Piet Oberman


Piet Oberman en De kraak op 8 december 1944

Op deze druilerige dag werden eenenvijftig mensen bevrijd uit het Leeuwarder Huis van Bewaring en zo gered uit de klauwen van de wrede Duitse bezetter. De actie stond onder leiding van Piet Oberman, een houthandelaar uit Dokkum die in juli 1944 de leiding van het Friese gewapende verzet op zich genomen had. Achttien jaar later werd deze actie verfilmd en onder de naam De Overval uitgebracht. In die dagen was zijn naam op ieders lippen. Nu vijftig jaar na zijn overlijden is de herinnering aan hem vervaagd.

 

Wie was deze Piet Oberman eigenlijk?  Wat was nu precies zijn aandeel in de Tweede Wereldoorlog? Wie was hij als mens? Uit wat voor familie kwam hij? Wat betekende hij met zijn houthandel voor Dokkum en omstreken? De nieuwe biografie 'Piet Oberman. De man en de mythe' - die op 18 november dit jaar verschijnt - geeft antwoorden op al deze vragen. Schrijver Hessel de Walle en mede-onderzoekers Warner Banga en Herman Oberman - een verre neef met een uitgebreid familiearchief - wisten na gedegen speurwerk alle belangrijke feiten boven tafel te krijgen. Waaronder veel onbekende. Ook uit de periode waarin hij leiding gaf aan het Friese verzet.

 

Zo levert het boek nieuwe inzichten in het aandeel van Oberman in de opmars van de Canadezen naar Dokkum en de waddenkust half april 1945. En geeft het bijvoorbeeld nieuwe details over zijn zakelijke verwikkelingen voor zijn intrede in de KP in het voorjaar van 1944, met name over zijn lucratieve handel in houtblokjes voor gasgeneratoren voor auto's. 

Ook leven van voor en na de oorlog krijgt volop aandacht. Zo wist Oberman zijn houthandel na de oorlog uit te bouwen tot de grootste van Friesland. Mede dankzij zijn contacten uit het verzet.

 

Boek Piet Oberman

Geïnteresseerd in alle verhalen van deze bijzondere man? Het boek is nu bij voorintekening te bestellen via de website:
https://www.teken-in.nl/hessel-de-walle-piet-oberman-de-man-en-de-mythe/

 

Op 18 november, de dag van de uitreiking van het eerste exemplaar, kan het boek desgewenst worden opgehaald bij de Brouwerij op de Hogedijken in Dokkum. 

 

Piet Oberman. De man en de mythe. ISBN: 9789492052872. 368 pagina's. Harde kaft. Prijs € 35,-


De foto's

Piet Oberman

Piet Oberman samen met de Canadese majoor Jean-Prosper Gautier van de Royal Canadian Dragoons voor de Blokhuispoort. Ergens in het voorjaar van 1945.

Piet Oberman

Piet Oberman met sigaar en met zijn vrouw Jannie. Naast zijn vrouw Taco van der Veen. Voor hem Gerben Oppewal en Piet Stavast. Tijdens de première van de film De Overval in Tuschinski Amsterdam 20 december 1962.

Ingezonden verhaal van Hessel de Walle 24-09-2022