Open monumentendag 2008

20.000 BEZOEKERS

Monumentendag

Op zaterdag 13 september werd ter gelegenheid van de landelijke Open Monumentendag 2008 de oude gevangenis in de Leeuwarder binnenstad, de Blokhuispoort, opengesteld voor publiek. Van tien tot vijf uur waren de bezoekers van harte welkom om dit markante gebouw van binnen te bezichtigen. Zowel op de binnenpleinen als in het gebouw zelf vonden activiteiten plaats.

Programma Open Monumentendag 2008

09:30 - opening door de wethouder van cultuur mevrouw Bleize.

10:00 - gevangenisdeuren open voor het publiek.

16:45 - sluiten de gevangenisdeuren weer voor het publiek. 

17:00 - einde van de Open Monumentendag.

 


20.000 bezoekers open dag "DeBlokhuisPoort"

LC | Gepubliceerd op 13 september 2008, 17:53

Op Open Monumentendag hebben tussen de 18.000 en 20.000 bezoekers een kijkje genomen in de Blokhuispoort in Leeuwarden. De ruim 130 jaar oude strafgevangenis, die vorig jaar sloot, was dit jaar het enige monument in Leeuwarden dat open was. De topdrukte was ver boven verwachting. In de loop van de middag stond er een rij wachtende tot over het water bij de Blokhuisbrug, zo'n 100 meter van de ingang. Toch spreekt de organisatie van een goede sfeer, die vlekkeloos verliep. Veel vrijwilligers, waaronder een groot aantal oud-bewaarders, praatten de bezoekers bij over het leven in de gevangenis.

 

In de twee oude celvleugels was informatie te lezen over beroemde gevangenen, zoals Age M, Dokter O, de gebroeders Hogerhuis en Hendrik Jut. Ook was de film ‘de Overval' uit 1962 te zien, over de overval die het Friese verzet in 1944 pleegde op het huis van bewaring. Ook was er veel contrabande te zien, smokkelwaar als zaagjes om tralies door te zagen of geïmproviseerde hasjpijpjes.

 

Open Monumentendag goed voor 900.000 bezoeker

ANP | Gepubliceerd op 14 september 2008, 21:08

 

De Open Monumentendag 2008 heeft ongeveer 900.000 bezoekers getrokken, evenveel als vorig jaar. Dat is althans de schatting van de organiserende stichting. Het drukst was het in de sinds kort leegstaande strafgevangenis De Blokhuispoort in Leeuwarden die goed was voor 18.000 geïnteresseerden, een record. 


Open monumentendag 2011 "DeBlokhuisPoort"

Open Monumentendag 2011. Nieuw Gebruik - Oud Gebouw’ Museum Blokhuispoort en het Toon Hermans Huis Fryslân zetten hun deuren open. Oud Gebouw: Voormalig Huis van Bewaring. Nieuw Gebruik: Museum en Inloophuis voor mensen die geconfronteerd zijn met kanker, en hun naasten.


Open monumentendag 2017 "DeBlokhuisPoort"

Zaterdag 11 november is de historische binnenstad van Leeuwarden het decor van de vijfde Open Monumentendag Special. Het thema ‘Nieuw gebruik – Oud gebouw’ gaat over nieuw leven voor historisch waardevolle panden in de stad. Exclusief voor deze dag zijn 8 panden opengesteld voor bezoekers, waarvan een aantal nog niet eerder te bezichtigen is geweest.

 

Tijdens de Open Monumentendag Special in Leeuwarden staat grootschalige herontwikkeling van monumentale panden centraal. De gemeente Leeuwarden heeft in samenwerking met de Werkgroep Open Monumentendag Leeuwarden een route langs 8 acht panden samengesteld, waar herontwikkeling centraal staat. Het startpunt van de route van de Open Monumentendag Special is de Blokhuispoort, een gebouwencomplex dat zijn oorsprong vindt als huis van bewaring en gevangenis.

 

De Blokhuispoort wordt sinds 2015 herontwikkeld. Nieuwe functies (sommige in ontwikkeling) zijn onder andere een hostel, openbare bibliotheek, infocentrum culturele hoofdstad Europa 2018 Leeuwarden, kantoren en horeca. Bezoek op 11 november de nieuwe bibliotheek-in-wording en het alkovengebouw. Ook is er een informatiemarkt voor monumenteigenaren op de binnenplaats.

 

De Open Monumentendag Special is een initiatief van de landelijke Open Monumentendag organisatie, Het Nationaal Restauratiefonds, de Gemeente Leeuwarden en de werkgroep Open Monumentendag Leeuwarden.