Herdenken, weer in gedachten


Een gebouw vol met leed, een plek van gevangen geesten. Leg je oor tegen de muren en zij vertellen al het leed wat zich afspeelde binnen de muren van deze voormalige gevangenis aan de Keizersgracht en het Blokhuisplein te Leeuwarden.

kaars

 

DE TIJD STAAT HIER STIL

VELEN HEBBEN HIER PIJN GEVOELD

VELEN HEBBEN HIER ANGST GEVOELD

VELEN HEBBEN HIER SCHULD GEVOELD

VELEN HEBBEN HIER VERDRIET GEVOELD

VELEN HEBBEN HIER MARTELINGEN DOORSTAAN

VELEN HEBBEN ZICH HIER HET LEVEN BENOMEN

VELEN ZIJN HIER IN EENZAAMHEID GESTORVEN

VELEN ZIJN HIER DOOR ZIEKTE GESTORVEN

VELEN ZIJN OP GOED SPOOR GEKOMEN

VELEN ZIJN NOOIT TERUGGEKEERD

 

EEN MOMENT VAN VERDWAZING - HEBZUCHT - JALOEZIE

HET KAN U OOK OVERKOMEN

 


Overleden gevangenen in Leeuwarden

Er zijn ruim 2000 gevangenen overleden in de gevangenissen van Leeuwarden. De doodsoorzaak was divers, van zelfdoding tot ziektes zoals TBC, diabetes en dementie. In de gevangenis waren ziekenzalen en een medische dienst. Er waren gevangenen die stierven aan eenzaamheid. De lijst is niet compleet en wordt regelmatig aangevuld met nieuwe gegevens. 

  • Huis van Opsluiting en Tuchtiging (1661-1874)  link
  • Bijzondere Strafgevangenis en Huis van Bewaring (1874-1969) link
  • Huis van Bewaring Leeuwarden (1891-2008) link

De voormalige gevangenis

Afscheid van elkaar en afscheid in de Blokhuispoort.

Afscheid nemen van elkaar, dat kennen wij allemaal. Vooral in een Huis van Bewaring of in een gevangenis neem je voortdurend afscheid van allerlei mensen: je buurman waar je het goed mee kon vinden en die nu overgeplaatst gaat worden en dan moet je maar afwachten wie er nu weer komt.  Of jij wordt zelf overgeplaatst en dan moet je afscheid nemen van allerlei mensen waar je goed mee om kon gaan of waar je je verhaal kwijt kon. Ik ken verhalen van mensen die hier nog voor de oorlog hebben gezeten.  De B-vleugel was toen dé strafgevangenis van Nederland waar je alleen maar binnen kwam als je 5 jaar of meer had. En als je slechts 5 jaar had, zeiden ze tegen je: “Laat je klompen maar bij de deur staan want je bent zo weer buiten”.  Annemiek


Herdenken van personeel

Carien Hofman-van Ark

Het personeel van de gevangenis PI Leeuwarden staat op 29 januari stil bij de gewelddadige dood van hun collega Carien Hofman. Er is een glas-in-lood monument voor Carien Hofman bij de ingang van de gevangenis Leeuwarden, ook wel genoemd "De Marwei". De tragische gebeurtenis zorgt nog steeds voor heftige emoties bij veel medewerkers. De moord op Carien Hofman kwam als donderslag bij heldere hemel. Ze was activiteitenbegeleidster van penitentiaire inrichting De Marwei in Leeuwarden. Op woensdag 29 januari 2003 van dit jaar begeleidt Carien een paar mannen bij hun creatieve therapie in de activiteitenruimte. De man wordt kwaad, slaat haar op het hoofd met een hamer en steekt haar 32 keer met een beitel in het lichaam. De steekpartij bracht een grote schok teweeg in De Marwei en andere strafinrichtingen. Het was in Nederland dan ook nog nooit eerder voorgekomen dat iemand van het gevangenispersoneel is doodgestoken. 

Monument ter herdenking aan Carien Hofman van Ark
Monument ter herdenking aan Carien Hofman van Ark

Naar aanleiding van het overlijden van Carien Hofman van Ark was er een condoleanceregister opengesteld om medeleven te betuigen. Het online register is niet meer online te lezen, vandaar de reacties hier geplaatst in een pdf document.


Condoleance berichten

Download
Carien Hofman condoleance.pdf
Adobe Acrobat document 689.5 KB