KOOS OUWEHAND


LBB-zoekactie in de Blokhuispoort in de 90er jaren (datum onbekend). Tijdens mijn jaren als groepscommandant LBB west Scheveningen, (1988-1997) kregen wij aan het eind van onze werkdag in Scheveningen een oproep om naar Leeuwarden de Blokhuispoort te gaan, zoekactie naar vuurwapen(s). In Leeuwarden aangekomen (lange rit met een oude ME-bus van de politie!!) de actie opgestart. 

LBB zoekactie Blokhuispoort

Een collega zijn hand aan het pistool in de holster voor de celdeur, andere collega's zijkant deur, ikzelf spreek de gedetineerde via het luikje aan, in het midden van je cel, handen op je hoofd, stil blijven staan... wij komen naar binnen. Vele cellen gaat dit zonder veel problemen, aangekomen bij de cel van gedetineerde S, weigert hij alle medewerking!! Besloten om toch maar op snelheid de cel te betreden, hier ontstaat een felle worsteling, gedetineerde verliest even bewustzijn door

verwurging, medische dienst opgeroepen, hij komt snel bij verder alles oké. De gedetineerde afgeboeid en via de trap volgens procedure, in een spreekcel geplaatst. Later heeft deze gedetineerde S via zijn advocaat aangifte laten doen... wegens buiten proportie geweld te hebben gebruikt. Wij zouden stroomstokken hebben gebruikt en hem van de trap hebben afgeschopt!!! Ik als verantwoordelijke groepscommandant en de aanwezige LBBers zijn allemaal uitgebreid verhoord (uren) door de rijksrecherche.

 

Na enige maanden kreeg ik via de dienst een brief van de rechtbank Leeuwarden, dat de zaak was geseponeerd. Eerder op deze avond had ik juist een oud-collega van de gestichtswacht groep Scheveningen (Jeugd H.v.B. de Sprang) ontmoet ... die al weer jaren in zijn Friesland terug was. Wat uiteraard een prettige ervaring was. Dus een prettige ervaring, een oude makker weer na jaren terug zien.. en even later dit vervelende voorval! Dit is mijn verhaal over jullie Blokhuispoort en mijn ander link met Friesland is mijn vrouw... zij is al vele jaren een grote fan van de Kast dus!!

 

Ingezonden op 18-06-2016

Met vriendelijke groet, Koos Ouwehand P.I.W. er Scheveningen (1979 tot 31-12-2016)