blokhuispoort
gastenboek-museum-2010-2012.pdf
Adobe Acrobat document 6.7 MB


2011 - 2014 Reacties Gastenboek Museum Blokhuispoort

 Fam. wietjes - 16-04-2014 20:16   

Mooie tentoonstelling en wat een verhalen, ons idee van een hotel is veranderd in een instelling waar je niet in terecht moet komen. Verder een mooi museum met lokale voorwerpen rond Burgum. We komen zeker nog een keer terug. Succes met jullie nieuwe tijdelijke tentoonstelling.

 

 Ben - 15-02-2014 13:57    

Een prachtige website waar heel wat uurtjes in gaan zitten. Wie weet zie ik nog namen uit mijn stamboom. 

 

 Simone - 01-01-2014 20:36   

Beste mensen, een heel goed 2014 toegewenst. gr Simone

 

 Hendrik - 27-09-2013 15:31   

Wij zijn vaak in het museum geweest jammer dat dit niet meer kan, wij hebben nu een familie over uit Amerika en die waren erg nieuwsgierig. Begin 1900 heeft een familielid er 12 jaar gezeten. De website geeft een goed beeld hoe het daar rond 1900 was. We nemen via de mail wel eens contact op. Groet Hendrik de V. 

 

Hennie - 05-08-2013 12:03    

Laatst met de kinderen een bezoek gebracht aan de Blokhuispoort. Wat een verrassend leuk uitje! En dat terwijl we er al jaren heel dichtbij wonen.

 

h.j.Adema - 18-04-2013 15:06    

tot mijn schrik; zijn twee van mijn voorvaderen in de gevangenis in Leeuwarden overleden. Een op 25 dec 1847.........en de anderen op 7 feb 1842. beiden hadden een opsluiting van 5 jaar te goed.

 

 Marcel Woldring - 24-02-2013 12:57    

Mijn vader heeft als Groninger een vijf tal jaren met veel plezier in de Blokhuispoort gewerkt.

 

Bezoeker - 01-01-2013 12:20   

Ik wens jullie een goed 2013 ga zo door met het verzamelen van de geschiedenis over de Blokhuispoort. Ik sta er telkens weer versteld van waar jullie de informatie weghalen. Vooral de verhalen van de ciper lees ik met aandacht zo krijg je een beeld wat er allemaal achter die muren heeft afgespeeld. Groet van een bezoeker

 

 Freddie Scheltema - 03-12-2012 19:36    

De dea fan in museum 

De Blokhuispoort (BHP) docht gjin tsjinst mear as finzenis. Op 16 july 2007 waard de lêste ‘boef’ oerbrocht nei de Marwei en dêrmei kaam in ein oan 500 jier opslútingssintrum. It histoaryske en karakteristike gebou is sûnt die tiid in frijplak foar kulturele en lytse bedriuwkes. Ek wie der plak foar it Blokhuispoort museum dat opset waard troch âld wurknimmers fan it Hûs fan Bewarring. De frijwilligers fan dizze stifting organisearren eksposysjes mei ferskillende tema’s, draaiden films oer de BHP en hôlden lêzingen oer IJe Wiekstra, de bruorren Hogerhuis en Aage M. 

It VVV Ljouwert skriuwt hjiroer: 

“Het museum is een toeristische trekker dat volledig draait op de inzet van vrijwilligers. Het museum de Blokhuispoort ontvangt meer dan 10.000 bezoekers per jaar”. 

It museum Blokhuispoort bestiet net mear. Troch in skeel mei ferhierder CareX seach it bestjoer fan de stifting gjin mooglikheid om troch te gean en op 2 july fan dit jier slúten se har doarren. 

Noch in kear it VVV Ljouwert: 

“Ook vanwege de cultuurhistorische waarde die ‘De Blokhuispoort’ heeft voor Leeuwarden betreuren wij de sluiting enorm. Wij vinden het daarom ontzettend zonde dat het zijn functie als museum verliest.” 

Fansels wize der beskuldigjende fingers nei Carex. De ferhierder, die har net sa fleksibel opstelt hat, sjocht de Blokhuispoort as in objekt en hat gjin each foar de rike histoarje fan it gebou. De ‘core bussiness’ fan CareX is eksploitaasje fan de romten. 

Plan-út teloarstellend is de rol en de passiviteit fan it Fries Verzetsmuseum yn dizze. Want is it net sa dat ‘De Overval’ op de Blokhuispoort fan 8 desimber 1944 de meast heroyske fersetsdied is fan 40-45? Doe 25 helden harren libben weagen foar de frijheid fan 51 oarren. 

It is nuver dat it Fries Verzetsmuseum, noch gjin 200 hûndert meter fan de Blokhuispoort, gjin konkrete aksje ûndernommen hat foar it behâld fan dit museum. Hie it Blokhuispoort museum adoptearre en hie in permaninte eksposysjeromte makke op de A vleugel, wer ‘De Overval’ pleats fûn. Dit as ferlingde fan it eigen museum. In misse kans. 

 

Gerrit R. Fokkema (89), befrijd troch “De Overval”, seit oer de slúting fan it Blokhuispoortmuseum: 

 

Tot mijn zeer grote spijt moet ik helaas stoppen met het vertellen over de Overval vanwege sluiting van het Museum in de voormalige gevangenis. 

Ik heb ruim 2 jaar daar mijn verhaal mogen vertellen op Woensdag- Vrijdag en Zaterdagmiddag aan honderden mensen uit het hele land, oud en jong, zeer aandachtig publiek, sommigen hadden nog nooit van de overval gehoord. De aandacht en waardering van al deze mensen heeft mij gestimuleerd om door te blijven vertellen, vaak meerdere malen op een middag. Ik ben de enige nog vertellende overlevende van deze verzetsdaad waar mensen zich met het leven inzetten om anderen uit de handen van de Duitsers te bevrijden. 

Dit alles wil niet zeggen dat ik nooit meer zal vertellen, zolang ik dat kan doen, maar de mogelijkheid om dat te doen op deze enig juiste lokatie wordt door deze sluiting onmogelijk en dus zullen vele mensen, overal vandaan, dit verhaal nooit horen. Uiterst betreurenswaardig!! 

Ik ben de stichting Museum Blokhuispoort dankbaar dat ik daar met inzet van vele vrijwilligers het overvalverhaal kon vertellen en wens hen sterkte bij het verdriet van het moeten opruimen van dit mooie museum. 

 

Fokkema is striidber en giet no op toernee. Hy is te boeken op info@blokhuispoort.com. Mar it is sûnde en tryst dat hy dit net mear dwaan kin yn it Blokhuispoortmuseum. 

 

Freddie Scheltema 

collumnist “De moanne” 

 

 Henk en Paul - 18-10-2012 22:33    

Oud-personeel Blokhuispoort Leeuwarden ontmoet elkaar weer. Het feest gaat door, in een ontspannen sfeer in het café de Stee te Leeuwarden. Het café is op zondag 2 december 2012 van 19.00 uur tot 23.00 uur gereserveerd door Paul en Henk. 

 

- ingezonden - Het oud-personeel van de voormalige gevangenis de Blokhuispoort is na sluiting (2007) van de gevangenis over drie provincies verspreid, maar de onderlinge band is nog steeds erg sterk. Regelmatig komen zij bij elkaar om verhalen uit te wisselen van oude tijden maar ook de nieuwe belevingen in de nieuwe werkomgeving. Sommige collega’s zijn al ruim dertig jaar collega en vriend. Eens per jaar gaat er zelfs een groep “Blokhuispoorters” op survival naar de Belgische Ardennen. Dit jaarlijks terugkerend ritueel is gestart op 1997 als teambuilding. 

 

Een bijzondere club mensen deze oud medewerkers van de voormalige gevangenis de Blokhuispoort te Leeuwarden. De bijzondere verhalen worden doorverteld en u kunt ze ook lezen op de website van Stichting Blokhuispoort www.blokhuispoort.nl 

 

PS. Heb je als oud medewerker de uitnodiging gemist, mail info@blokhuispoort.com voor verder informatie. 

Tot ziens op 2 dec Henk en Paul  

 

Jannie Venema - 22-09-2012 20:27   

Toen ik voor de eerste keer in de Blokhuispoort kwam en daar een rondleiding kreeg van een aardige meneer voelde ik wel degelijk geesten aanwezig. Het verbaasde mij dat ik ze voelde en ze wilden mij vertellen dat er martelingen waren geweest. Ik kon mij toen niet zo goed voorstellen dat het zo erg geweest moest zijn, maar nu lees ik op jullie site dat er in de 17de eeuw wel degelijk martelingen hebben plaatsgevonden in het gebouw. Dit bevestigd alleen maar mijn gevoel. Ik zag geen geesten, maar voelde wel dat ze dit wilden vertellen. Ik begrijp niet dat jullie niet een onderzoek laten doen. In deze tijd zijn er zoveel programma's als het zesde zintuig e.d. Het kan wel zo zijn dat mensen dan niet graag willen komen, maar het kan ook zijn dat mensen juist nieuwsgierig worden. Ik weet in ieder geval zeker dat er wel degelijk geesten zijn, die daar willen aangeven dat ze waarschijnlijk daar ook dood zijn gegaan door marteling.Ik denk dat deze geesten duidelijk willen maken wat ze daar hebben meegemaakt. Ik vermoed dat wel meer mensen dit zullen voelen in het gebouw. Het is dus allang geen geheim meer. 

Vriendelijke groeten, 

Jannie Venema

 

john f sr - 19-08-2012 17:50    

geachte 

heb een vraag namelijk het volgende heeft joost sterkenburg geb 1890 overl. 1951 leeuwarden blokhuisplein 

in deze bewaring gezeten en aldaar overleden zeer hartelijke dank 

john f sr - amsterdam 

 

 Erik - 11-07-2012 10:00    

Werkelijkwaar ongelovelijk om te zien hoe het vroeger ging. prachtig museum, bekijken waard!

 

de Roos - 04-07-2012 19:30   

Wat een gemis voor Leeuwarden nu drie musea dicht. Heb ze nog alle drie bezocht. Museum Blokhuispoort is wel op een rare manier gestopt, erg jammer er werden bijzondere verhalen verteld. Ik lees dat het museum op internet verder gaat, ik heb al wat verhalen gelezen en wat veel foto's. Ik zal een bedrag overmaken, denk dat jullie dat wel kunnen gebruiken. groet en veel succes Ronald.

 

 redactie - 27-06-2012 23:58    

Gerrit Fokkema, wij zorgen er voor dat u het verhaal kan blijven vertellen. Er zijn al verschillende opties aangeboden. Redactie stichting Blokhuispoort

 

 Gerrit Fokkema - 12-06-2012 19:25   

Wat een goede reacties na een bezoek aan het Museun Blokhuispoort en wat intens treurig dat het gedwongen moet stoppen. Ik had nog heel graag vele malen willen vertellen over de Overval, omdat dat vertelt moet worden en ook omdat ik steeds merkte dat mijn toehoorders/sters intens luisterden. 

Bedankt voor jullie waarderende woorden. Ik zal nog wel vaak vertellen maar waar?

 

VVV Leeuwarden - 09-06-2012 13:37    

VVV Leeuwarden betreurt sluiting museum ‘De Blokhuispoort’ 

Als gastheer van de stad betreurt VVV Leeuwarden de sluiting van het museum ‘De Blokhuispoort’. Het museum in de oude Leeuwarder gevangenis heeft de deuren gesloten. Daarmee komt er een eind aan een stuk historie. 

VVV Leeuwarden vindt de sluiting van het museum een gemis voor de stad. “Vooral vanwege de cultuurhistorische waarde die ‘De Blokhuispoort’ heeft voor Leeuwarden betreuren wij de sluiting enorm”, zegt René van der Weide, directeur van VVV Leeuwarden. “Het museum is een toeristische trekker dat volledig draait op de inzet van vrijwilligers. De gevangenis is een beeldbepalend gebouw in deze stad. Wij vinden het daarom ontzettend zonde dat het zijn functie als museum verliest.” 

De sluiting is het gevolg van een geschil tussen beheerder CareXFryslân, het museum en de stichting ‘De Blokhuispoort’. De samenwerkende partijen hebben onenigheid over het tekenen van een nieuwe bruikleenovereenkomst. 

Museum de Blokhuispoort ontvangt meer dan 10.000 bezoekers per jaar. Leeuwarders, Friezen, maar ook veel geïnteresseerden uit binnen- en buitenland. Het museum toont de geschiedenis van de oude gevangenis die tot 2007 in functie was. De Blokhuispoort is een van de meest markante gebouwen in Leeuwarden.

 

 Omroep Fryslan - 08-06-2012 15:28   

Sluting finzenismuseum spitich 8 juny, 2012 - 11:54 De VVV yn Ljouwert fynt it spitich dat it finzenismuseum yn de Blokhuispoarte yn Ljouwert sletten is. It is neffens de VVV in gemis foar de stêd. It museum wie in toeristyske lûker, seit direkteur Van der Weide. De finzenis is in byldbepalend gebou en mei dêrom is it skande dat it syn funksje as museum ferliest. De stifting dy't it museum iepenhâlde hat besletten op te hâlden fanwege in skeel mei de behearder fan it gebou, Carex. De frijwilligers binne yntusken begûn meit it ferhûzjen fan it materiaal út de Blokhuispoarte wei. It museum luts mear as 10.000 besikers it jier út binnen- en bûtenlân. 

http://www.omropfryslan.nl/nijs/sluting-finzenismuseum-spitich 

 

Marius van Loon - 06-06-2012 21:00    

Ben blij dat ik begin dit jaar naar Leeuwarden te zijn gereisd om een bezoek te brengen aan Blokhuispoort. Prettig ontvangen door de vrijwilligers. Veel over de geschiedenis van deze voormalige gevangenis te weten gekomen. Daarvan heb ik dankbaar gebruik gemaakt voor mijn onderzoek "Moord bij C62" waarvan de dader bijna 20 jaar daar heeft doorgebracht. 

Waarom worden leuke initiatieven altijd om zeep gebracht.

 

 Sj. Elgersma - 04-06-2012 19:02   

Aan een prijzenswaardig initiatief van een aantal gemotiveerde mensen is een einde gekomen. Gedurende een periode van ca. 2,5 jaar hebben enkele tienduizenden bezoekers kennis kunnen nemen van de geschiedenis van het Blokhuispoortcomplex en van het gevangeniswezen. Een en ander werd in ruime mate gewaardeerd. 

Dit alles geschiedde zonder dat er sprake was van enige vorm van subsidie; vaak werden ook nog eigen middelen ingezet. 

Door onwil, onverschilligheid, persoonlijke rancune en een dictatoriaal opgelegd contract van de zijde van de beheerder zag het bestuur van het museum zich genoodzaakt, zeer tegen hun zin, het bijltje er bij neer te leggen. Een tiental enthousiaste vrijwilligers verliezen op deze wijze een zinvolle en maatschappelijk relevante tijdsbesteding; de praktijk wijst uit dat de hierbij opgedane kennis verdwijnt als sneeuw voor de zon. 

Het meest trieste van deze zaak is echter het feit dat een uniek historisch gegeven, stammend uit de tijd van de Duitse bezetting, voor een groot deel verloren gaat. Wat is het geval? In december 1944 zijn door het Nederlandse verzet 51 mensen uit het toenmalige Huis van Bewaring bevrijd. 

De enige nog levende (bevrijde) getuige hiervan, de heer G.R. Fokkema (89 jaar), was in de gelegenheid in het museum op informele wijze èn op de juiste locatie over zijn persoonlijke belevenissen te vertellen, enerzijds om zijn bevrijders te eren en anderzijds om te waarschuwen dat dit nooit meer mag gebeuren. Velen van zijn toehoorders hebben dit bijzonder gewaardeerd. 

Dit alles moet nu als verloren worden beschouwd. 

 

Sj. Elgersma, Leeuwarden 

vrijwilliger b.d. 

 

Eesger Toering - 04-06-2012 10:47    

De Blokhuispoort stond op onsw lijstje om van't jaar bezocht te worden, wat spijtig te horen dat de Blokhuispoort dicht gaat!

 

Wessel Fokkema - 03-06-2012 20:06   

Wat jammer dat het museum dicht gaat! Wat een kleingeestig en bekrompen handelen van Carex. Dit past immers zo goed in de bestemming en functie van het gebouw. Het voorziet in een behoefte. (zie de verhalen in dit gastenboek) Sommige verhalen kunnen niet op andere plaatsen worden verteld. Waar kunnen we protest laten horen? De gemeente Leeuwarden kan dit toch niet laten gebeuren? Ik heb alvast Carex mijn reactie laten weten.

 

 famile van der Kooy - 03-06-2012 16:15    

we hebben een bezoek gebracht aan de blokhuispoort tijdens het verjaardagsfeest van mijn zoon Jouke (10).Geweldige ontvangst en wat een enthousiaste vrijwilligers!De kinderen waren erg onder de indruk van de verhalen  Vooral het isoleerbed waar je vastgebonden lag voor 48 of langer ,maakte indruk. 

Dhr. Fokkema kon fantastisch vertellen over de gebeurtenissen die hij hab meegemaakt.Tijd om wat te eten en drinken hebben we niet gehad, de kinderen wilden alles bekijken en horen over de gevangenis. 

Dankzij het enthousiasme van de vrijwilligers hebben wij een hele mooie middag gehad. !!Wij zijn dan ook geschokt om te horen dat zoiets unieks verloren gaat omdat er geschil is tussen de beheerder en het museum op zich. Dit mag toch niet verloren gaan !! 

 

 Anneke - 06-05-2012 12:39   

Leuk museum en erg veel te zien. Enge verhalen over zware misdadigers. Heb ook in een kooi gestaan wat klein en dat ze daar gevangenen in deden, bizar. Wij hebben ook het verhaal gehoord van meneer Fokkema hij was bevrijd op 8 dec 1944 als verzetstrijder met nog 50 andere uit de gevangenis. Dit was een mooie aanvulling op bevrijdingsdag  een echt aanrader en we komen zeker nog eens terug. 

 

Fam. Greens - 22-02-2012 22:16   

Wij zijn een midweekje in Friesland en zagen een folder liggen in het hotel van museum blokhuispoort. Wij zijn er wel 2 uur geweest, er was een lezing over de overval uit 1944. De verteller had het zelf meegemaakt. Tijdens de lezing kregen we ook nog koffie aangeboden. We hebben genoten, succes met jullie museum.

 

R. Schalekamp - 06-11-2011 03:36    

Zaterdag 5 november het verhaal gehoord van de heer Gerrit Fokkema; laatste nog levende ooggetuige van de overval op de Blokhuispoort in 1944, waarbij ruim 50 (verzets)mensen werden bevrijd. Indrukwekkend verhaal en prachtig verteld. Mooi dat u het verhaal nog bijna dagelijks deelt. Het kwam echt even tot leven. Bedankt en groet, R. Schalekamp

 

 Jolanda - 05-11-2011 23:13   

Vanmiddag in een voormalige gevangenis geweest, was veel kunst te zien en zijn ook in een soort museum geweest. Zijn daar wel ruim een uur geweest, wat een geschiedenis daar wat is er veel gebeurd in dat gebouw. de oudere meneer 88 schijnt hij te zijn, wel drie kwartier aandachtig geluisterd in een klein zaaltjes met wel 20 mensen. Hij is de enige overlevende van de overval die in december 44 geweest is. Wat een verhaal, wat kan deze meneer vertellen. De middag was te kort we komen zeker een keer terug.

 

a blokzijl - 28-08-2011 01:23    

hallo wij zijn er vanmiddag ook geweest,het was zeer indrukwekkend om daar te lopen en te luisteren naar een oud bewaarder,aangezien ik er 30 jaar geleden ook was(op een andere manier)mocht ik even in de betreffende cel van toen kijken.(vreemd gevoel trouwens)maar ondanks alles een dag om over na te denken,en niet te vergeten. 

Alle lof voor de oud bewaarder,die ons heeft rondgeleid. 

vr.gr. a blokzijl gorredijk

 

 Fam. de Groot - 10-07-2011 22:27   

Na de rondleiding zijn we naar het museum gebracht, wat een aanvulling op de rondgang. Wij hebben het verhaal van de totaalweigeraar gehoord, hoe hij zijn tijd heeft doorgebracht in een cel hier in het voormalig Huis van Bewaring. Wij waren erg onder de indruk, dat een jonge man van 21 jaar om principes 18 maanden gevangenisstraf kreeg. Na een mooie presentatie over 500 jaar geschiedenis in het filmzaaltje zijn we in gesprek gekomen met een oud verzetsman. Hij vertelde zijn ervaringen hoe hij is bevrijd door het verzet in december 1944. Wij hebben een geweldige middag gehad en komen zeker nog eens terug naar het museum. 

 

 

Hebben het museum bezocht, dat was leuk en zeer verrassend. Was een ex boef  totaalweigeraar Stephan wat een mooi verhaal dat je zo achter je standpunt blijft staan. 18 maanden gevangenisstraf whooo maar goed dat ze de dienstplicht hebben afgeschaft. Er was ook een meneer die bevrijd was in de oorlog. Hebben bijna een uur geluisterd naar zijn verhaal erg boeiend en spannend en kregen ook nog gratis koffie aangeboden. Wij hebben erg genoten en komen zeker een keer terug wij hebben nog lang niet alles bekeken. Succes met jullie mooie museum. Groetjes Jolanda

 

Elwood - 26-06-2011 10:53    

Prachtig plek voor een 'crimi' feest met Blues Brothers Jake en Elwood + band. 

De Jailhouse Rock klinkt nergens zo prachtig als in de Blokhuispoort. 

 

 

 J de Groot - 18-06-2011 22:30   

Een verrassend museum, gratis entree en we kregen zelfs koffie aangeboden. Wat een bijzondere verhalen en wat is in de oude gevangenis veel gebeurd. Was een meneer die was bevrijd in de oorlog in deze gevangenis een indrukwekkend verhaal, deze meneer vertelde dat hij 88 jaar is geworden. Na 50 minuten stonden wij nog te luisteren en er sloten steeds meer mensen aan. Daarna in de filmzaal een presentatie gezien over de middeleeuwse straffen brrrrr wel eng. Na anders half uur verder zijn we nog in het cellenblok geweest waar de kunstenaars in zitten. Daar was een glasblazer bezig verder was het er erg stil. Wij hebben een geweldige middag gehad en zal het zeker doorvertellen. Succes met jullie museum, fam de Groot

 

  Bram - 01-06-2011 22:07   

Was een dagje Leeuwarden aan het doen, ik kom uit zevenhoven. Mooie stad met mooie straatjes en een oude gevangenis, mijn dag kon niet meer stuk. Wat een leuk museum knus en gezellig. Je mag bijna alles aanraken en de slaapkooi bizar dat ze daar mensen in op sloten. Nu stoppen ze honden in een kooi. Er was een thema over "Totaalweigeraar", dat was erg interessant. Even rondlopen in het cellenblok je ervaart zeker een apart gevoel dat ze daar mensen hadden opgesloten. Ik heb een geweldige dag gehad in Leeuwarden ik raad het een ieder aan. gr Bram

 

 Ellen - 30-05-2011 22:51   

Was met mijn moeder in het museum geweest. Heel goed dat de geschiedenis wordt verteld, dat moet zeker zo doorgaan. DIe man die vertelde over het verzet was heel erg intressant daar kreeg ik kippenvel van.De totaalweigeraar was heel erg leuk, volgens mij zou hij het zo weer overdoen. Nee, dit moet vooral blijven bestaan. Volgende keer neem ik mijn zus mee.Groetjes Ellen 

 

Peter - 29-05-2011 22:33   

Vanmiddag in het museum van de blokhuispoort geweest, in een woord geweldig. Stephan Kraan de totaalweigeraar gaf een rondleiding over diensweigeraar. Ik had er nog nooit iets overgehoord. 12 maanden gevangenis straf poe he. Ik zal het op school vertellen wat ik heb gehoord en gezien. groetjes Peter

 

 Jasper - 28-05-2011 22:09   

Voor het eerst in de gevangenis geweest en toevallig hier naar binnen gelopen.Een goede zaak dat dit wordt doorverteld. Heel goed weergegeven. En die dienstweigeraar, geweldig dat hij voor zijn standpunt uitkwam. Hele mooie expositie. Ik kom zeker weer terug. 

 

Famke  - 28-05-2011 22:04   

Ontzettend leuk jullie museum in de Blokhuispoort. De man die bewaarder was geweest kon ontzettend mooi vertellen, zeer boeiend. Wist niet dat de gevangenen vroeger zo leefden, ik had er een hele andere voorstelling bij, een hotel of zo maar dan mag je er alleen niet uit. Heel goed dat dit wordt verteld en mag hier ook blijven.En wat werden er vreselijke straffen uitgedeeld vroeger. Ik kom zeer zeker weer en neem dan een stel meiden mee. Super.