Webshop DeBlokhuisPoort


De webshop van Museum Blokhuispoort. Sommige artikelen zijn te bestellen bij onze partners en zij regelen voor ons de bestellingen en afhandelingen. Dvd "De Overval" verkopen wij in eigen beheer. De gehele opbrengst gaat naar de Stichting Blokhuispoort ten behoeve van exposities en ontwikkeling.


Boek: De laatste getuige van "De Overval"

Herinneringen van Gerrit Fokkema aan de spectaculaire ontsnapping uit het Huis van Bewaring in Leeuwarden op 8 december 1944.

Inclusief:  Een blik achter de schermen van de Overval  

31 bladzijden met illustraties.

 

Prijs incl. verzendkosten.

Artikel wordt thuis bezorgd door PostNL
€ 12,50

€ 9,75

  • Beschikbaar

Dvd "De overval" 8 dec 1944 leeuwarden

DvD De Overval

FILM DE OVERVAL (DVD) (1962) gerestaureerd in 2002  door het Filmmuseum in Amsterdam - De speelfilm 'De Overval' uit 1962, naar het scenario van dr. Lou de Jong.

€ 13,95

  • Beschikbaar
  • Levertijd: 3-5 dagen

Boek en DvD

Boek: De laatste getuige van "De Overval". Herinneringen van Gerrit Fokkema aan de spectaculaire ontsnapping uit het Huis van Bewaring in Leeuwarden op 8 december 1944. 

 

Dvd: "De Overval" 8 dec 1944 Huis van Bewaring Leeuwarden

 

Prijs incl. verzendkosten.

Dit artikel wordt thuis bezorgd door PostNL
€ 25,00

€ 22,75

  • Beschikbaar

HESSEL DE WALLE

DE MANNEN VAN DE OVERVAL. HEROÏEK EN TRAGIEK IN 26 LEVENSVERHALEN

 

Op 8 december 1944 overviel een groep van 26 verzetsmannen de Leeuwarder Blokhuispoort en bevrijdde zonder een schot te lossen 51 gevangenen.

 

De deelnemers aan de Overval verwierven daarmee een soort heldenstatus. Het succes maskeerde echter de tol die veel van de deelnemers betaalden voor hun verzetswerk.

 

Hessel de Walle beschrijft niet alleen minutieus hoe de Overval in zijn werk ging maar schetst hij ook de levensportretten van de 26 overvallers.  Boek Bestellen

De mannen van de overval


Boeken gevangeniswezen


Fries in de hel
Fries in de hel
Astrid Holleder Judas
Astrid Holleder Judas
Op weg naar de vrijheid
Op weg naar de vrijheid

Leeuwarden 40-45
Leeuwarden 40-45
Het Leeuwarden boek
Het Leeuwarden boek
Discipline, toezicht en straf
Discipline, toezicht en straf


Het pauperparadijs

Samenvatting

Amsterdam-Noord tijdens de crisisjaren: Roza Dingemans, moeder van een door schulden en alcoholisme getroffen gezin, probeert haar waardigheid te bewaren. Ze ontleent trots aan het gerucht over een voorname afkomst. Maar is dat werkelijkheid of mythe?

 

Op zoek naar de feiten stuit haar kleindochter, de auteur, op de heropvoedingsexperimenten in het Drentse Veenhuizen, waaraan haar voorouders werden blootgesteld. Ze volgt vijf generaties van haar familie, tot aan het wonen-onder-toezicht in de twintigste eeuw. Gaandeweg blijkt hoe de opvoedcampagnes ingrijpen in het leven van Roza Dingemans en haar nazaten. 

 

Aan de hand van haar eigen familiegeschiedenis beschrijft journaliste Suzanna Jansen (1964) anderhalve eeuw Nederlandse armoede en wat daar aan gedaan werd, te beginnen met het heropvoedingsexperiment in Veenhuizen in Drenthe. Jansen ontdekte dat haar overgrootmoeder in 1856 werd geboren in een van de drie grote gestichten in Veenhuizen. Hier probeerde men sinds 1823 wezen, landlopers, arme stadsgezinnen en andere arme sloebers via hard werken, tucht en orde te heropvoeden tot nuttige, keurige burgers. Een goed en toegankelijk geschreven, heel boeiend en aangrijpend stuk sociale geschiedenis. 

 

BestellenHandhaving was je schaduw

Samenvatting

Veenhuizen. Veel mensen denken onmiddellijk aan de even beroemde als beruchte gevangenissen in Drenthe. Tot 1980 was het een gesloten dorp waar gevangenen met hun bewaarders woonden.  Hoe ging het er aan toe in de beginjaren? Waren de gevangen echte gevangenen of eerder psychiatrische patiënten? Hoe kwam de Harvey Wall Banger in Veenhuizen terecht? Aan het woord is Marcus Roos. Zijn spannende en humoristische relaas Handhaving was je schaduw is de neerslag van 45 jaar trouwe dienst van een medewerker die er middenin zat en die mede-oprichter is geweest van inmiddels goed functionerende overheidsorganisaties, zoals de ME. 

 

De gevaren van het werken met de gevangenen zoals rondrijden met de 'boevenbus' en gevangenisopstanden beteugelen, maar ook het aantonen van misstanden die niet verenigbaar waren met de functie van een ambtenaar zorgden dat de loopbaan van Roos tot en met de laatste dag interessant bleef.  Roos illustreert zijn belevenissen met hilarische anekdotes over kleurrijke collega's en prachtige zwart-wit foto's uit vervlogen tijden. In de Penitentiaire Instelling (PI) Veenhuizen verblijven nog steeds gevangenen. In één van de gebouwen is nu het Gevangenismuseum ingericht.

 

BestellenDe Noordsingel

Verhalen van binnen en van buiten

Conny Rijken en Lida Hoebeke hebben in het boek ‘De Noordsingel’ met prachtige, interessante, soms ontroerende verhalen, een historische plek in Rotterdam, in woord en beeld gedocumenteerd.  Het boek geeft inzichten in wat er 140 jaar achter en binnen de muren van de gevangenis in Rotterdam afspeelde. Ervaringen van ex gedetineerden en ex medewerkers, omwonenden, maar ook van de betrokken mensen die bezig zijn met de herontwikkeling van de locatie naar de Tuin van Noord. Een nieuwe leefgemeenschap met fraaie woningen, een mooie buurttuin en opengebroken muren. Een historisch verhaal over een bijzondere plek midden in Rotterdam.

Bestel bij bol. comIn een rechte lijn - DV&O

Samenvatting

Loeiende sirenes en flikkerende blauwe lampen verschijnen in uw binnenspiegel. U bedenkt zich geen moment en gaat zodra het mogelijk is aan de kant voor deze haastige politie. Maar wanneer u de grote, witte bus met blauwe strepen aan u voorbij ziet rijden, leest u geen 'politie' op de achtersteven, maar 'Dienst Vervoer en Ondersteuning'. Een boevenbus dus. Welke crimineel zou er aan boord zitten? Wat zou die gedaan hebben? Waarom zoveel haast? Veel vragen die u als lezer ongetwijfeld gehad heeft bij het zien van een van de busjes van de vervoersdienst van de Dienst Justitiële Inrichtingen.  Dit boek gaat over gevangenenvervoer, gevangenenbeveiliging en de rijke geschiedenis van de bijzondere Dienst Vervoer en Ondersteuning (DV&O). Van boevenvervoer via de trekschuit naar de opvoedkampen in Veenhuizen, tot geavanceerde bewaakte transporten richting het Strafhof in Den Haag. 

 

BestellenWillem Gabriel Vervloet

willem gabriel vervloet

Samenvatting

In 1827 stapte Willem Gabriel Vervloet (1807-1847) luidruchtig de boekenwereld binnen in Den Haag. Zijn opdringerige reclametechnieken hadden succes. Hij werd de belangrijkste importeur en pleitbezorger van op Belgische persen nagedrukte Franse romantische letterkunde. Ook als uitgever van een tijdschrift dat geheel was gewijd aan vertaalde buitenlandse literatuur, ging het hem aanvankelijk voor de wind.

 

Halverwege de jaren dertig ging het echter fout: zijn vertaler spande een proces tegen hem aan dat hij verloor vanwege zijn halsstarrigheid. Om een faillissement te voorkomen pleegde hij vervolgens op grote schaal valsheid in geschrifte. In een monsterproces, waarbij heel Den Haag de adem inhield, werd hij veroordeeld tot acht jaar detentie in het tuchthuis te Leeuwarden.

 

Daar overleed hij in volstrekte vergetelheid. Zelfs de kranten die zo vol hadden gestaan over zijn proces, zwegen. In dit boek worden opkomst en ondergang van deze gewiekste uitgever uit de vergetelheid getild.

 

Bestellen

 Tralies Freddie Scheltema

Samenvatting

Het leek niet direct het meest voor de hand liggende beroep voor Freddy Scheltema, toen hij zich in de jaren tachtig in het Verenigingsgebouw in Veenhuizen meldde als aankomend gevangenbewaarder, samen met tweehonderd anderen. Het eerste wat hij hoorde was: ‘Vijfenzeventig procent van wat hier zit heeft te lang haar’ en dat gold ook voor hem. Maar hij sloeg zich door de opleiding heen en werd al op zijn eerste werkdag geconfronteerd met een gedetineerde die zijn onzichtbare diamanten kwijt was, waarna Freddy hem hielp met zoeken. Dit verhaal typeert niet alleen de populatie waar hij mee te maken krijgt, maar ook de manier waarop hij er mee omgaat. 

 

Freddy vraagt de gedetineerden naar hun verhalen en vertelt ze boeiend en smakelijk in dit boek. Want elke cel heeft zijn verhaal. Soms triest, soms confronterend maar ook hilarisch. Zo is er Klaas Dakhaas, die regelmatig moet worden opgesloten en dan alle ramen van het Huis van Bewaring aan de buitenkant lapt. Of Piet, die zich nooit wast en dan met bingo de hoofdprijs wint: een fles shampoo. Het blijkt echter heel wat sterker spul te zijn, waarmee hij meteen is gedesinfecteerd. Of Bobbie, die altijd onschuldig is, Jan, die een ‘gouden drugslijn’ te pakken had maar door hebberigheid tegen de lamp liep en Valentina.  Een kijkje achter de tralies van een gesloten wereld. 

BestellenSale