Geesten in DeBlokhuisPoort


Geesten in DeBlokhuisPoort, waarheden of verzinsels

Een verzameling van verhalen. Door de jaren heen zijn er altijd rondleidingen gegeven door de personeelsvereniging van de voormalige gevangenis te Leeuwarden. Tijdens deze rondleidingen waren de bezoekers altijd onder de indruk van het markante gebouw. Lange donkere gangen en trappen die door het gehele gebouw liepen, na vijf minuten lopen was je de oriëntatie al kwijt in het gebouw.

 

De rondgang in het cellenblok was altijd bijzonder. Achter iedere celdeur zat een “boef” en jawel daar zaten ook gevaarlijke mannen bij. Voordat de rondgang in het cellenblok begon sprak er een bewaarder met dwingende stem: "nu moet iedereen stil zijn want “zij” kunnen je horen en wanneer iemand een luide stem opzet dan is het einde rondgang". Muisstil was de rondgang in het cellenblok en er was een bijzondere sfeer in het half verlichte cellenblok.

 

Tijdens deze rondgang was er altijd wel iemand die heel zachtjes vroeg: "meneer, spookt het hier ook?", "als je erin geloofd dan spookt het hier", was meestal het antwoord. Tijdens de rondgang werden vele spannende verhalen verteld over wat er allemaal was gebeurd in de gevangenis.

 

Er waren veel gevangenen overleden tijdens gevangenschap, zeker in de periode 1875 – 1950. De gevangenis had een eigen ziekenafdeling waar veel tbc-patiënten lagen. Zelfdoding was voor vele een uitkomst in een uitzichtloze situatie in de bijzonder strafgevangenis. 

 

De Blokhuispoort een gebouw waar veel leed en verdriet was.

Als het gebouw kon praten ……………………

 

Geesten in DeBlokhuisPoort


Verhalen van bezoekers

Heb jij ook een ervaring in de Blokhuispoort die je niet kunt plaatsen, kreeg je de rillingen of werd je aangeraakt door iets? Wil je jouw verhaal met ons delen, neem dan contact met ons op via contact


Energieën uit het gevangenisverleden

Leeuwarden 23-03-2024.  Wij wandelden naar de isoleercellen, daar voelden we, her en der, de aanwezigheid van entiteiten. Eén van ons voelde bij het omhoog gaan op de trap een duw in zijn rug, De aanwezigheid hebben we kunnen waarnemen met de EMF meter. Toen zijn we naar de werkplaats gegaan en voelden we bij binnenkomen een weerstand opbouwen waar je doorheen moest lopen, wat telkens zwaarder werd.  Lees het gehele verhaal

Out of this world

Ik denk er nog best vaak aan terug. Tijdens bezoek enkele jaren geleden ervaren dat er in de gevangenis iets kwaadaardigs heerst. Had nog nooit ervaren dat de stelling "de haren gingen in mijn nek omhoog staan", maar dat was het geval in de gevangenis Blokhuispoort. Ik kreeg spontaan vluchtgedrag en was mezelf niet meer. Ik wilde weg...doodsangst ...ik ben het nooit vergeten..t was zo bizar. Nooit eerder dit meegemaakt. 

 

Dat ik het nu nog steeds niet kan plaatsen, ik ben er nooit in het verleden mee geconfronteerd en de ervaring was beangstigend. Zo erg dat ik als volwassen vrouw ben gaan rennen samen met mijn vriendin die bij me was. Het zal toch wel een jaar of 8 geleden moeten zijn. Het was In de gangen boven met de cellen links. We hebben nog geroepen hallo hallo het was overdag. We hadden net de kunstenaars beneden bekeken met hun kleine winkeltjes en zijn toen het oude gebouw ingegaan via een zijdeurtje.  Dit wilde ik toch even kwijt, echt bizar.

(Naam bekend bij de redactie).

De rondgang

Zaterdagmorgen, een activiteit met "Hoog sensitieve personen" in DeBlokhuisPoort. Hoog sensitieve personen hebben een verhoogde gevoeligheid voor hun omgevingen. In de voormalige gevangenis DeBlokhuisPoort waren wij naar een aantal plekken gegaan waar door de jaren veel emoties hebben afgespeeld. Als je open staat voor je paranormale gaven kan je je verhoogde sensitiviteit gaan zien als een cadeautje dat erop wacht om uitgepakt te worden. De groep heeft veel energie ervaren in het cellenblok zoals: triestheid, angst, boosheid, onrust en verdriet. De oude strafcellen werden ook bezocht en in deze ruimte werd veel energie gevoeld. Deze ruimte werd als niet prettig ervaren, zo erg zelfs dat er mensen waren die er snel weer vandaar wilde gaan. De groep heeft veel activiteiten ervaren en na een aantal uren hebben zij de Blokhuispoort weer verlaten. 

(Naam bekend bij de redactie).

Dbieb

Zoals elke vrijdag ga ik naar DeBlokhuisPoort waar nu ook dbieb is gevestigd. Ik zat rustig mijn werk te doen en een aantal collega’s die om mij heen zaten op de stoel, voelde ik in een keer een luchtig briesje als iemand je voorbij loopt op dat moment achter mij was iemand die mijn haar optilde en weer liet vallen.

 

Ik keek achterom nee er stond niemand. Op dat zelfde moment werden mijn ogen afgeleid naar de hal waar ik stom verbaast een beweging zag van een walm die je boven een warm wegdek wel eens ziet het was een een hele lange rij ook daar waren verder geen mensen te bekennen zou het dan toch waar zijn?

 

Wat ik eerst niet wist dat het een B vleugel is geweest waar langdurig gevangen hebben gezeten en zijn overleden. Regelmatig voel ik daar bedrijvigheid van onze gene zijde ben er nu aan gewend en geef er geen aandacht aan. Doordat ik dit mee heb gemaakt heb ik me opgegeven voor verschillende V.I.P. Arrangementen in de directiekamer van DeBlokhuisPoort.

 

Met de History tour word je meegenomen in de geschiedenis binnen de gevangenismuren. Met Scary Prison kruip in de huid van een gevangene, het verhaal wordt zo verteld dat je het helemaal aan de hand van beeld er in wordt gezogen en het is net of je het zelf beleeft hoe de gevangene het onderging. The Hangman ook zo een die mijn aandacht trok, gaat over het straffen in de middeleeuwen boeiend en leerzaam als je wat wilt komen te weten hierover. Zeker aan te bevelen, goede sprekers die je doen beleven wat er in die tijd is gebeurd. 

Anja Hofman 23-07-2018 Leeuwarden

Bewegende fotolijst

Voormalig museum, de bewegende fotolijst 2011

Drie fotolijsten op een schuifdeur, de linker fotolijst klapperde op verschillende tijden, de andere fotolijsten bewogen niet. De temperatuur was zeker 5 graden lager. Bizar, verzonnen? Deze keer niet, er waren getuigen die dit fenomeen met eigen ogen hebben zien gebeuren.  4 medewerkers van Carex, 3 vrijwilligers van het museum en een aantal bezoekers waren er getuigen van. Het klapperen van de fotolijst duurde soms wel een aantal minuten. Er werd nog gecontroleerd achter de schuifdeur maar daar was niemand te zien.

De nachtronde in "De Blokhuispoort"

Tijdens een nachtdienst op de a-vleugel moest ik de ronde lopen. Ik kwam terecht in de kamer van Frank van den Broek op de 3e locatie, je weet wel met dat schilderij van een skelet wat een ander skelet onder de arm neemt. Het wat mooi weer en ik kijk door het raam langs de a-vleugel. Alles was rustig. Het was zo mooi dat ik even bleef staan, het water kabbelde zo kalm, serene. Aan de overkant van het water liepen nog wat mensen en ik kon alles zien.

 

Ik stond nog steeds naar buiten te kijken toen ik in de weerspiegeling van het raam achter mijn rechterschouder een lichtpunt zag. Ik dacht direct aan een sigaret die aangetrokken werd. Ik heb me nog nooit zo snel omgedraaid. Niets, niets te zien. Er was gewoon niets... Ik heb me weer omgedraaid naar het raam en geprobeerd de weerspiegeling terug te krijgen maar dat lukte niet. Let wel, er reden op dat moment geen auto's en het was zeker niet de weerspiegeling van het water.

 

Als ik er aan denk, dan zie ik die oplichtende punt weer voor me, wat het is geweest weet ik nog niet. Of het spookt in de BHP? ik weet het niet. Meestal zijn er voor dit soort dingen logische verklaringen. Ik weet wel dat ik nooit weer zo lang in die kamer ben gebleven. Groet, een medewerker 

Begin mei 2009

Er wordt een verzoek ingediend door The Dutch Paranormal Society (TDPS) met de vraag of zij een geestenonderzoek mogen doen in De Blokhuispoort te Leeuwarden en op zoek naar geesten van overleden gevangenen. Het onderzoek is niet geweest, het apparatuur voor onderzoek was gestolen.

Gelooft u in toeval?

De media kreeg een ANP persbericht onder ogen en wilde hier alles van weten,

Geesten in de oude gevangenis…………………….  

Berichten uit de kranten van mei 2009

NOS.nl

18 Mei 2009  Op zoek naar spoken in Leeuwarden. Geestenonderzoekers gaan in De Blokhuispoort in Leeuwarden op zoek naar geesten van overleden gevangenen. De Blokhuispoort is de voormalige gevangenis van de Friese hoofdstad. Het gebouw wordt nu als werkplaats gebruikt door kunstenaars en musici. Zij hebben het gevoel dat het spookt in het oude gebouw, dat van 1580 tot 2007 als gevangenis diende. The Dutch Paranormal Society (TDPS) is nu ingeschakeld om het pand goed te onderzoeken. Volgen Daniel van Vliet van TDPS zijn het oud-gevangenen die rondspoken: "Ze zijn boos en die boosheid is merkbaar in het gebouw."

 

TELEGRAAF 

Onderzoek naar geesten in oude gevangenis.

LEEUWARDEN - Een team van geestenonderzoekers gaat in de voormalige Leeuwarder stadsgevangenis De Blokhuispoort op zoek naar de aanwezigheid van geesten van overleden gevangenen. Dat zei een woordvoerder van het Bureau CareX, dat de oude gevangenis beheert, maandag.

Het gebouw is tegenwoordig in gebruik als werkplaats voor kunstenaars en musici. Zij hebben het gevoel dat het er spookt. Het gebouw diende van 1580 tot en met 2007 als gevangenis. Het bedrijf The Dutch Paranormal Society (TDPS) is door CareX gevraagd het gebouw te bekijken. Daniel van Vliet van TDPS denkt dat het mogelijk gaat om geesten van oud-gevangenen die op brute wijze zijn overleden. „Zij zijn boos. Die boosheid is merkbaar in het gebouw.” Van Vliet zegt eventuele geesten niet per se te willen verdrijven. „Wij documenteren het, maar hoe meer we met de geesten communiceren, des te rustiger ze kunnen worden. Mochten we later denken dat ze echt weg moeten, dan huren we een specialist in, die de geesten kan verdrijven.”

 

HBVL belang van limburg 

Ghostbusters onderzoeken Nederlandse gevangenis

15:39 Geestenonderzoekers nemen momenteel de voormalige stadsgevangenis in het Nederlandse Leeuwarden onder handen. De kunstenaars en musici die momenteel in het gebouw actief zijn, hebben het gevoel dat het er spookt. Het stokoude gebouw De Blokhuispoort deed van 1580 tot 2007 dienst als gevangenis. De laatste twee jaar werken er kunstenaars en musici. Zij vroegen het Bureau CareX, dat de oude gevangenis beheert, om het te onderzoeken naar geesten.

"Oud-gevangenen"

CareX gaf gehoor aan de oproep en huurde The Dutch Paranormal Society (TDPS) in. Daniel Van Vliet van TDPS denkt dat geesten van oud-gevangenen die op brutale wijze het leven lieten, nog steeds ronddwalen in De Blokhuispoort. 

"Die oud-gevangenen zijn boos", aldus Van Vliet. "Die boosheid is ook merkbaar in het gebouw." 

"Communiceren"

Volgens Van Vliet is paniek niet op zijn plaats. "Wij documenteren de aanwezigheid van geesten, en zullen zoveel mogelijk met ze trachten te communiceren. Dat maakt ze rustiger." Toch is het niet ondenkbaar, dat een echte 'ghostbuster' in actie zal moeten komen. "Mochten we later ondervinden dat de geesten echt weg moeten, dan huren we een specialist in die ze kan verdrijven."

 

Tiscali. nieuws 

Onderzoek naar geesten in oude gevangenis

AMSTERDAM/LEEUWARDEN - 18-05-2009 - Een team van geestenonderzoekers gaat in de voormalige Leeuwarder stadsgevangenis De Blokhuispoort op zoek naar de aanwezigheid van geesten van overleden gevangenen. Dat zei een woordvoerder van het Bureau CareX, dat de oude gevangenis beheert, maandag.Het gebouw is tegenwoordig in gebruik als werkplaats voor kunstenaars en musici. Zij hebben het gevoel dat het er spookt. Het gebouw diende van 1580 tot en met 2007 als gevangenis.

 

De pers.nl 

Onderzoek naar geesten in oude gevangenis

Gepubliceerd: vandaag 14:18

Een team van geestenonderzoekers gaat in de voormalige Leeuwarder stadsgevangenis De Blokhuispoort op zoek naar de aanwezigheid van geesten van overleden gevangenen. Dat zei een woordvoerder van het Bureau CareX, dat de oude gevangenis beheert, maandag.

 

Het gebouw is tegenwoordig in gebruik als werkplaats voor kunstenaars en musici. Zij hebben het gevoel dat het er spookt. Het gebouw diende van 1580 tot en met 2007 als gevangenis. Het bedrijf The Dutch Paranormal Society (TDPS) is door CareX gevraagd het gebouw te bekijken. Daniel van Vliet van TDPS denkt dat het mogelijk gaat om geesten van oud-gevangenen die op brute wijze zijn overleden. ,,Zij zijn boos. Die boosheid is merkbaar in het gebouw.''

 

NU.NL 

Onderzoek naar geesten in oude gevangenis

Uitgegeven: 18 mei 2009 14:28

LEEUWARDEN - Een team van geestenonderzoekers gaat in de voormalige Leeuwarder stadsgevangenis De Blokhuispoort op zoek naar de aanwezigheid van geesten van overleden gevangenen. Dat zei een woordvoerder van het Bureau CareX, dat de oude gevangenis beheert, maandag. Het gebouw is tegenwoordig in gebruik als werkplaats voor kunstenaars en musici.

 

Spookt

Zij hebben het gevoel dat het er spookt. Het gebouw diende van 1580 tot en met 2007 als gevangenis. Het bedrijf The Dutch Paranormal Society (TDPS) is door CareX gevraagd het gebouw te bekijken. Daniel van Vliet van TDPS denkt dat het mogelijk gaat om geesten van oud-gevangenen die op brute wijze zijn overleden. ,

 

Boos

"Zij zijn boos. Die boosheid is merkbaar in het gebouw.'' Van Vliet zegt eventuele geesten niet per se te willen verdrijven. ''Wij documenteren het, maar hoe meer we met de geesten communiceren, des te rustiger ze kunnen worden." "Mochten we later denken dat ze echt weg moeten, dan huren we een specialist in, die de geesten kan verdrijven.'' Van Vliet zegt eventuele geesten niet per se te willen verdrijven. ,,Wij documenteren het, maar hoe meer we met de geesten communiceren, des te rustiger ze kunnen worden. Mochten we later denken dat ze echt weg moeten, dan huren we een specialist in, die de geesten kan verdrijven.''

 

Noordhollands dagblad

Onderzoek naar geesten in oude gevangenis

Gepubliceerd op 18 mei 2009, 14:31 Leeuwarden - 

Een team van geestenonderzoekers gaat in de voormalige Leeuwarder stadsgevangenis De Blokhuispoort op zoek naar de aanwezigheid van geesten van overleden gevangenen. Dat zei een woordvoerder van het Bureau CareX, dat de oude gevangenis beheert, maandag. Het gebouw is tegenwoordig in gebruik als werkplaats voor kunstenaars en musici. Zij hebben het gevoel dat het er spookt. Het gebouw diende van 1580 tot en met 2007 als gevangenis. Het bedrijf The Dutch Paranormal Society (TDPS) is door CareX gevraagd het gebouw te bekijken. Daniel van Vliet van TDPS denkt dat het mogelijk gaat om geesten van oud-gevangenen die op brute wijze zijn overleden. ,,Zij zijn boos. Die boosheid is merkbaar in het gebouw.’’ Van Vliet zegt eventuele geesten niet per se te willen verdrijven. ,,Wij documenteren het, maar hoe meer we met de geesten communiceren, des te rustiger ze kunnen worden. Mochten we later denken dat ze echt weg moeten, dan huren we een specialist in, die de geesten kan verdrijven.’’

 

AD.nl

Onderzoek naar geesten in gevangenis

LEEUWARDEN - Een team van geestenonderzoekers gaat in de voormalige Leeuwarder stadsgevangenis De Blokhuispoort op zoek naar de aanwezigheid van geesten van overleden gevangenen. Dat zei een woordvoerder van het Bureau CareX, dat de oude gevangenis beheert, maandag. Het gebouw is tegenwoordig in gebruik als werkplaats voor kunstenaars en musici. Zij hebben het gevoel dat het er spookt. Het gebouw diende van 1580 tot en met 2007 als gevangenis. Het bedrijf The Dutch Paranormal Society (TDPS) is door CareX gevraagd het gebouw te bekijken. Daniel van Vliet van TDPS denkt dat het mogelijk gaat om geesten van oud-gevangenen die op brute wijze zijn overleden. ,,Zij zijn boos. Die boosheid is merkbaar in het gebouw.'' Van Vliet zegt eventuele geesten niet per se te willen verdrijven. ,,Wij documenteren het, maar hoe meer we met de geesten communiceren, des te rustiger ze kunnen worden. Mochten we later denken dat ze echt weg moeten, dan huren we een specialist in, die de geesten kan verdrijven.'' (ANP)

 

Metro nieuws

Onderzoek naar geesten in oude gevangenis

Geplaatst op maandag 18 mei 2009 om 14:18

LEEUWARDEN (ANP) - Een team van geestenonderzoekers gaat in de voormalige Leeuwarder stadsgevangenis De Blokhuispoort op zoek naar de aanwezigheid van geesten van overleden gevangenen. Dat zei een woordvoerder van het Bureau CareX, dat de oude gevangenis beheert, maandag. Het gebouw is tegenwoordig in gebruik als werkplaats voor kunstenaars en musici. Zij hebben het gevoel dat het er spookt. Het gebouw diende van 1580 tot en met 2007 als gevangenis.  

Het bedrijf The Dutch Paranormal Society (TDPS) is door CareX gevraagd het gebouw te bekijken. Daniel van Vliet van TDPS denkt dat het mogelijk gaat om geesten van oud-gevangenen die op brute wijze zijn overleden. ,,Zij zijn boos. Die boosheid is merkbaar in het gebouw.'' Van Vliet zegt eventuele geesten niet per se te willen verdrijven. ,,Wij documenteren het, maar hoe meer we met de geesten communiceren, des te rustiger ze kunnen worden. Mochten we later denken dat ze echt weg moeten, dan huren we een specialist in, die de geesten kan verdrijven.''

 

Brabantsdagblad

Onderzoek naar geesten in oude gevangenis

maandag 18 mei 2009 | 14:21 LEEUWARDEN (ANP) - Een team van geestenonderzoekers gaat in de voormalige Leeuwarder stadsgevangenis De Blokhuispoort op zoek naar de aanwezigheid van geesten van overleden gevangenen. Dat zei een woordvoerder van het Bureau CareX, dat de oude gevangenis beheert, maandag. Het gebouw is tegenwoordig in gebruik als werkplaats voor kunstenaars en musici. Zij hebben het gevoel dat het er spookt. Het gebouw diende van 1580 tot en met 2007 als gevangenis. Het bedrijf The Dutch Paranormal Society (TDPS) is door CareX gevraagd het gebouw te bekijken. Daniel van Vliet van TDPS denkt dat het mogelijk gaat om geesten van oud-gevangenen die op brute wijze zijn overleden. ,,Zij zijn boos. Die boosheid is merkbaar in het gebouw.'' Van Vliet zegt eventuele geesten niet per se te willen verdrijven. ,,Wij documenteren het, maar hoe meer we met de geesten communiceren, des te rustiger ze kunnen worden. Mochten we later denken dat ze echt weg moeten, dan huren we een specialist in, die de geesten kan verdrijven.''

 

Spitsnieuws

Boze geesten teisteren gevangenis

Het spookt in de voormalige Leeuwardense gevangenis Blokhuispoort. Spokenjagers gaan de boze geesten verdrijven uit het gebouw. De Blokhuispoort wordt tegenwoordig gebruikt als werkplaats voor kunstenaars en musici. Zij hebben het gevoel dat het er spookt.  Tot 2007 diende het gebouw als gevangenis.

 

Oud-gevangenen

Daniel van Vliet van de spokenjagersclub denkt dat het gaat om geesten van oud-gevangenen die op gruwelijke wijze zijn gedood. "Zij zijn boos. Die boosheid is merkbaar in het gebouw."

 

Niet verdrijven

Van Vliet zegt eventuele geesten niet per se te willen verdrijven. "Wij documenteren het, maar hoe meer we met de geesten communiceren, des te rustiger ze kunnen worden. Mochten we later denken dat ze echt weg moeten, dan huren we een specialist in, die de geesten kan verdrijven.''

 

Nieuws.be (België)

Onderzoek naar spoken in Blokhuispoort

Onderzoekers gaan in de Blokhuispoort op zoek naar geesten van overleden gevangenen. Kunstenaars klagen over schimmen in de gangen.

 

gva.be (België)

Ghostbusters onderzoeken Nederlandse gevangenis

15:39 Geestenonderzoekers nemen momenteel de voormalige stadsgevangenis in het Nederlandse Leeuwarden onder handen. De kunstenaars en musici die momenteel in het gebouw actief zijn, hebben het gevoel dat het er spookt. Het stokoude gebouw De Blokhuispoort deed van 1580 tot 2007 dienst als gevangenis. De laatste twee jaar werken er kunstenaars en musici. Zij vroegen het Bureau CareX, dat de oude gevangenis beheert, om het te onderzoeken naar geesten.

 

Oud-gevangenen

CareX gaf gehoor aan de oproep en huurde The Dutch Paranormal Society (TDPS) in. Daniel Van Vliet van TDPS denkt dat geesten van oud-gevangenen die op brutale wijze het leven lieten, nog steeds ronddwalen in De Blokhuispoort. "Die oud-gevangenen zijn boos", aldus Van Vliet. "Die boosheid is ook merkbaar in het gebouw." 

"Communiceren"

Volgens Van Vliet is paniek niet op zijn plaats. "Wij documenteren de aanwezigheid van geesten, en zullen zoveel mogelijk met ze trachten te communiceren. Dat maakt ze rustiger." Toch is het niet ondenkbaar, dat een echte 'ghostbuster' in actie zal moeten komen. "Mochten we later ondervinden dat de geesten echt weg moeten, dan huren we een specialist in die ze kan verdrijven

 

zita.be (België)

"Ghostbusters" leven zich uit in oude gevangenis 18 mei 2009

Een team van geestenonderzoekers gaat in de voormalige stadsgevangenis De Blokhuispoort in het Nederlandse Leeuwarden op zoek naar de aanwezigheid van geesten van overleden gevangenen. Dat zei een woordvoerder van het Bureau CareX, dat de oude gevangenis beheert.

 

Het gebouw deed van 1580 tot en met 2007 dienst als gevangenis. Tegenwoordig gebruiken kunstenaars en musici het als werkplaats. Maar ze voelen zich er niet op hun gemak en hebben het gevoel dat het spookt in het gebouw. Het bedrijf The Dutch Paranormal Society (TDPS) is door CareX gevraagd het gebouw te bekijken. Daniel van Vliet van TDPS denkt dat het mogelijk gaat om geesten van oud-gevangenen die op brute wijze zijn overleden. "Zij zijn boos. Die boosheid is merkbaar in het gebouw." Van Vliet zegt eventuele geesten niet per se te willen verdrijven. "Wij documenteren het, maar hoe meer we met de geesten communiceren, des te rustiger ze kunnen worden. Mochten we later denken dat ze echt weg moeten, dan huren we een specialist in, die de geesten kan verdrijven." (BEH)

 

Omroep MAX

Geesten in de gevangenis

Een team van geestenonderzoekers gaat in de voormalige Leeuwarder stadsgevangenis De Blokhuispoort op zoek naar de aanwezigheid van geesten van overleden gevangenen. Het gebouw is tegenwoordig in gebruik als werkplaats voor kunstenaars en musici. Zij hebben namelijk het gevoel dat het er spookt. Het gebouw dient van 1580 tot en met 2007 tot gevangenis. Willem Helfrich is oud bewaarder van de gevangenis en momenteel is zijn bedrijf gevestigd in de voormalig stadgevangenis.

 

Ziggo.nl

18-05-2009, 14:18 Onderzoek naar geesten in oude gevangenis

LEEUWARDEN (ANP) - Een team van geestenonderzoekers gaat in de voormalige Leeuwarder stadsgevangenis De Blokhuispoort op zoek naar de aanwezigheid van geesten van overleden gevangenen. Dat zei een woordvoerder van het Bureau CareX, dat de oude gevangenis beheert, maandag. Het gebouw is tegenwoordig in gebruik als werkplaats voor kunstenaars en musici. Zij hebben het gevoel dat het er spookt. Het gebouw diende van 1580 tot en met 2007 als gevangenis. 

Het bedrijf The Dutch Paranormal Society (TDPS) is door CareX gevraagd het gebouw te bekijken. Daniel van Vliet van TDPS denkt dat het mogelijk gaat om geesten van oud-gevangenen die op brute wijze zijn overleden. ,,Zij zijn boos. Die boosheid is merkbaar in het gebouw.'' Van Vliet zegt eventuele geesten niet per se te willen verdrijven. ,,Wij documenteren het, maar hoe meer we met de geesten communiceren, des te rustiger ze kunnen worden. Mochten we later denken dat ze echt weg moeten, dan huren we een specialist in, die de geesten kan verdrijven.''

 

Engineeringnow.nl

Onderzoek naar geesten in oude gevangenis

18 mei 2009 - 15:22 / bouw & architectuur 

Een team van geestenonderzoekers gaat in de voormalige Leeuwarder stadsgevangenis De Blokhuispoort op zoek naar de aanwezigheid van geesten van overleden gevangenen. Dat zei een woordvoerder van het Bureau CareX, dat de oude gevangenis beheert, maandag. Het gebouw is tegenwoordig in gebruik als werkplaats voor kunstenaars en musici. Zij hebben het gevoel dat het er spookt. Het gebouw diende van 1580 tot en met 2007 als gevangenis. Het bedrijf The Dutch Paranormal Society (TDPS) is door CareX gevraagd het gebouw te bekijken. Daniel van Vliet van TDPS denkt dat het mogelijk gaat om geesten van oud-gevangenen die op brute wijze zijn overleden. ,,Zij zijn boos. Die boosheid is merkbaar in het gebouw.” Van Vliet zegt eventuele geesten niet per se te willen verdrijven. ,,Wij documenteren het, maar hoe meer we met de geesten communiceren, des te rustiger ze kunnen worden. Mochten we later denken dat ze echt weg moeten, dan huren we een specialist in, die de geesten kan verdrijven.”

 

FOK.nl

Spookt het in het voormalig Huis van Bewaring Blokhuispoort?

op 18-05-2009 @ 22:54

Een groep spokenjagers van The Dutch Paranormal Society (TDPS) gaan de geesten die ronddwalen in het oude Huis van Bewaring, Blokhuispoort te Leeuwarden, vereren met een bezoekje. Dit doen ze naar aanleiding van onverklaarbare dingen die er gebeuren; waaronder dichtslaande deuren, schimmen door de gangen en temperatuurschommelingen. Cindy van den Broek van TDPS zegt: "Er is heel veel gebeurd in het gebouw, dus zal er behoorlijk wat activiteit zijn". Huismeester Hotze Bouma die werkt voor Carex, de beheerder van het gebouw, heeft nog nooit klachten gehad dat het er zou spoken. Kunstenaar Bouke Groen gelooft er ook niet zo in "Ja, als je om één uur 's nachts over het plein loopt, kan het wat griezelig zijn, maar dat heeft niets met spoken te maken. Tegenwoordig wordt het gebouw voornamelijk gebruikt door kunstenaars.

 

GPTVfriesland 
20 mei 2009 Het spookt in de Blokhuispoort. Diverse gebruikers hebben ons dat de afgelopen tijd verteld. Er gebeuren onverklaarbare dingen. Schimmen, windvlagen, deuren die dichtvallen. Geesten van overleden gevangenen? Je weet het niet. Ook in de tijd dat de Blokhuispoort nog gebruikt werd als Huis van Bewaring, waren er al geruchten over vreemde gebeurtenissen. Vooral in nachtelijke uren. Spokenjagers van The Dutch Paranormal Society gaan binnenkort de Blokhuispoort onderzoeken. Tamara Postma uit Drogeham is één van die onderzoekers.

Reacties op persberichten

• Ghostbusters hahaha 

• Leuk opmerkelijk artikel. Ook grappig dat ik zo vaak gehoord heb: geesten bestaan niet. 

• Ondanks het feit dat ik altijd erg sceptisch was over het geestenfenomeen, ben ik hier toch wel wat opener in geworden dan voorheen. Sowieso na het zien van de docu-serie "Ghost Hunters" dat wordt uitgezonden in Amerika vroeg ik me steeds meer af of er al dan niet een grotere kern van waarheid in het fenomeen zat dan ik vermoedde. Ook heb ik een persoonlijke ervaring die alle logica te boven gaat. Dat het fenomeen echt is durf ik met ja te beantwoorden. Wat de oorsprong is, vind ik nog steeds speculatie. Er zijn veel meer mogelijkheden dan dat het om 'dode' mensen gaat. Van de pijnappelklier tot quantum fluctuaties, niets is onmogelijk. 

 

• There is something strange 

In the neigborhood 

Who you gonna call 

The Dutch Paranormal Society!? 

• En wie gaat dit betalen?

• En dat weet jij? 

• over het algemeen zijn al deze 'ghost hunt' organisaties op vrijwillige basis. Zij vragen geel cent, en betalen alle apparatuur zelf. 

• Gaaf! mag ik mee? 

• musici en kunstenaars.... dacht zegt genoeg dacht ik wel. 

• sjezus zeg,... Ik mag idd hopen dat ze het zelf gaan bekostigen,. en niet dat er belasting geld aan verspild wordt.... dat zou echt te zot voor woorden zijn.... Als dat soort mensen die in geesten geloven nou eens zouden worden opgenomen om van hun schizofrenie (ja, geesten zien en stemmen horen is een klassiek beeld van schizofrenie) af te komen,.. dan is dat weer geen verspild geld,...dat is waar we belasting voor betalen,... om de maatschappij gezonder te maken... 

• Tenzij daar camera's zijn die soortgelijke dingen vastleggen, of is de camera ook schizofreen? 

• Waar zijn de beelden dan? Geloof me,. de wetenschap zit er ook bovenop,.. op dit soort dingen. En nog nooit is er een bewijs voor geesten vastgelegd op foto video of wat dan ook... 

• Er zijn meer dan genoeg onverklaarbare omstandigheden gefilmd. Of verplaatst meubilair in jouw huis zichzelf? Juist vooral de groepen als deze leggen erg veel vast door op de plekken waar zij zijn allerlei apparatuur te laten opnemen (Infrarood camera's etc.) en er is genoeg materiaal waaruit je kan opmaken dat er iets 'vreemds' aan de hand is.. en de 'wetenschap' (de wetenschap is niet een groepering of beweging, maar een benaming voor een manier van onderzoeken) heeft vele 'bewijzen' geleverd, maar door gebrek aan verificatie en het onderwerp noemt men dit meestal pseudo-wetenschap. Heb je wat linkjes zodat ik zelf ook even kan kijken wat er zoal te zien is? Bedankt! 

• Ik heb nog gedroomd over rare demonische geesten 

• steeds zo pissig bent als je dood bent doe je iets niet goed. Ik geloof wel in geesten want het zien van geesten is HELAAS een gave wat in mijn familie voorkomt van mijn moeders kant. 

• "onderzoek" 

• Who you gonna call? Maar goed, een tijdje geleden in Schotland ook al: Zoals ik al eerder zei: een van de enige goede dingen die uit Schotland komen, zijn de Simple Minds... 

• Hmm,,... Ik denk echt,... dood is dood. Of daarboven iets is,... geen idee, of diep onder ons, ik hoop van niet. Maar geesten ???,... nee. We leven in 2009, of zijn we nog blijven vastzitten in de middeleeuwen?. Uit de pijp is uit de pijp, oftewel dood is dood. 

• Ik vind wel dat ze de geesten direct moeten wegdrijven, ze gaan dan met ze praten en worden er rustiger van, maar ja dat schiet voor die geest ook niet op. Die wil gewoon weg! Misschien vinden ze de muziek helemaal niet mooi van die musici.

• Ik geloof absoluut dat de verschijnselen bestaan. En dat men het vervelend vind en weg wil hebben snap ik dan ook nog wel. Ik vraag me alleen af of het verstandig is om er een club voor paranormaal onderzoek op los te laten. Dan trek je namelijk bij voorbaat de conclusie dat het geesten zijn en sluit je andere mogelijkheden buiten. En hoewel ik niet uit wil sluiten dat het inderdaad geesten zijn, acht ik de kans dat het iets anders is toch vele malen groter. Alsof je je portemonnee bent verloren en een speciaal team inhuurt om te zoeken. En dat team heet dan "Het fietsenhok onderzoek team" 

• James Belushi al in aantocht? 

• Geesten ZIEN is geen vorm van schizofrenie, er is zelfs nog geen bewezen verklaring voor. Schizofrenie is het wanneer je een tweede persoonlijkheid hebt die je dingen laat doen, of van stemming laat wisselen etc. Dit heeft NIKS met geesten te maken. Het feit dat jij er duidelijk niet in geloofd zegt ten eerste niet dat het niet waar is en ten tweede niet dat iemand die er wel in geloofd gek in de kop is. Ik wil dan wel eens weten hoe jij reageert als je iets 'raars' mee maakt.

• hmm die mensen die niet in geesten geloven word wel is tijd dat ze zelf iets bijzonders meemaken niks geen schizofrenie of wat dan ook. en het vreemde die mensen die niet in geesten geloven die mensen geloven wel vaak in god? 

• Een kleine correctie, meerdere persoonlijkheden hebben is geen schizofrenie maar MPS. Schizofrenie kan wel degelijk hallucinaties tot gevolg hebben. Om daarom maar te zeggen dat iedereen die in geesten gelooft opgenomen moet worden vind ik ook weer een belachelijke opmerking. Ook al ga ik er vooralsnog niet van uit dat het geesten zijn (je zegt het zelf al: "er is zelfs nog geen bewezen verklaring voor.") ik laat verder iedereen in zijn waarde want niemand kan hier een sluitend antwoord op geven. 

• Er is veel gebeurd in die gevangenis. Ook recent. Denk aan de mysterieuze Dr.O; die ging toch gewoon door met zijn moordzuchtige praktijken? En de martelingen door duitsers van gegijzelden, die later bezweken. Denk aan "De Overval" Jammer dat de film niet meer gerestaureerd kan worden; hij was heel goed. Een hele verre voorvader van mij is in 1799 onthoofd in Leeuwarden wegens opstand tegen de magistraten. Goed gedaan jongetje, dat durven ze tegenwoordig niet meer.1 Maar die zal er ook wel even gezeten hebben en nu wraakzuchtig ronddolen. En gelijk heeft hij. Als je nog wraakgedachten heb kun je nl. niet verder op het geestelijk pad.

• alsof je in geesten moet geloven 

• Who can you call? GHOSTBUSTERS!!! 

• alsof je in geesten moet geloven Niets MOET. maar het kan wel eens handig zijn om wat onderzoek te doen voordat je beslist dat ze niet bestaan. Als je dat doet kom je er namelijk achter dat er wel heeeeel veel over te vinden is. Maar je laat dat vooral niet weerhouden om zulke zinnige opmerkingen te plaatsen ben benieuwd wat er uit het onderzoek komt 

• If there's something weird

and it don't look good

Who you gonna call?

• Er zijn nog nooit geesten waargenomen tenminste anders lieten ze er toch niet tot 2007 gevangenen inzitten, als die geesten nu pas wakker en boos worden zegt dat meer over hun kunst als over het gebouw! 

• ach kunstenaars weten gewoon de geschiedenis van het gebouw en tja, als je dat eenmaal weet dan krijg je er een heel ander gevoel van, een open klapperend raam wordt een geest, een briesje wordt een geest etc. etc., stelletje stoeptegels 

• zit gewoon tussen de oren maar dat krijg je er ook niet uit... als je er niet tegen kan ga je toch ergens anders heen.... 

• who you gonna call 

• Wacht maar tot je iets meemaakt wat je niet kunt verklaren..... dat ik iets niet kan verklaren wil niet zeggen dat het niet te verklaren is en het ligt er maar net aan wat het wordt, ga je naar iemand met een wetenschappelijke aanpak of naar een medium achtig geval om het te verklaren.... 

• ik heb er niks mee, maar ik weet ewl van mezelf dat ik kriebels krijg in dat soort gebouwen, lijkt me ook normale reactie, maar dat maakt niet dat het daar stikt van de geesten, dat zit volgens mij gewoon tussen je oren dat is iets cultureels, ingebakken, onderbewust etc. etc. , maar dat makt niet dat er geesten zijn

• Mooie manier om geld uit iemands zakken te kloppen. Niemand kan toch het resultaat echt controleren. Beetje duur doen met wat technische apparaten en heel interessant lullen en er staat weer een ton op je rekening! 

• Waarmee meteen de nieuwe tv-serie van Derek Ogilvie van start kan gaan 

• Ik geloof totaal niet in dat soort spookplaatsen. Wanneer men denkt dat er wel eens geesten zouden kunnen zitten, zien ze gelijk allerlei dingen waar men normaal een andere verklaring voor zou bekenken als "bewijs" dat het er echt spookt. 

• Ik geloof niet in spoken en dergelijke, dus mij lijkt het ook sterk dat het daar spookt. Eerst zien, dan geloven 

• Negatieve gevoelens laten voor gevoeligere mensen soms hun sporen na. Moeders weten soms zonder enige tastbare aanleiding dat hun baby wakker is geworden en honger heeft. Maar als je het mij vraagt, heeft dit weer net zo veel geloofwaardigheid als Char en Uri Gellar of hoe je die lamzak z'n naam ook schrijft. 

• Hoop dat er een tv show over komt... Ik volg al jaren de Amerikaanse serie Ghost Hunters van TAPS.Zijn met de International versie ook al 2 keer in Nederland geweest... 

• Tegenwoordig gebruiken kunstenaars en musici het als werkplaats. Maar ze voelen zich er niet op hun gemak en hebben het gevoel dat het spookt in het gebouw. kunstenaars weer tig jaar geleden kreeg een kunstenares die ik toen kende houtblokken waarmee ze kon werken. het was mooi droog hout, ze was er in eerste instantie blij mee dus....totdat ze in haar hand sneed. toen nam ze een klein stukje van dat hout mee naar een soort praatgroep, waar werd vastgesteld dat er aggressie in het hout zat 

• Als de TDPS een zusje is van TAPS, dan zullen ze proberen het allemaal te ontkrachten. Alleen de zaken waar ze echt geen verklaring voor vinden wordt aangemerkt als mogelijk(!) paranormaal. En ja, ik geloof er wel in, maar niet alle geluidjes en dingetjes zijn gelijk paranormaal, veel kan ontkracht worden door mensen als TAPS en TDPS. 

• Er zijn nog nooit geesten waargenomen tenminste anders lieten ze er toch niet tot 2007 gevangenen inzitten, als die geesten nu pas wakker en boos worden zegt dat meer over hun kunst als over het gebouw! 

• als je kijkt naar het feit hoe geesten zijn ontstaan vroeger ( gebrek aan kennis ) zou ik ook zeggen dat het onzin is maar ik denk zelf dat ze bestaan omdat ik in mn vorige huis echt vage dingen meemaakte. 

• alsof je in geesten moet geloven dit is het zelfde vind ik als in een god geloven iedereen heeft een eigen mening erover.

• ik geloof wel in geesten omdat ik rare onverklaarbare dingen heb zien gebeuren

• Weer een verhaal vol bijgeloof. Ik geloof er absoluut niet in. Die kunstenaars zijn gewoon bang, en hebben nog niet eens iets aan spokerij vast kunnen stellen. Waarschijnlijk zit daar in die gevangenis helemaal niets. 

• Tsja..... "hé ik voel iets!!" Ownee, het is gewoon het naargeestige gevoel wat je sowieso in een gevangenis zal hebben als je er rond loopt..... 

• VET moet ik binnenkort toch maar eens langs de blokhuispoort gaan btw TDPS waar kan ik me aanmelden ? 

• Ik zou pas geloven dat het spookt in die gevangenis wanneer Balkenende met een officiële verklaring komt die zegt dat het gebouw beslist spookvrij is. 

• Klinkt voor mij als geldklopperij. 

• Er zijn nog nooit geesten waargenomen tenminste anders lieten ze er toch niet tot 2007 gevangenen inzitten, als die geesten nu pas wakker en boos worden zegt dat meer over hun kunst als over het gebouw! 

• Hehe, en das dus de grap, er zijn al veel langer verhalen van geesten daar! De blokhuispoort bestaat sinds de 15e eeuw, in wo2 zaten er verzetsgevangenen(de overval), uit die tijd zijn bijvoorbeeld ook al meldingen van mensen die dingen 'zagen'.

• Mensen in ww2 zagen zoveel dingen dat kan je niet vegelijken, als er iets in die plaats van waar was dan was dat gebouw toen wel al vernield. 

• Ze moeten het maar eens filmen als bewijs , dat is ook leuk voor een reportage voor op t.v 

• Whahaha...Die kunstenaars zijn vast eerst even langs de (recent opgerolde) wietplantage aan de overkant van de straat gegaan....

 

Reactie van Carex

Goede geest in Blokhuispoort 

Gisteren en vandaag verschenen berichten in de media, als zouden boze geesten rondwaren in de ex-gevangenis Blokhuispoort in Leeuwarden. CareX zou gevraagd hebben om onderzoek. Noch het eerste, noch het tweede is het geval. CareX constateert dat in De Blokhuispoort juist een goede geest heerst. De sfeer is vrolijk en inspirerend, er wordt prettig gewerkt en gewoond. Naargeestige geesten-vangers houdt CareX buiten de poort! 

Reactie van the-dutch-paranormal-society.

De spokenzoektocht in de Blokhuispoort te Leeuwarden is afgeblazen. Johan de Jong van beheerder Carex zegt dat het onderzoeksteam van The Dutch Paranormal Society (TDPS) uit Utrecht niet meer welkom was na alle media-aandacht. Een paar weken geleden kondigde TDPS het onderzoek aan, omdat kunstenaars in de gevangenis het gevoel zouden hebben dat het er spookt. Op de website van het genootschap uit Utrecht staat een verontschuldiging aan beheerder en eigenaar van de Blokhuispoort. Cindy van den Broek van TDPS wil verder geen commentaar geven. Het onderzoek van Blokhuispoort in Leeuwarden gaat NIET door. Dit komt mede omdat de media hier lucht van heeft gekregen terwijl dat absoluut niet de bedoeling is geweest. Wij willen de eigenaar en de beheerders van Blokhuispoort nogmaals onze oprechte excuses aanbieden voor dit ongemak en we hopen dat er ook begrepen wordt dat ook wij hier niet om gevraagd wordt. Alles wat er op tv of radio nog wordt uitgezonden zal niet meer correcte informatie bevatten en het spijt ons ten zeerste dat het zo gelopen is. 

Geesten in de gevangenis

Bijbelse teksten

1 Petrus 3:19. De tekst zegt dat Jezus gepredikt heeft aan de geesten in de gevangenis. Waar is de gevangenis? En wie zijn de gevangenen? Zijn het geesten of mensen? De bijbel geeft zijn uitleg. “De Geest des Heeren is op Mij, daarom heeft Hij Mij gezalfd; Hij heeft Mij gezonden, om de armen het Evangelie te verkondigen, om te genezen, die gebroken zijn van hart; Om de gevangenen te prediken loslating, en de blinden het gezicht, om de verslagenen heen te zenden in vrijheid; om te prediken het aangename jaar des Heeren.” Lukas 4:18,19. Wie zijn de gevangenen aan wie loslating gepredikt wordt? Aan mensen. Loslating uit de gevangenis van zonden. Loslating uit de gevangenis van satan. “En zij wederom ontwaken mochten uit de strik des duivels, waaronder zij gevangen waren tot zijn wil.” 2 Timotheüs 2:26 “Die de wereld als een woestijn stelde, en haar steden verstoorde, die zijn gevangenen niet liet los gaan naar huis toe?” 

Orb - lichtbol

orbs

Foto gemaakt op de zolder van het alcovengebouw DeBlokhuisPoort. Er zijn twee verschillende denkwijzen omtrent het ontstaan van orbs op foto's.

 

De eerste denkwijze

De eerste denkwijze bekijkt het als een heel duidelijk gevolg van een flits reactie op stofdeeltjes, insecten of vochtdruppels in de lucht die voor de camera komen. Het zijn dus natuurlijke oorzaken die voor de vertekening van de foto zorgen. Dit verschijnsel komt vooral voor bij camera's met ingebouwde flitser, doordat de flitser dicht bij de lens zit. 

 

Een tweede denkwijze

De tweede denkwijze is totaal tegenovergesteld; de "orbs" zijn een paranormaal verschijnsel en niet van natuurlijke oorzaak. Sommigen beweren dat orbs enkel op een bepaalde plek verschijnen, of aangetrokken worden door menselijke activiteiten (zeker als deze activiteiten rond kinderen draaien). Op publieke plaatsen, overal waar mensen foto's kunnen nemen zouden dus orbs verschijnen. De mening is al fel verzwakt dat men enkel orb-foto's kan nemen in verlaten huizen (spookhuizen), toch zijn er strekkingen die beweren dat "orbs" eigenlijk toestellen zijn van vreemde wezens die het menselijk gedrag observeren. Bron wikipedia orbs