Ontvluchtingen 


Ontvluchting 1974

Meester-kraker Aage M. (31) is op 18 april 1974 ontvlucht uit het Leeuwarder Huis van Bewaring. Door hulp van buitenaf moet M. in het bezit zijn gekomen van een snijbrander, waarmee hij de tralies van zijn cel doorzaagde. Met behulp van een touw is hij daarna over de muur geklommen. 


Ontvluchting 1982

De koelbloedige ontsnapping van twee gedetineerden, gistermiddag uit het Leeuwarder Huis van Bewaring. In nauwelijks een halve minuut stonden Bidjeepersad („André") D. uit Leeuwarden en z'n medegevangene Gerhardus H. uit Groningen. Overigens is het ontvluchten op zich al tientallen jaren lang niet strafbaar. Tenminste, zolang er niets vernield wordt. Bedreigen van bewaarders, is uiteraard wel strafbaar. 


Ontvluchting 2002

In Nederland wordt ontsnappen uit een gevangenis niet bestraft. De straf wordt stop gezet en als je weer wordt opgepakt gaat de straf gewoon door tot die is uitgezeten. Op slechteriken achter de tralies kijken we neer. We zijn blij als het recht heeft gezegevierd. Verlost van het kwaad. Maar voor deze verdoemden rest nog een mogelijkheid om respect terug te winnen. 


Ontvluchting 2003

Een achttienjarige gevangene is gisteravond rond half acht ontsnapt uit het Huis van Bewaring "DeBlokhuisPoort" in de Leeuwarder binnenstad. Hij heeft zich vermoedelijk de hele nacht verstopt in of op het complex en nam vanochtend de benen. Niet lang hierna werd hij op de Stationsweg door de politie gesignaleerd en opnieuw in de cel gezet.