Ontvluchting 2003


Gevangene gepakt

Ontsnappingen Gevangene gepakt in Leeuwarden. woensdag 25 juni 2003 Leeuwarden 

Woensdagavond is in De Blokhuispoort in Leeuwarden een gevangene ontsnapt. De 18-jarige man kon echter niet lang van zijn vrijheid genieten want donderdagochtend rond 6 uur heeft een patrouille van de politie hem de kraag gevat in de buurt van het station.  De gevangene werd woensdagavond zoek na een luchtingspauze. Toen iedereen naar de cel terug keerde, bleek één gevangene verdwenen te zijn. Na de vermissing was het onduidelijk of de gevangene zich nog in het complex aan het Blokhuisplein bevond of niet. Met politiehonden heeft de politie die avond de omgeving afgezocht. Met een hoogwerker van de brandweer van Leeuwarden is het dak van de penitentiaire inrichting afgezocht naar een spoor van de gevangene.  Bron: waldnet 

Ontsnapte bajesklant

Ontsnapte bajesklant vanochtend opgepakt

LEEUWARDEN - Een achttienjarige gevangene is gisteravond rond half acht ontsnapt uit het Huis van Bewaring De Blokhuispoort in de Leeuwarder binnenstad. Hij heeft zich vermoedelijk de hele nacht verstopt in of op het complex en nam vanochtend de benen. Niet lang hierna werd hij op de Stationsweg door de politie gesignaleerd en opnieuw in de cel gezet. De man, die voor diefstal vastzat, wordt overgebracht naar een strenger beveiligde gevangenis. De gedetineerde verdween gisteren toen hij werd gelucht met andere mannen. De groep was geteld toen die om kwart over zeven op de binnenplaats werd gelaten. Om acht uur, na afloop van de luchtperiode, bleek bij een hertelling dat er een gedetineerde miste. Vervolgens sloeg het personeel groot alarm.

 

De brandweer kwam met een hoogwerker naar de bajes om vanuit de lucht het dak te inspecteren, terwijl de politie een speurhond inzette. Na een urenlange zoektocht werd echter niemand aangetroffen. De hulpverleners vertrokken weer. ,,Maar vannacht kregen wij signalen dat de man zich nog steeds op het complex moest bevinden'', zegt vestigingsdirecteur Obe Veldman. De politie werd opnieuw opgetrommeld, om weer te zoeken. De gevangene slaagde er nu in om de openbare weg te bereiken, maar werd vervolgens opgepakt.

 

,,Waarschijnlijk is hij bij het luchten langs de muur omhoog geklommen, maar wat er daarna gebeurd is, weten we nog steeds niet'', zegt Veldman. Hoe de man van het hoge dak naar beneden is gekomen is onduidelijk. Een sprong zou resulteren in een harde val op de weg of een duik in de Zuiderstadsgracht. Bij zijn aanhouding bleek hij echter niet gewond, terwijl zijn kleding droog was. Vorig jaar ontsnapte een gevangene met succes uit de Blokhuispoort door een koord te maken van aan elkaar geknoopte lakens.

Bron: Leeuwarder courant donderdag, 26 juni 2003