Oktober 2021 Thema werk

Maand van de geschiedenis
Maand van de geschiedenis

Aan het werk in de voormalige Strafgevangenis van Leeuwarden.  Zowel personeel en gevangenen werken in een gevangenis. Zins het bestaan van dit soort inrichtingen wordt er gewerkt binnen de muren en soms ook buiten de muren. Het spreekwoord ledigheid is des duivels oorkussen wat betekend: "Uit nietsdoen komt niets goeds voort". Elke nieuw binnengekomen gedetineerde kreeg de gelegenheid om bij de directeur aan te geven welke arbeid hij wilde verrichten. Er kon een keuze gemaakt worden uit: timmeren, smeden, meubelmaker, kleermaken, weven, letterzetten en drukken, schilderen, boekbinden, mandenmaken, schoenen maken en zadels maken. De voornaamste opdrachtgevers voor gevangenisarbeid waren de Rijksdiensten en PTT. 

Werkzalen

Schoenmakerij Leeuwarden
Weverij Leeuwarden

Vijf dagen per week werd er arbeid verricht. De werkmeesters hielden toezicht en waren bekwaam in hun vak om de gevangenen te begeleiden en eventueel het vak aan te leren van een desbetreffende werkzaal. 

Celwerk

Celarbeid Leeuwarden
Celarbeid Leeuwarden

Een uitgebreid verslag over het werken in de Bijzondere Strafgevangenis is te lezen op de website: gevangeninglas.nl

Functies

In de gevangenis van Leeuwarden waren vele uiteenlopende functies voor het personeel. Zo kennen wij functies als: directeur; huismeester; arbeidsmedewerkers; arts, verplegend personeel, bewaarders; administratie medewerkers; onderwijzers; bibliothecaris;  geestelijke verzorging zoals dominee, pater, humanist. Een diversiteit aan personeel om het "Werk" uit te voeren welke noodzakelijk zijn om een inrichting als een gevangenis goed te laten functioneren. Er is een prachtige serie gemaakt over het werken/ leven in een gevangenis. Film in opdracht van de R.K. Reclasseringsvereniging over de dagelijkse gang van zaken in de gevangenis aan de Amstelveenseweg te Amsterdam anno 1925. Makers - Mullens, W. - (camera)  Productie Haghe film (producent)  De drie delen zijn hier te zien op onze website

Gevangenisleven

Terugblik

De Maand van de Geschiedenis is het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Samen met honderden culturele, toeristische, literaire en mediaorganisaties brengen we geschiedenis onder de aandacht bij miljoenen Nederlanders.