Poezie gedetineerden


Het poëziealbum

De gevangenis is een hel

Meeste mensen zeggen / de gevangenis is een hel / Maar hier in Nederland is het meer een hotel/ Als je niet leuk vindt / om hier te komen / zal je toch van iets anders moeten dromen / Als je in een hel belandt / is het toch door je door je eigen geweten / En voor het goede leven / zal je gewoon moeten ze weten. Billy The Kid L.

 

Macht en idioterie

Na een zeer lange periode van plusminus 6 weken reeds weer in hetzelfde H.v.B.. Zo stom en achterlijk kunnen wij zijn. Geld brengt Macht en idioterie. Groetjes van een Amsterdammer.

 

Ode aan Chris

Ode aan Chris van C002 : Ik ben hier in de bibliotheek / samen met een leek / Chris heet de dwaas / Je kunt erop wachten totdat iemand hem tegen zijn kop roust / Toch maken gekken als Chris / het bajesleven ietwat draaglijker / er valt tenminste nog wat te lachen en te dollen / En dat is zeldzaam tussen al die Blauwe Drollen.

 

Rozen 

Als je denkt dat je op rozen zit, dan voel je de doorns pas.

 

Creaturen

God schiep mensen en dieren, maar geen rechters en officieren. Deze creaturen werden geschapen door de duivel in zijn vrije uren.

 

Ongedierte

Ik was hier (schrijft er een) - Ja, ongedierte komt steeds terug (schrijft een ander eronder)

 

Fouten

Fouten gemaakt, Dingen geleerd.

 

Zo eindeloos 

Als de avond komt, dan zit ik zo te denken / Naar mooi verleden, dat zo eindeloos scheen / Ik was de man die gooide met de centen / Eentje voor mij en veel voor mijn vrienden / Nu zit ik hier, verlaten zonder een / Had ik het geweten, dan kocht ik een desnoods een kooitje. afz. Fred K.

 

Touch

They can touch your skin, but they can't touch your soul.

 

Innerlijk licht

Innerlijk licht is de sleutel tot werkelijke vrijheid / Stil is de sleutel tot mijn celdeur / Tijd is de sleutel tot vrijlating./ Tijd is aan mijn kant, want ik ben innerlijk licht en uiterlijk lenig. afz. "Eagle"

 

De tijd

Tijd van komen en een tijd van gaan ! Maar de tijd van gaan wil maar niet komen!

 

Mijn liefde voor jou

Mijn lichaam zat hier gevangen, maar niet mijn geest ! G.B . Lieve Es van mij / Onzeker afwachten wat komen gaat / Jij buiten. En ik? / Tussen muren, tralies en prikkeldraad / Maar ' s avonds als ik naar buiten kijk / schijnt onze ster het felst / Maar de gedachte aan jou, pakt niemand meer af / Nu, door Justitie gescheiden, / Nu, onderga ik m'n straf / Maar ik kom er uit ! / Het heeft ons op de proef gesteld / Maar de mijn liefde voor jou, overwon wel de straf! Groetn uut Knoal - afz. A. uit Musselkanaal - eis: 12 jaar.

 

Lachuh, gieruh, brulleh hier, man! Engar. ( 2 X )

 

Zomerzon

Het is heel warm hier. Binnen in de zomerzon is het 33 graden Celsius. Het is verder wel oké - als je hier rustig bent (!)

 

Kennen

Als je vast zit, rest er nog maar een ding te doen. Jezelf leren kennen. afz. R.H.B.

 

Genieter 

Als jaren lang genieter van hash en weed / Dacht ik groen van stonedheid / Geel van idealisme / Soms rood van verliefdheid / Maar omhoog geklommen, weet ik dat er meer sleutels en meer kleuren zijn / De Bron rust hier zacht, stoned is hij en lacht afz. André H

 

Johnny P. 

Groet zijn neef en verder alle bekenden.

 

Toiletblok 

Nog 9 dagen en dan gaat het weer los. Heb hier goed gezeten, alleen moet ik, als ik weg ga, toch nog even praten met het personeel... Groetjes aan iedereen in dit "Toiletblok".

 

Profeet 

God, oh God, Mijn broek is kapot, Heer oh Heer, daar gaat ' ie weer, Herder oh Herder, hij scheurt steeds verder, Profeet, oh Profeet ik heb geen enkele broek meer aan me reet!

 

Vrienden

Als je zit, weet je waar je vrienden staan. afz. T.

 

Vrijheid

Mijn naam is Theunes S.. Ik zit elke avond te huilen, omdat ik nu al negen weken zit. Maar donderdag is er eindelijk weer vrijheid. Dan kunnen ze allemaal verrekken, en hoef ik niet meer te trekken.

 

Zonden

Hij overdacht zijn zonden en dacht: da' s zonde ! / Gevangen zijn, zit tussen je oren. / Zorg ervoor dat je daar nooit in gevangenschap komt, want dan ben je verloren. / Only God can judge us now ! afz. "Dark Angel" Sietsema.

 

Wijze les 

Liefde is het enige waarvoor je leeft / geef het niet uit handen, steek je handen desnoods in je zak en vermijd crimineel gedrag ! Amsterdam Noord - "B. to B." Boy.

 

© Bajesbib P. Gallego.

 


Straatdichter Bertram E Bol

Straatdichter Bertram E Bol

De Dakloze Straatdichter Bertram Bol schreef de dichtbundel "Detentie" in detentie. Het is de tweede themadichtbundel die hij schrijft met ondersteuning van Skrep, sociale activering voor (verslaafde) dak- en thuislozen in Leeuwarden. Net als in zijn eerste themabundel 'de Gebruiksruimte' gaat Bertram ook voor dit thema met allerlei mensen in gesprek.

 

Vanuit verschillende gezichtspunten creëert hij een poëtisch beeld van wat er binnen de gevangenismuren gebeurt en wat er leeft aan gedachten, wensen en verlangens. Hij sprak met de gedetineerden, personeelsleden, hulpverleners en leden van de geestelijke verzorging. Ieder vertelt zijn of haar verhaal dat Bertram verwoordt in een gedicht. Het zijn over het algemeen geen vrolijke gedichten.

 

In veel ervan staan levensvragen centraal: wat heeft het leven mij tot nu toe geboden, hoe kan het toch dat het met mij zover is gekomen. Maar ook: lukt het mij straks als ik weer vrij ben, een andere weg in te slaan? In die zin is detentie een periode van overdenking en bezinning. Maar er zijn weinig antwoorden. Angst, pijn, verdriet, eenzaamheid, verlatenheid en een onzekere toekomst voeren de boventoon in de ontroerende gedichten.

 

Ze geven een emotioneel beeld van de twijfel over de eigen mogelijkheden en de vergevingsgezindheid van de maatschappij.

Lees deze gedichten met aandacht. Herlees en overdenk ze. Ze laten namelijk een andere kant zien van gedetineerden dan we gewoonlijk zien. Dankzij die ene gedetineerde die dichter is: Bertram Bol. De medewerkers van Skrep.

 

Artikel over Bertram Bol in de Friesland Post 


Struinend door de binnengang

Al tracht men de muren hier op te fleuren, 

door ’t aanbrengen van een kleurenpracht,

 

het blijven de muren van het gevang… 

waar dagen meer zijn dan dag en nacht.

 

Drijvend op de eigen gedachten zoeken wij allen hier onze weg, 

de één vrijwillig, de ander gezonden, 

maar ieder van ons voorzien van pech.

 

Laat ons stil van vrijheid dromen en voor elkaar als steunpunt zijn, 

want uiteind’lijk zitten we hier tesamen met alle vreugde en alle pijn!

 

De dichtende gedetineerde Bertram B. (bibliotheekhulp in 2005)