E-book


E-books Museum Blokhuispoort

Een E-boek (of E-book) is een verzamelnaam voor digitale documenten die weergegeven kunnen worden op een e-reader evenals op beeldschermen van computers en smartphones. Het gaat hierbij zowel om teksten die eerder (of tegelijkertijd) verschenen zijn op papier, dus als conventioneel boek, als om teksten die uitsluitend voor digitaal gebruik geschreven zijn. De E-books staan in pdf formaat.


Cadeautjes, omdat het kan

De 12 E-books worden nu vrij gegeven en als cadeau beschikbaar gesteld. Meer dan duizend A4 tekst is verdeeld over twaalf e-books. Unieke en bijzondere verhalen die door de jaren heen zijn verzameld over de geschiedenis van de voormalige gevangenis en Huis van Bewaring Leeuwarden. Stichting Blokhuispoort vindt het belangrijk dat het verhaal van DeBlokhuisPoort moet worden doorgegeven op welke manier dan ook. Veel leesplezier en misschien wilt u een donatie geven aan Stichting Blokhuispoort via GEEF.NL zodat wij het verhaal kunnen blijven doorgeven.E-book Blokhuis Leeuwarden

De geschiedenis van Het blokhuis van Leeuwarden. De bouw van het Blokhuis werd gestart op 22 februari 1499, in opdracht van Willebrord van Schaumburg, Stadhouder des Hertogen van Saksen. Het Blokhuis vertoonde zich als een verzameling van gebouwen en rondom een gracht is gegraven. 

Download
Blokhuis
Blokhuis.pdf
Adobe Acrobat document 582.1 KB

E-book Huis van Opsluiting en Tuchtiging

De geschiedenis van het Huis van Opsluiting en Tuchtiging was verbonden met het hoofdgebouw van het voormalige blokhuis of kasteel der stad. Het werd in 1661 gebouwd, het brandde op 12 november 1754 bijna geheel af, waarna het veel sterker en veiliger is opgebouwd.

Download
Huis van Opluiting en Tuchtiging
Huis van opsluiting.pdf
Adobe Acrobat document 3.0 MB

E-book Bijzondere Strafgevangenis Leeuwarden

De geschiedenis van De Bijzondere Strafgevangenis gebouwd door J.F. Metzelaar en W.C. Metzelaar op het terrein van het Blokhuis in Eclectische stijl. In 1870-1877 bouwde J.F. Metzelaar ter vervanging van de bestaande gebouwen een nieuwe Bijzondere Strafgevangenis voor straffen langer dan vijf jaar tot levenslang.

Download
De Bijzondere Strafgevangenis
Bijzondere Strafgevangenis.pdf
Adobe Acrobat document 4.5 MB

E-book Huis van Bewaring Leeuwarden

De geschiedenis van het Huis van Bewaring Leeuwarden, gebouwd door J.F. Metzelaar en W.C. Metzelaar. Het gebouwencomplex van de voormalige Penitentiaire Inrichting "DeBlokhuisPoort" aan het Blokhuisplein en de Keizersgracht te Leeuwarden. 

Download
Huis van Bewaring
Huis van bewaring.pdf
Adobe Acrobat document 2.8 MB

E-book Cultureel bedrijvencentrum de Blokhuispoort

De geschiedenis van het cultureel bedrijvencentrum "DeBlokhuisPoort", dit bedrijvencentrum staat in het centrum van Leeuwarden. Het voormalige huis van bewaring "DeBlokhuisPoort" herbergt creatieve bedrijven. 

Download
Cultureel Bedrijvencentrum
Cultureelbedrijvencentrum.pdf
Adobe Acrobat document 2.9 MB

E-book Beruchte inmates

Leeuwarden was een plaats waar gevangenen achter slot en grendel werd gezet. In de beruchte Bijzondere Strafgevangenis van Leeuwarden zaten de langgestraften van Nederland. Het doel van deze gevangenis was het beveiligen van de maatschappij tegen gevaarlijk geachte individuen. 

Download
Beruchte inmates
Beruchte inmates.pdf
Adobe Acrobat document 6.9 MB

E-book Gevangen in Friesland

Gevangen in Friesland door je jaren heen. Wij geven een beeld over de Friezen hoe zij met mensen omgaan die de wet hebben overtreden. Een overzicht van straffen die werden uitgedeeld, het galgenveld in Friesland, onder in de kerken het Hûnegat. Mensen werden in kampen en gevangenissen ondergebracht die veroordeeld werden door een rechter in Friesland.

Download
Gevangen in Friesland
Gevangen in Friesland.pdf
Adobe Acrobat document 1.8 MB

E-book Gevangenispersoneel verteld

Verhalen van het personeel uit het Huis van Bewaring “DeBlokhuisPoort”. Een gevangen bewaarder of cipier is een functionaris binnen het gevangenis wezen. Verschillende namen zijn er voor de cipier, gevangen bewaker, bewaker, Penitentiair Inrichting werker, PIW er. Een Gevangenis bewaker is iemand die werkzaam is bij een van de penitentiaire instellingen in Nederland. (DJI).   

Download
Gevangenispersoneel vertelt
Gevangenispersoneel vertelt.pdf
Adobe Acrobat document 617.4 KB

E-book Tweemaal levenslang

In de jaren 1992 tot en met 2000 verschenen in het P.O.V. Justitia-blad NORMAAL regelmatig de verhalen “Tweemaal Levenslang” geschreven door de heer H.S. Born, oud-directeur van de Blokhuispoort. Hij vertelt hierin over de tijd dat hij hier werkzaam was. Dat de verhalen nog steeds aanspreekt, blijkt wel uit de belangstelling. Ik hoop u hiermee veel leesplezier te hebben gegeven.   

Download
Twee maal levenslang
Tweemaal levenslang.pdf
Adobe Acrobat document 465.2 KB

E-book IJje Wijkstra en Durk Tabak

IJje Wijkstra. Op 18 januari 1929 wacht Wijkstra de vier veldwachters op met een karabijn.  

Durk Tabak. Durk is een tweevoudig moordenaar en kunstenaar. In 1930 werd Tabak veroordeeld tot 15 jaar cel.

Download
IJje Wijkstra en Durk Tabak
Wijkstra en Tabak.pdf
Adobe Acrobat document 1.7 MB

E-book Middeleeuwse straffen

Gevangenisstraf was in de zeventiende eeuw nog een geheel nieuwe sanctie. Vóór die tijd werd deze straf als een tijdelijke maatregel in afwachting van berechting gezien. Langdurige gevangenisstraf kostte de overheid simpelweg veel te veel geld. De meeste straffen werden in de zeventiende eeuw echter in het openbaar uitgevoerd. Ze dienden als waarschuwing.

Download
Middeleeuwse straffen
Middeleeuwse straffen.pdf
Adobe Acrobat document 1.1 MB

E-book Hein Groeneveld

Vijftien jaar geleden 24-12-1959 Een verhaal van Hein Groeneveld dat hij heeft geschreven in de De Bildtse Post.  De krantenknipsels zijn bewaard in een plakboek welke in bezit is van de familie Groeneveld. De krantenknipsels zijn de basis van dit verslag. Ik lees, kijk naar buiten, lees weer en vergeet de bedreiging…. Totdat ik opgeschrikt word door een schreeuw. Duitsers. Ze komen. Hoe kan dat nu? 

Download
Hein Groeneveld
Hein Groeneveld.pdf
Adobe Acrobat document 2.8 MB