Intrede computer


1985 Bevolkingsadministratie

Rond 1985 kwamen de eerste computers op de bevolkingsadministratie van het Huis van Bewaring Leeuwarden.  Monitoren met een groenscherm en witte letters, het systeem werd vanuit Den Haag beheerd. Het systeem heette COMPAS (COMmunicatie en ParketAdministratieSysteem) en MITRA (ManagementInformatiesysteem srafrechthandhaving). Het systeem MITRA heeft tot doel de administratie van de justitiële inrichting te automatiseren, zowel binnen de inrichting (de verblijfsadministratie) als met betrekking tot strafduur en celbenutting. MITRA is een centraal informatiesysteem dat via vaste telefoonverbindingen vanuit allerlei locaties in Nederland werd gebruikt. Het systeem was geen succes en werd er begonnen met de ontwikkeling van het TULP-systeem. (Ten Uitvoer Leggen in Penitentiaire inrichtingen) 

Financiële administratie

Voor de financiële administratie kwam het systeem JUFAR ( Justitie Financiële Administratie Rekenplichtigen.) De ontwikkeling van JUFAR was rond 1984. 

Bedrijfsbureau

Het bedrijfsbureau waar de planning werd gedaan voor het personeel kwam het systeem PIROOS. (Personele Inzet en ROOStering) Met ingang van 1991 zijn alle penitentiaire inrichtingen verplicht te werken met PIROOS, een geautomatiseerd systeem voor de personele inzet. De computers waren uitgerust met Xenix, dit was een besturingssysteem dat in de jaren 80 van de 20e eeuw ontwikkeld en verkocht werd door Microsoft. Xenix was een variant van Unix. 

 

1991 Systeembeheerder

Een Systeembeheerder is een functie in de informatie- en communicatietechnologie (ICT) De systeembeheerder is verantwoordelijk voor de goede werking van een of meer computersystemen en het schrijven van administratieve software. Iedere inrichting had zijn eigen systeembeheerder en zijn eigen netwerk waarop de computers zijn aangesloten. De eerste systeembeheerder (JB) van het Huis van Bewaring werd geïnstalleerd. De aanleg van een bekabeling ten behoeve van het netwerk binnen het gebouw werd door een extern bedrijf uitgevoerd. Op verschillende plaatsen in het gebouw werden computers geplaatst. Het tijdperk van de inschrijfboeken en losse papiertjes werd verleden tijd.  Medio 1990 brengt Tulip drie 386sx workstations uit. De WS 386SX-lijn is speciaal ontwikkeld voor gebruik in een netwerkomgeving. De systemen zijn gebaseerd op een 16 MHz 80386SX processor met 2 Mb intern geheugen. Standaard aanwezig LIM EMS 4.0, System Password Protection en een VGA-adapter in de karakteristieke slimline vormgeving. Er werd geprint met een Star LC 10. 


1997 Nieuwe systeembeheerder

Er kwam een nieuwe systeembeheerder, (HB) zijn eerste grote klus was de intrede van Windows 95 en Word Perfect op de werkvloer. Word Perfect (kortweg WP) is een tekstverwerkingspakket dat ontwikkeld werd door Corel. Word Perfect was omstreeks 1990 wereldwijd de populairste tekstverwerker voor een DOS-pc. Vanaf de introductie van Windows (versie 3.1) met daarin de TrueType-fonts, raakte Word Perfect langzaam maar zeker uit de gratie. Word Perfect Al snel werd de tekstverwerker Microsoft Word geïntroduceerd op de computers van het Huis van Bewaring Leeuwarden. De computer ontwikkelt zich razendsnel en om de vier jaar werden de computers vervangen. Van een 386 naar een 486 tot de Thin Cliënt. 

 

Citrix, Thinclients en netwerk printers.

De Citrix Presentation server geeft alleen de beeldveranderingen door aan de gebruikerszijde en aan de gebruikerszijde worden muis- en toetsenbordinformatie doorgegeven richting de server. Thinclient is een begrip uit de computerwereld. Het is een naam voor kleine, relatief zwakke computers die de hoofdmoot van de benodigde computercapaciteit van een server (een centrale computer) betrekken en één gebruiker tegelijk bedienen. De kleine computer fungeert daarbij als cliënt ('klant') van de centrale computer.

Compaq
Compaq
Dell
Dell
HP Thin Cliënt
HP Thin Cliënt
HP 500
HP 500
HP laserjet 1100
HP laserjet 1100
HP laserjet
HP laserjet


2000 Millennium

De millenniumbug was een probleem dat in de 20e eeuwse computersystemen ontstond doordat bij het opslaan van de datum alleen de laatste twee cijfers van het jaar werden gebruikt. Zo werd 29 december 1999 bijvoorbeeld opgeslagen als 29-12-99. In de beginperiode van de computer werd dat gedaan om te besparen op de toen erg dure geheugenruimte. Ook verwachtten programmeurs vaak niet dat hun programma's de eeuwwisseling zouden halen. Eind jaren negentig ontstond er onder ICT-experts grote onrust over dit probleem. 


2001 Ontstaan van de Helpdesk

Nieuwe medewerker (WH) op de ICT afdeling werd ingezet ter ondersteuning van de systeembeheerder. Het opzetten van een helpdesk, intranet en omzetten van WP macro's naar Word macro's. Een start werd gemaakt voor het vastleggen van hardware, voorraad inktpatronen, storingen en gebruikersvragen. Deze vastlegging werd gedaan in een zelf ontwikkeld programma in Microsoft Access. De ICT afdeling was ook een erkende werkplek voor stagiaires en wij hebben deze studenten met veel plezier begeleid.  


2002  PI de Wieling

logo PI de Wieling

Er werd een nieuw concept bedacht om het Huis van Bewaring samen met de nieuwe gevangenis De Marwei het netwerk te delen. De medewerkers van P.I. de Wieling kunnen sinds kort, vanuit de eigen locatie, met elkaar communiceren door gebruik te maken van Microsoft Outlook (mailen). Zeer snelle informatie-uitwisseling maar ook het aangaan van een dialoog is hierdoor mogelijk geworden. In een voorgesteld communicatieplan wordt o.m. gesteld dat zodra de technische mogelijkheden hiervoor aanwezig zijn een zogenaamd “interactief platform” opgezet kan worden. Die mogelijkheden (interactief contact) lijken nu gerealiseerd te zijn.


2004 "DeBlokhuisPoort" en "PI Noord"

En weer een nieuw samenwerking “PI Noord” het netwerk werd gedeeld door Huis van Bewaring "Groningen", Huis van Bewaring "DeBlokhuisPoort", Gevangenis "De Marwei" en het Huis van bewaring "De Grittenborg" Hoogeveen. 


Interactief Platform Clustervorming (IPC)

Download
Interactief Platform Clustervorming.pdf
Adobe Acrobat document 325.8 KB

2004 "DeBlokhuisPoort" en "SSC Noordoost"

ssc noordoost

Nog voor PI Noord gereed was werd het SSC Shared Service Centrum Noordoost opgestart. Er kwamen vijf SSC’s in het gehele land. "DeBlokhuisPoort" werd een onderdeel van het SSC Noordoost 

"SSC Noordoost" bestond uit het HvB "DeBlokhuisPoort", Gevangenis "De Marwei" Leeuwarden,  HvB Groningen, Hvb "Grittenborg" Hoogeveen, gevangenissen Veenhuizen: "Esserheem", "Norgerhaven", "Bankenbosch", "Nieuw Bergveen", TBS "Veldzicht" Balkbrug, "Pi Zwolle" en de "PI Almelo". De ICT afdeling van "DeBlokhuisPoort" werd overgeplaatst naar Veenhuizen en het netwerk wordt vanuit "SSC Noordoost" locatie Veenhuizen bestuurd.


Computerlokaal voor gedetineerden

2007 Slecht bericht "DeBlokhuisPoort" gaat dicht

Op 1 april 2008 zegt justitie de huur op en het gebouw "DeBlokhuisPoort" moest leeg opgeleverd worden. Alle ICT middelen werden afgevoerd en een groot deel van de computers gaan naar scholen in polen.  


2009 Netwerk "DeBlokhuisPoort" weer actief

Het netwerk van "DeBlokhuisPoort" werd weer actief gemaakt ten behoeve van Cultureel bedrijvencentrum "DeBlokhuisPoort".  Willem Helfrich startte het bedrijf “Stijl4” op in "DeBlokhuisPoort" en ging in overleg met de leiding van het "SSC Noordoost" over het actief maken van het oude netwerk. Met medewerking van "SSC Noordoost" in Veenhuizen werden de oude switches opgespoord. Deze switches werden ingesteld en teruggeplaatst. De netwerkcomponenten werden beschikbaar gesteld zolang de medewerker van "SSC Noordoost" (Willem) in "DeBlokhuisPoort" werkzaam is. Het netwerk was weer actief en het gehele gebouw werd voorzien van internet.


2012 Ontmantelen netwerk "DeBlokhuisPoort"

De samenwerking met CareX werd stopgezet en hierdoor kwam ook de overeenkomst te vervallen van de bruikleenovereenkomst van de netwerkcomponenten. Voor de tweede maal werd De Blokhuispoort ontdaan van zijn netwerkcomponenten. De netwerkcomponenten werden afgevoerd naar Veenhuizen en vanwege de leeftijd van de switches zijn deze afgevoerd voor vernietiging. De oude bekabeling (glas) van het netwerk in "DeBlokhuisPoort" is nog aanwezig.  


Leuke weetjes

1994 PCC Computerclub

Robert Wolthuizen en Willem Helfrich hadden de PCC Computerclub HvB opgericht ten behoeve van het personeel. De intrede van de computer was voor vele een vreemd object en via de computerclub konden medewerkers zich bekwaam maken in het computeren. Tijdens de bijeenkomsten werd er les gegeven en uitwisseling van programma's. Tevens werd er tijd beschikbaar gemaakt voor reparatie of uitbreiding van de computer. Enig materiaal is teruggevonden op diskettes over de computerclub. In onderstaande pdf bestanden is enige verslaglegging over de computerclub teruggevonden.


Download
Teksten PCC
teksten computerclub.pdf
Adobe Acrobat document 193.6 KB
Download
Verslag PCC
PCClub 1998 .pdf
Adobe Acrobat document 171.1 KB


2004 Einde pc-privé

Minister Zalm van het ministerie van Financiën na uitspraak van Ministerraad heeft pc-privé per direct afgeschaft, het schrappen van pc-privé in het kader van bezuinigingen augustus 2004.


Informatiebronnen

Keteninformatisering met toepassing op de justitiële bedrijfsketen. Johannes Henricus Antonius Maria Grijpink.  link document

Download
proefschrift.pdf
Adobe Acrobat document 9.7 MB