Bijzondere gebeurtenissen


Een verzameling van verhalen

In ieder gebouw gebeuren bijzondere dingen zo ook in het cultureel centrum. Door de jaren heen zijn er altijd rondleidingen gegeven door de personeelsvereniging van de voormalige gevangenis te Leeuwarden. Tijdens deze rondleidingen waren de bezoekers altijd onder de indruk van het markante gebouw. Lange donkere gangen en trappen die door het gehele gebouw liepen, na vijf minuten lopen was je de oriëntatie al kwijt in het gebouw. De rondgang in het cellenblok was altijd bijzonder. Achter iedere celdeur zat een “boef” en jawel daar zaten ook gevaarlijke mannen bij. Voordat de rondgang in het cellenblok begon sprak er een bewaarder met dwingende stem: "nu moet iedereen stil zijn want “zij” kunnen je horen en wanneer iemand een luide stem opzet dan is het einde rondgang". Muisstil was de rondgang in het cellenblok en er was een bijzondere sfeer in het half verlichte cellenblok. Tijdens deze rondgang was er altijd wel iemand die heel zachtjes vroeg: "meneer, spookt het hier ook?", "als je er in geloofd dan spookt het hier", was meestal het antwoord. Tijdens de rondgang werden vele spannende verhalen verteld over wat er allemaal was gebeurd in de gevangenis. Er waren veel gevangenen overleden tijdens gevangenschap, zeker in de periode 1875 – 1950. De gevangenis had een eigen ziekenafdeling waar veel tbc-patiënten lagen. Zelfdoding was voor vele een uitkomst in een uitzichtloze situatie in de bijzonder strafgevangenis.  "DeBlokhuisPoort" een gebouw waar veel leed en verdriet was.  


Gevangenismuur

In Leeuwarden is in de nacht van zondag 27 januari op maandag 28 januari 2013 ingestort de vluchtmuur van het oude Huis van Bewaring "DeBlokhuisPoort" over een lengte van zo’n 20 meter ingestort. De muur rondom het gebouw is ongeveer twee meter vanaf de bovenkant afgebroken. De invallende dooi kan de oorzaak zijn geweest. Die zou tot scheurvorming hebben geleid. De oude gevangenis is sinds 2008 niet meer als zodanig in gebruik. 


Tragisch ongeval "DeBlokhuisPoort"

Ongeval "DeBlokhuisPoort". De 34-jarige Leeuwarder klom vervolgens via een trap naar de zolder. Door nog onbekende oorzaak viel de man door het zoldergat naar beneden. Door de val raakte de 34-jarige ernstig gewond. Het slachtoffer werd door het ambulancepersoneel gestabiliseerd en vervolgens per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad.


Sluiting Museum Blokhuispoort

Sluiting Museum Blokhuispoort. Stichting Blokhuispoort in de voormalige gevangenis te Leeuwarden heeft de deuren van het museum op maandag 2 juli 2012 gesloten. Er was geen overleg meer mogelijk tussen de beheerder van de Blokhuispoort CareX en Stichting Blokhuispoort.  Als gastheer van de stad betreurt VVV Leeuwarden de sluiting van het museum ‘De Blokhuispoort’. Gerrit Fokkema: Ik heb ruim 2 jaar daar mijn verhaal mogen vertellen op woensdag- vrijdag en zaterdagmiddag aan honderden mensen uit het hele land. 


Reünie oud personeel "DeBlokhuisPoort"

 IT GIET OAN! Zondagavond 2 december 2012.
Oud personeel "DeBlokhuisPoort" Leeuwarden ontmoet elkaar weer. Dankzij jullie gaat het feest door, er hebben zich al 50 collega’s aangemeld om elkaar weer eens te ontmoeten in een ontspannen sfeer in het café de Stee in Leeuwarden. De Stee Leeuwarden zondag 2 december 2012.


Knipselkrant "DeBlokhuisPoort"

Krantenknipsels en verhalen gevonden op internet. Bijzondere berichten over de voormalige gevangenis en cultureel bedrijvencentrum "DeBlokhuisPoort""DeBlokhuisPoort" is nu echt gevangenis af. Het ministerie van justitie heeft per 1 april 2008 het huurcontract van de Leeuwarder gevangenis.